ЗДРАВЕ, СТАТИИ

Комбинацията от витамини от група В и рибено масло намалява възрастовата атрофия на мозъка

Комбинацията от витамини от група В и рибено масло намалява възрастовата атрофия на мозъка

Подобно на мускулите, мозъкът започва да се свива и намалява размера си с напредване на възрастта. Тази атрофия може да доведе до деменция и болестта на Алцхаймер. Този процес може да бъде възпрепятстван чрез прием на добавки, съдържащи витамини от група В, откриха изследователи от Оксфордския университет. Но витамините от група В действат, само ако в кръвта ви има достатъчно рибни мастни киселини като DHA и EPA.
Звучи познато.

Комбинацията от витамини от група В и рибено масло намалява възрастовата атрофия на мозъкаTrio Be Plus

Проучване

Комбинацията от витамини от група В и рибено масло намалява възрастовата атрофия на мозъка. Изследователите дават на 85 души на възраст над 70 дневно хапче, съдържащо 800 микрограма фолиева киселина, 20 микрограма витамин В6 и 500 микрограма витамин В12, в продължение на две години. Използваната добавка е TrioBe Plus, произведена от шведската компания Recip AB. Група от 83 души на възраст над 70 години получава плацебо.

Резултати

Изследователите са използвали MRI за измерване на размера на мозъчната маса на субектите преди началото на добавянето и в края на двете години. Самото добавяне няма ефект при субектите, които са имали относително високи нива на DHA и EPA в кръвта си, витамините от група В са намалили намаляването на мозъчната маса.

Комбинацията от витамини от група В и рибено масло намалява възрастовата атрофия на мозъка 2

Тъмни графика – плацебо група, сива графика – витамин В група.

Заключение

В заключение, ние показахме, че ефектът от добавката на витамин В върху скоростта на атрофия на мозъка зависи от съществуващите концентрации на мастни киселини в плазмата n-3“, пишат изследователите. “Това откритие би могло да обясни защо някои проучвания за витамин В на мозъчната функция са се провалили.” Изследователите предполагат, че трябва да се направят повече изследвания, при които възрастните лица да получават както витамини от група В, така и добавки от рибено масло. Университетът, в който работят изследователите, има патенти за използването на витамини от група В за лечение на болестта на Алцхаймер и свързания с възрастта умствен упадък. [US 6008221 A] [US 6127370 A] [GB2010/051557]
И имената на изследователите, които са работили по това изследване, са споменати в тези патенти.

Source:
Am J Clin Nutr. 2015 Jul;102(1):215-21.