ЗДРАВЕ, ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Приемът на повече магнезий подобрява здравето на мозъка

Приемът на повече магнезий подобрява здравето на мозъка

Приемът на повече магнезий подобрява здравето на мозъка

Австралийски изследователи са установили, че приема на големи количества магнезий подобрява здраве на мозъка в по-късна възраст.
В публикувано проучване екип от Лабораторията за невроизображения и изследване на мозъка към Австралийския национален университет (АНУ) установява, че високият прием на богати на магнезий храни като спанак и ядки може да намали риска от развитие на деменция. Учените са изследвали повече от 6000 когнитивно здрави хора на възраст между 40 и 73 години от Великобритания в продължение на 16 месеца. Те установили, че при тези, които консумират повече от 550 mg магнезий всеки ден, мозъчната възраст е с 1 година по-млада на 55-години, отколкото при тези с нормален прием на магнезий от 350 mg дневно.

Според Хаула Алатек, ръководител на изследването, резултатите показват, че превантивните ефекти от по-високия прием на магнезий с храната могат да започнат още на 40-годишна възраст или дори по-рано.
Нашето проучване показва, че 41-процентно увеличение на приема на магнезий може да доведе до по-малко свързано с възрастта свиване на мозъка, което води до по-добра когнитивна функция и по-нисък риск или забавено настъпване на деменция в по-късна възраст“, каза тя и добави: „Това изследване подчертава потенциалните ползи от диетата с високо съдържание на магнезий и ролята, която той играе, за насърчаване на доброто здраве на мозъка“.

Установено е още, че жените, особено тези, които са в постменопауза, се възползват в по-голяма степен от невропротективните ефекти на високия прием на магнезий с храната, отколкото мъжете. Ерин Уолш, участвал в изследването, заяви, че изследването може да доведе до разработването на интервенции в областта на общественото здраве, насочени към подобряване на здравето на мозъка и намаляване на рисковете от деменция чрез диета.

По данни на Световната здравна организация в момента в света има над 55 милиона души с деменция, като болестта на Алцхаймер е най-разпространеният вид. Експертите предупреждават, че до 2050 г. се очаква броят на случаите да се утрои и да достигне 150 милиона души.
Тъй като няма лек за деменцията, а разработването на фармакологични лечения е неуспешно през последните 30 години, се предполага, че по-голямо внимание трябва да се насочи към превенцията“, казва Уолш.

Кога се появява магнезиев дефицит

Често в организма на съвременните хора се наблюдава магнезиев дефицит. На първо място той се дължи на диетата, който нашето общество спазва. На практика хората от развитите страни не си набавят достатъчно магнезий с храната. Важен фактор затова е чувствителността на магнезия към рафинирането и топлинната обработка, също употребата на изкуствени торове и инсектициди, които водят до промяна на нивата на магнезий в почвата и наситеността им в растителните храни.

Недостиг на магнезий се наблюдава при болести на гастроинтестиналния тракт като болест на Крон, честа диария и повръщане, проблеми с бъбреците и диабет.

Първите симптоми на дефицит на магнезий са загуба на апетит, гадене, повръщане, умора и слабост. Ако дефицитът се затвърди, могат да се наблюдават мускулни крампи, вкочаненост, изтръпване, промени в поведението, мускулни спазми, и дори промяна в сърдечния ритъм.

Това може да се предотврати ако в дневното меню се включат храни, богати на магнезий. Сред тях са зърените храни, семената (ленено семе, сусамово семе, сусамов тахан), ядки – в т.ч. орехи, бразилски орех, лешници и бадеми. С високо съдържание на магнезий са някои билки и зеленчуци като кориандър, спанак, мента, босилек, тученица и др.

По време на бременност, след тежки пристъпи на диария или продължително повръщане, както и при силни физически натоварвания е добре да се приема допълнително магнезий, като не трябва да се превишава препоръчителната дневна доза.

Приемането на магнезий под формата на добавка трябва да става на гладно с около 200 мл вода. Той може да се приема и с храна, стига тя да не е богата на неразтворими фибри, фтитати и оксалати. Магнезият се усвоява по-добре ако е приет заедно с витамин C или витамин D, докато калций, фосфор, желязо, мед пречат на усвояването му.