ЗДРАВЕ, ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Шепа ядки засилва ноотропните ефекти на физическата тренировка

Шепа ядки засилва ноотропните ефекти на физическата тренировка

Силовите тренировки и тренировките за издръжливост могат да забавят стареенето на мозъка. Диета, съдържаща ядки, изглежда има същия ефект, ако се вярва на епидемиологичните проучвания. Какво би се случило, ако оставите по-възрастните хора да тренират и в същото време да приемат шепа ядки всеки ден?

Шепа ядки засилва ноотропните ефекти на физическата тренировка

Проучване

Тунизийски учени от университета в Сфакс накараха 20 мъже над 65 години да тренират 3 пъти седмично в продължение на 6 седмици. Всяка тренировка се състоеше от силови тренировки и кардио тренировки. И на двете групи им е било позволено да ядат каквото и колкото искат, но експерименталната група яде 15 грама орехи всеки ден. Това количество се побира в детската ръка.

Точно преди и в последния ден от периода на обучение и добавки, изследователите измерват, наред с други неща, силата и когнитивните умения на мъжете.

Шепа ядки засилва ноотропните ефекти на физическата тренировка 1

Резултати

Включването на орехи в диетата на тестовите субекти не оказва влияние върху силата. Тези параметри се подобряват толкова много при мъжете, които тренират изключително [CT], както и при мъжете, които тренират и ядат орехи [CTW]. Изследователите са тествали когнитивните умения с теста MoCA. Ако постигнете 26 или повече точки за това, все още сте 100% психически здрави. Ако получите 18-25, невролозите казват, че имате лек когнитивен спад.

Шепа ядки засилва ноотропните ефекти на физическата тренировка 2

Изследователите също така откриха, че след периода на добавки и тренировки субектите в групата с орехи са били по-способни да поддържат баланса на телата си, когато вървят, докато трябва да мислят. Тази способност не е подобрена сред мъжете в другата група.

Защо и как да накисваме суровите ядки, семена, зърнени и бобови?

Заключение

Силовите тренировки и кардио тренировките очевидно са полезни не само за мускулите, но и за мозъка – а последният аспект се подобрява от добавки с орехи. Изследователите отдават това на полиненаситените мастни киселини в ядките. Те правят мозъчните клетки по-пластични, което им позволява по-добре да създават нови връзки и да обработват нова информация. Бихме искали да добавим, че орехите също са източник на елагитанини. Това са прекурсори на уролитините – и те са много полезни  тялото. И несъмнено също и в мозъка. [Геронаука. 2023 април;45(2):1095-113.]

Source:
Aging Clin Exp Res. 2024 Feb 29;36(1):50.