ЗА ЖЕНИ, ЗДРАВЕ, СТАТИИ

Q10, витамините B2 и B3 намаляват сърдечно-съдовите рискове от тамоксифен

Q10, витамините B2 и B3 намаляват сърдечно-съдовите рискове от тамоксифен

Атлетите, употребяващи анаболни стероиди, които искат да намалят нивото на естрадиол (или да повишат нивото на тестостерон), така и жените с чувствителен към естрадиол тип рак на гърдата, използват антиестрогенния препарат тамоксифен. Страничен ефект на тамоксифен е, че влошава нивата на холестерола, което в дългосрочен план увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Приемането с Q10, витамин B2 и витамин B3 намалява този страничен ефект.

Q10, витамините B2 и B3 намаляват сърдечносъдовите рискове от тамоксифен 1

Проучване

Q10, витамините B2 и B3 намаляват сърдечносъдовите рискове от тамоксифен 2Биохимици от Университета на Мадрас в Тамил Наду публикуваха изследване върху хора през 2007 г., в което анализираха кръвта на 4 групи жени.
– Едната група жени е била здрава.
– Втората група е имала рак на гърдата, но все още не е получавала никакви лекарства.
– Третата група пациенти са имали рак на гърдата и са получавали 20 милиграма тамоксифен дневно в продължение на 90 дни.
– Четвърта група пациенти получава 20 милиграма тамоксифен, 100 милиграма Q10, 10 милиграма рибофлавин и 50 милиграма ниацин дневно в продължение на 90 дни.

Q10, витамините B2 и B3 намаляват сърдечносъдовите рискове от тамоксифен 3

Резултати

Концентрацията на “най-лошия холестерол” VLDL е по-висока в кръвта на жените, получавали тамоксифен, отколкото в кръвта на здравите жени и нелекуваните жени с рак на гърдата. Добавката с Q10 и витамини B2 и B3 нормализира тази концентрация. В допълнение, добавката с Q10 и витамините B изглежда понижава нивата на LDL и повишава нивата на HDL.

Q10, витамините B2 и B3 намаляват сърдечносъдовите рискове от тамоксифен 4

Q10, витамините B2 и B3 намаляват сърдечносъдовите рискове от тамоксифен 5

 

Заключение

Наблюдавано е значително увеличение на “най-лошия холестерол” VLDL при пациенти с рак на гърдата, лекувани с тамоксифен, с пълни липидни и липопротеинови нарушения при нелекувани пациенти с рак на гърдата“, пишат изследователите.
Едновременното приложение с Co-Q10, рибофлавин и ниацин значително намалява липидните аномалии, предизвикани от тамоксифен.
Това може да означава, че добавките с Q10, витамини B2 и B3 намаляват сърдечносъдовите рискове от дългосрочната употреба на тамоксифен.

Source:
Clin Biochem. 2007 Jun;40(9-10):623-8.