ЗДРАВЕ, ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Ниацин и Ниацинамид – витамин B3

Ниацин и Ниацинамид - витамин B3

Витамин В3 можем да го срещнем в 2 форми – ниацин и ниацинамид.

Витамин В3 (Ниацин)  – Знаем, че тялото ни се нуждае всекидневно от витамини. Един от най-важните за неговото правилно функциониране е витамин В-3, известен още като ниацин. Той е водоразтворим витамин, който играе роля в много аспекти на здравето – от мозъчната функция до здравето на сърцето.

Витамин В3 (Ниацинамид) е един от витамините, които често се назначават от лекарите при различни кожни заболявания и други.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА НИАЦИНАМИД?

Ниацинамидът, известен също като никотинамид или витамин В3, е водоразтворим витамин от група В, който играе важна роля в много аспекти на жизненоважните функции на организма, като храносмилането и мозъчната функция.

Кожата също има полза от употребата на ниацинамид, ето как:

  • Възстановява защитната бариера на кожата – Известно е, че ниацинамидът укрепва защитната бариера на кожата, изгражда протеини в кожата и блокира влагата, за да я предпази от стресовите фактори на околната среда като замърсяване и UV лъчи (винаги го използвай със слънцезащитен крем за най-добра защита).
  • Защита от стареене – Благодарение на способността на ниацинамида да помага на тялото да изгражда кератин (протеин, който помага на кожата да изглежда стегната и млада), той е полезен за намаляване на някои признаци на стареене. Те включват: фини линии, бръчки и промяна на цвета на кожата.
  • Намалява хиперпигментацията – Ниацинамидът повишава яркостта на кожата, като намалява производството на меланин, който причинява тъмни петна. Той има и противовъзпалителен ефект, който може да помогне за облекчаване на зачервяването при възпалителни състояния на кожата, като например акне.
  • Помага при акне – Ниацинамидът може да помогне за регулирането на количеството мазнина, което мастните жлези произвеждат, като ги предпазва от прекомерна активност. Излишната мазнина и мъртвите кожни клетки могат да блокират порите. Това натрупване насърчава развитието на бактерии, което от своя страна води до появата на петна.