ЗДРАВЕ, ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

9 признака, че имаме дефицит на магнезий

Магнезии, Magnesium

Ако постоянно се чувствате уморени, очите ви треперят и имате мускулни спазми, най-вероятно имате недостиг на магнезий.

Тялото ни има нужда от широк набор от витамини и минерали, за да функционира правилно като съвкупност от системи и процеси. Някои от тези витамини действат като коензими, което означава, че  участват в пренасянето на химикали между ензимите. Минералите също участват в ензимните процеси, но за разлика от витамините, те са кофактори, които се свързват с ензимите и действат като катализатори, ускорители на химичните реакции.

Магнезият е един от най-значимите кофактори в човешкото тяло наред с цинка и мангана. Именно магнезий (Mg) е минералът, за който се смята, че  участва в най-много ензимни реакции. Точно това го прави един от най-важните минерали за поддържане на здравето и нормалното състояние на организма.

Магнезии, Magnesium

Какво е магнезият и как работи?

Магнезият е химичен елемент и алкалоземен метал, като е един от най-разпространените в земната маса и вселената като цяло. Магнезият има значителна биологична роля и е есенциален минерал за живота, защото се съдържа в почти всяка клетка и участва активно в производството на аденозин трифосфат (АТФ) – основната единица енергия за клетките.

Едно от най-ценните свойства на магнезия е способността на неговите йони да взаимодействат с фосфатните групи. Магнезият е важен за химичните реакции, свързани с нуклеиновата киселина (основа на ДНК и РНК) и участва като кофактор в над 300 ензимни реакции, като е нужен на всички ензими, свързани със синтеза на аденозин трифосфат, както и на ензимите, които използват други нуклеотиди за синтеза на ДНК и РНК. Всъщност самият аденозин трифосфат (АТФ) съществува в клетките като хелатно съединение с магнезий.

Магнезият има важно значение както за организмите на хора и животни, така и за растенията. В растенията той е нужен за растежа и формирането на хлорофил. При животни и растения магнезият притежава многостранни качества, като способност да се съединява с протеини или други молекули, транспортирането на йони, активирането и посредничеството между редица биохимични реакции.

Магнезиевият дефицит може да причини сериозни заболявания, защото от него зависят твърде много процеси в организма. Ето защо трябва да сте бдителни, за да забележите недостигът му навреме.

1. Желание за сладко

Неконтролируемото желание да се яде нещо сладко показва, че в организма липсва минералът магнезий. Загубата на магнезий (Mg) при жените често е свързана с менструацията, а при спортистите с интензивните тренировки.

2. Мускулна болка и спазми

Мускулните крампи и треска може да бъдат много болезнени. Ако страдате от тях редовно, това може да е знак за ниски нива на магнезий. Магнезият и витамините D, E, B може да предотвратят мускулни крампи. Също така може да се опитате да облекчите страданието си чрез масажиране на засегнатите области с кръгообразни движения.

3. Безсъние

Дефицитът на магнезий може да причини безсъние. Този минерал е жизненоважен за функцията, наречена релаксация на мозъка. Тя помага за отпускането и спокойния сън.

Както стана ясно, ниските нива на магнезий може да доведат до мускулни крампи. Това причинява Синдрома на неспокойните крака, състояние, което предизвиква потрепване на краката през нощта. В резултат на това качеството на съня намалява.

4. Болест на костите

Дефицитът на магнезий може също да увеличи риска от развитие на костни проблеми. Това може да доведе до повишен риск от фрактури. Недостигът на този минерал може да намали нивото на калций в кръвта, а той е от съществено значение за здравето на костите.

5. Киселинен рефлукс

Ако имате магнезиев дефицит, храната и стомашната киселина се връщат в хранопровода. Това води до усещане за парене, което се нарича киселинен рефлукс.

6. Стрес и апатия

Магнезият (Mg) е основен елемент за изграждането на силна нервна система. Този елемент е отговорен за възстановяването и антистреса. С липсата на магнезий в организма човек изпитва безпокойство и стрес. Така че рискът от депресия нараства драматично.

7. Запек

Има много причини, поради които може да имате запек. От стрес до недостатъчна консумация на фибри. Магнезият има релаксиращ ефект върху много части на тялото, включително храносмилателния тракт. Поради липсата на този минерал чревните функции не работят правилно, което води до запек.

8. Умора

Магнезият е нужен на процесите, които произвеждат енергията в клетките. Без него няма да имате достатъчно енергия на клетъчно ниво. Това може да провокира умора, нисък тонус и липса на мобилност.

9. Тежко главоболие

Ако в организма липсват витамините А, В, С, D, това може да доведе до много тежко главоболие. Мигрената обикновено засяга само едната страна на главата. Дефицитът на магнезий може да причини мигрена и чести главоболия. С недостига на този минерал кръвоносните съдове в мозъка бързо се стесняват и разширяват, което е причина за мигрена. Достатъчно количество магнезий в тялото намалява риска от промени в кръвоносните съдове и елиминира главоболието.

Магнезии, Magnesium

Кои храни са с високо съдържание на магнезий?

  • Ядки и семена
  • Зърнени храни
  • Боб
  • Пресни и сушени плодове
  • Зеленчуци
  • Риба