ЗДРАВЕ, ИЗГАРЯНЕ НА МАЗНИНИ, ФЕТБЪРНЪРИ

Загуба на мазнини в резултат на добавка от бразилски прополис

Загуба на мазнини в резултат на добавка от бразилски прополис

Добавката с 0,5 грама бразилски прополис леко намалява мастната маса. Според японско изследване върху хора, това може да се дължи на факта, че прополисът повишава инсулиновата чувствителност.

Загуба на мазнини в резултат на добавка от бразилски прополис

Проучване

Изследователи от Префектурния университет в Хирошима разделят 53 жени на възраст 66-84 години на 2 групи. В продължение на 12 седмици жените от едната група приемали плацебо всеки ден, докато жените от другата група приемали доза от 227 милиграма бразилски прополис 2 пъти дневно – 1 доза след закуска, другата доза след вечеря.
Общо жените консумират 454 милиграма бразилски прополис на ден.

Японците са използвали Propolis 300, продукт на Yamada Bee Farm. Проучването е финансирано както от Yamada, така и от японското правителство.

Резултати

Жените в групата на плацебо не са загубили телесни мазнини, но жените в групата, приемала бразилски прополис, са го направили. Въпреки че загубата на мазнини при жените, които са получили бразилски прополис, е само 300 грама, тя е статистически значима. В допълнение, в групата, приемала бразилски прополис, имаше тенденция жените да натрупат и чиста маса.

Загуба на мазнини в резултат на добавка от бразилски прополис 1

Загуба на мазнини в резултат на добавка от бразилски прополис 2

Механизъм

Изследователите установяват повишаване на концентрацията на адипонектин в кръвта на жените, които са приемали бразилски прополис. Това предполага, че инсулиновата функция се е подобрила. Може би добавката е позволила на мускулните клетки на жените да абсорбират повече хранителни вещества от кръвта.

Източник:
Nutrients. 2023 Jan;15(2):364.