ЗДРАВЕ, СИЛА и ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ, ТРЕНИРОВКИ

Как женшенът повишава издръжливостта на спортистите

Как женшенът повишава издръжливостта на спортистите

Спортни учени от университета Konkuk в Южна Корея са открили как добавките с женшен могат да подобрят капацитета за издръжливост на бегачи, колоездачи и други спортисти за издръжливост. Женшен засилва изгарянето на мазнини през първите 20 минути от упражненията за издръжливост, като по този начин спестява ценни въглехидрати. Корейците са правили експерименти с мишки.

Как женшенът повишава издръжливостта на спортистите

Как женшенът повишава издръжливостта на спортистите 1

Женшен

Най-важните активни съставки в женшена са Жинзенозидите, показани по-долу. Всички те имат различни характеристики.
Ginsenoside-Rg 1 например има антикатаболен, стимулиращ и анти-естрогенен ефект, докато Ginsenoside-Rb 1 има седативен ефект.

Проучване

Изследователите били любопитни да разберат дали азиатският женшен ще подобри спортните постижения, така че накарали мъжки мишки да тренират на бягаща пътека 5 пъти седмично за период от 2 седмици. Мишките трябваше да работят при 65-70% от максималното си поглъщане на кислород (VO2max).

Как женшенът повишава издръжливостта на спортистите 2

Половината от мишките получавали плацебо всеки ден по време на експеримента. Другата половина получавали червен женшен. Човешкият еквивалент на използваната доза би бил 1 g на 10 kg телесно тегло. Съставът на добавката е показан вдясно. Един грам от добавката съдържа общо само 19,64 mg Жинзенозиди.

Резултати

В края на двете седмици изследователите измерват количеството мазнини и въглехидрати, изгорени от мишките по време на техните усилия. Те открили, че добавката Червен женшен е намалила изгарянето на въглехидрати от мишките и е увеличила изгарянето на мастни киселини. Това се еслучвало през първите 20 минути на всяка сесия.

(RG = Red Ginseng; CON = placebo)

Как женшенът повишава издръжливостта на спортистит 3

Как женшенът повишава издръжливостта на спортистит 4

Как женшенът повишава издръжливостта на спортистит 5

След упражнението корейците открили по-ниски нива на гликоген в черния дроб на мишките. Но намаляването на концентрацията е по-малко, отколкото при мишките, на които е даден женшен.

Как женшенът повишава издръжливостта на спортистит 6

Заключение

Настоящото изследване имаше няколко ограничения“, пишат корейците.
Първо, не извършихме тест за време на работа до изтощение, който може да предостави повече информация за благоприятните ефекти от интервенцията върху представянето на издръжливостта. Второ, не зададохме упражненията и контрола на храната, така че да не можем да обсъдим ефекта на приема на червен женшен или тренировка за упражнения върху параметри, свързани с енергийния метаболизъм.
За да се изяснят по-подробно синергичните ефекти от прилагането на червен женшен в комбинация с упражнения върху енергийния метаболизъм, би било важно да се добави група за почивка към настоящата експериментална обстановка. Ние обаче ясно разкрихме, че приемът на червен женшен може да подобри окисляването на мазнините по време на упражнения при тренирани мишки, тъй като този резултат не е наблюдаван при тренирани мишки, които не са с червен женшен.
В заключение, приемът на червен женшен в продължение на 2 седмици насърчава окисляването на мазнините и ефекта на спестяване на гликоген по време на тренировка. Следователно, консумацията на червен женшен по време на тренировка може да подобри издръжливостта.

Source:
Nutrients. 2014 May 5;6(5):1874-85.