ДИЕТИ, ЗДРАВЕ, ИЗГАРЯНЕ НА МАЗНИНИ

Значителна загуба на тегло след преминаване към хляб с ниско съдържание на въглехидрати

загуба на тегло след преминаване към хляб с ниско съдържание на въглехидрати

Ако хората с наднормено тегло преминат на хляб с ниско съдържание на въглехидрати, те губят близо 2 килограма за 3 месеца. Отслабващият ефект на хляба с ниско съдържание на въглехидрати е още по-голям сред хората над 55 години.

загуба на тегло след преминаване към хляб с ниско съдържание на въглехидрати

Проучване

Диабетолози от Западногерманския център за диабет и здраве експериментираха с 80 субекта със затлъстяване на възраст 18-69 години. ИТМ на субектите е 27 или по-висок. Всички субекти са свикнали да ядат хляб всеки ден. Половината от участниците са яли обикновен хляб – по-точно ръжен хляб. Това беше контролната група. Другата половина от субектите са получавали хляб с ниско съдържание на въглехидрати. Хлябът с ниско съдържание на въглехидрати беше направен от “овесени люспи, слънчогледови семки, ленени семена, семена от чиа, люспи от псилиум, нарязани бадеми, хлебен мед и боб от рейнски пол“.

Резултати

След като субектите са яли храна с хляб с ниско съдържание на въглехидрати, германците не са забелязали повишаване на нивата на глюкозата. Нивото на инсулин също не реагира на хляба с ниско съдържание на въглехидрати. Обикновеният хляб обаче повишава нивата на глюкоза и инсулин

загуба на тегло след преминаване към хляб с ниско съдържание на въглехидрати 2

След като субектите в експерименталната група са оставили обичайния си хляб за 3 месеца и са го заменили с хляб с ниско съдържание на въглехидрати, те са загубили 1,8 килограма. Телесното тегло на субектите от контролната група почти не се е променило. Отслабващият ефект на хляба с ниско съдържание на въглехидрати е толкова по-голям, колкото по-възрастни са били субектите. Субектите, които са били на възраст над 55 дори са загубили средно 2,6 килограма.

загуба на тегло след преминаване към хляб с ниско съдържание на въглехидрати 3

Заключение

Простата замяна на обикновен инсулиногенен хляб с хляб с ниско съдържание на въглехидрати демонстрира потенциал за предизвикване на загуба на тегло при хора с наднормено тегло“, пишат германците.
Доколкото ни е известно, това е първото тройно-сляпо рандомизирано контролирано проучване, сравняващо два различни вида хляб, с контрастиращи ефекти на освобождаване на инсулин, за влияние върху развитието на теглото за 3 месеца, в изследвана популация, използвана за ежедневна консумация но дали ефектите от смяната на вида хляб за намаляване на телесното тегло допълнително влияят върху инсулиновата чувствителност или могат да бъдат разширени до други обичайни диетични компоненти с инсулин-стимулиращи свойства, изисква допълнително проучване.

Source:
Nutrients. 2023 Mar;15(5):1301.