ИЗГАРЯНЕ НА МАЗНИНИ, ФЕТБЪРНЪРИ, ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

HMB запазва мускулната маса при кратка, но строга диета за отслабване

HMB запазва мускулната маса

HMB (Hydroxymethylbutyrate) запазва мускулната маса при кратка, но строга диета за отслабване.
Занимаващите се с бойни спортове, които трябва бързо да намалят телесното си тегло, защото са твърде тежки за планираната тегловна категория, губят мускулна маса. Освен когато използват HMB.

HMB запазва мускулната маса

Проучване

През 2023 г. изследователи от Националния тайвански университет по спорт публикуваха проучване в китайския журнал по физиология, в което 12 млади боксьори аматьори участваха като субекти. В проучването, което продължи 9 дни, изследователите симулираха 6-дневен период, предшестващ претеглянето – което определя тегловната категория, в която боксьорите трябваше да се състезават – и 3 дни, през които атлетите провеждаха мачове. През тези 9 дни субектите намалиха калорийния си прием до 1100 килокалории на ден. Техният прием на протеин е намалял до 1,2 грама протеин на килограм телесно тегло на ден. За здрав човек със заседнал начин на живот няма нищо лошо в този прием, но за активните спортисти не е достатъчен. Половината от взелите участие в опита са приемали плацебо всеки ден. Другата група приема 3 грама HMB (Hydroxymethylbutyrate), свързан с калций дневно. В тази група атлетите консумират 1 грам HMB с всяко хранене.

Резултати

И в двете групи атлетите свалиха по 2-3 килограма от телесното си тегло. В HMB групата загубата на тегло се състоеше от малко под килограм мускулна маса, но тази загуба на мускули не беше статистически значима. Плацебо групата загуби повече от килограм мускули. Този ефект е статистически значим.

HMB запазва мускулната маса при кратка диета 1

HMB запазва мускулната маса при кратка диета 2

Изследователите са разгледали и силата на боксьорите. В таблицата по-горе можете да видите, че HMB няма влияние върху този аспект.

Source:
Chin J Physiol. 2023 Nov-Dec;66(6):485-93.