ЗДРАВЕ, ИЗГАРЯНЕ НА МАЗНИНИ

Затлъстели сте и имате омазнен черен дроб? Мио-Инозитол ви прави по-здрави

Мио-Инозитол ви прави по-здрави

myo-inositol supplementДобавката с 4 грама Мио-инозитол на ден може да направи хората със затлъстяване по-здрави. Техният холестерол се подобрява, инсулиновата им чувствителност се повишава, кръвното налягане намалява и телесното тегло намалява. Освен това черният им дроб ще функционира по-добре.

 

Инозитол

Зеленчуци като боб, патладжан и брюкселско зеле са добри хранителни източници на инозитол.
Инозитол е група от съединения, които физиолозите понякога наричат „псевдовитамини“.
Мио-инозитол е един от тези псевдовитамини. Точната биологична функция на инозитола в тялото все още не е напълно известна, но ние знаем от основни изследвания, че клетките прикрепят инозитола към фосфатните групи. След това тези комплекси действат като втори пратеници. Това означава, че те предават сигналите на различни хормони, растежни фактори и невротрансмитери към информационните молекули в клетъчното ядро. Чрез увеличаване на приема на инозитол клетките стават по-чувствителни към хормони като тестостерон, нор-епинефрин и инсулин.

inositol-variants_2

myo inositol in foods 3

Проучване

Изследователи от Университета по медицински науки в Тебриз в Иран проведоха осемседмичен експеримент с 48 затлъстели субекта на възраст 18-55 години. Всички субекти са имали лека степен на мастно чернодробно заболяване или, както изследователите предпочитат да го наричат, неалкохолно мастно чернодробно заболяване. Половината от субектите са приемали 2 грама Мио-инозитол 2 пъти на ден. Даваха им сашета с прах, който трябваше да разтворят в чаша вода. Те го пиеха по време на обяд или вечеря. Така общо те са консумирали 4 грама мио-инозитол на ден. Субектите в плацебо групата направиха същото. Сашетата им не съдържаха мио-инозитол, а малтодекстрин.

Резултати

Добавянето на Мио-инозитол намалява телесното тегло на субектите с малко под 5 килограма. Субектите в плацебо групата са загубили малко под 3 килограма.

inositol fatty liver diabetes

Систоличното кръвно налягане намалява с 4 пункта в експерименталната група, докато не се променя значително в групата на плацебо. Диастолното кръвно налягане намалява с 9 пункта при добавяне, докато диастолното в групата на плацебо не се променя значително. Добавката подобрява баланса на холестерола и инсулина. В експерименталната група триглицеридите, LDL и HDL и инсулиновата чувствителност се подобряват. Подобряват се и някои стойности на чернодробните ензими в групата на добавките. Това предполага, че добавянето на Мио-инозитол помага на черния дроб да функционира по-добре.

inositol fatty liver diabetes

Заключение

Добавянето на мио-инозитол в доза от 4 g/ден в продължение на 8 седмици значително подобрява не само инсулиновата резистентност и липидния профил, но и чернодробната функция при неалкохолно мастно чернодробно заболяване“, обяваяват иранците.
Поради ограничения брой рандомизирани контролирани изпитвания при хора се препоръчват по-нататъшни клинични изпитвания с по-големи размери на пробите, по-голяма продължителност, различни дози мио-инозитол и други производни на инозитол.

Source:
Front Nutr. 2023 Feb 7;10:1092544.