ЗДРАВЕ, ИЗГАРЯНЕ НА МАЗНИНИ, ФЕТБЪРНЪРИ

Екстракт от касис увеличава окисляването на мазнините по време на упражнения

Екстракт от касис black currant

Екстракт от касис увеличава окисляването на мазнините по време на упражнения с умерена интензивност.

Ако искате да загубите излишните килограми от мазнини, като тренирате повече, уверете се, че консумирате голямо количество антоцианини дневно.

Антоцинините се намират в горските плодове и могат да подпомогнат горенето на мазнини при умерено интензивни тренировки.

Екстракт от касис black currant 1

Проучване

Спортни учени от университета в Чичестър давали на студентки плацебо всеки ден в продължение на 1 седмица. В друг случай на субектите бяха давани 2 капсули екстракт от касис за една седмица. Изследователите са използвали CurraNZ. Производителят на този екстракт, Health Currancy, плати изследването. Всяка капсула съдържала 300 милиграма екстракт. Съдържание на 100 милиграма антоцианини като делфинидин-3-рутинозид, делфинидин-3-глюкозид, цианидин-3-рутинозид и цианидин-3-глюкозид.
След употреба изследователите накарали своите субекти да вървят с бързо темпо на бягаща пътека за половин час. Те определяли колко мазнини и глюкоза изгарят жените.

Резултати

Добавката с екстракт от касис повишава окислението на мазнините, но в същото време намалява окислението на въглехидратите.

Екстракт от касис black currant 2

Екстракт от касис black currant 3

Ефектът на добавката върху окисляването на мазнините е по-голям, тъй като жените са имали повече телесни мазнини. Колкото повече мазнини са имали жените по ръцете, краката или тялото си, според сканирането, толкова повече добавката засилва окисляването на мазнините.

Други изследвания

Според по-рано публикувани (и спонсорирани) изследвания, нетрениращи субекти, приемащи добавки, съдържащи екстракт от касис, могат да изгорят малко повече мазнини по време на колоездене. В това проучване субектите също покриват по-голямо разстояние чрез добавки. Същият ефект е показан при проучвания, в които спортисти са действали като тестови субекти и в проучвания, при които тестовите субекти се движат експлозивно няколко пъти последователно.

Механизъм

Според някои изследователи екстрактът от касис стимулира механизми, които карат мускулите да изгарят мазнините по-лесно, според други касисът увеличава количеството кислород, което тялото може да абсорбира.

Екстракт от касис black currant 4

Освен това има проучвания, които предполагат, че механизмът има повече общо с неврологични процеси. Според тези проучвания екстракт от касис повишава активността на допамин в мозъка.

Source:
Nutrients. 2022 Apr 1;14(7):1475.