ЗДРАВЕ, ИЗГАРЯНЕ НА МАЗНИНИ, ФЕТБЪРНЪРИ

Помага ли ви кафето да отслабнете?

Помага ли ви кафето да отслабнете?

Ако досега сте недоволствали, че всички хубави неща в живота са нездравословни, помислете за добрата стара чаша кафе.

Защото се оказва, че това удоволствие носи значителни ползи за здравето, включително може да доведе до загуба на тегло.

В комбинация със здравословен начин на живот, който включва питателна храна и редовни упражнения, консумацията на кафе е чудесна стратегия за отслабване, когато се консумира без добавки, умерено и в оптимално време.

Помага ли ви кафето да отслабнете?

Какво прави кафето мощна отвара за отслабване? Една думакофеин

Кофеин – най-често консумираното психоактивно вещество в света, е ключова съставка в повечето търговски добавки за изгаряне на мазнини. Може да засили вашия метаболизъм, да ви направи бдителни и активни и да помогне за мобилизирането и изгарянето на мастните тъкани.

Кофеин ще намерите и в повечето напитки, като кафе, чай, кола, напитки на базата на какао и енергийни напитки (кола, напитки на базата на какао и енергийни напитки не се препоръчват за консумация поради високото съдържание на захар).

3 теории показват как кафето може да помогне за загуба на тегло:

  • То потиска апетита ви
  • Подобрява метаболизма
  • Изгаря мазнини

Кафето потиска ли апетита?

Пиенето на кафе потиска чувството на глад и апетит. Апетитът ви се влияе от много фактори, включително от нивата на физическа активност, начина на живот и хранителни навици и хормоните.

Кофеинът стимулира хормоналния пептид YY (PYY), известен още като хормон на ситост. Колкото повече кафе пиете, толкова по-малко гладни се чувствате. Той също така намалява нивата на хормона грелин, който е отговорен за това да се чувствате гладни.

Европейско проучване от 2014 г. потвърди ролята на кафето за потискане на апетита и чувството за глад. Участниците намаляват приема на храна и съобщават, че се чувстват сити в рамките на четири седмици след ежедневното пиене на кафе.

Помага ли ви кафето да отслабнете 1

Кафето изгаря ли мазнините?

Ето още един интересен ъгъл: кафето може да помогне за намаляване на мазнините.

Кофеинът задейства нервната система, изпращайки директни сигнали до мастните клетки в тялото за разграждане на мазнините. Това се постига чрез повишаване на нивата на хормона епинефрин, наричан още адреналин. Адреналинът преминава през кръвта ви към мастните тъкани, като им сигнализира да разграждат мазнините и да ги освобождават в кръвта ви.

Кафето носи повече добри новини за жените, отколкото за мъжете въз основа на проучване от 2020 г., публикувано в The Journal of Nutrition. В неотдавнашното Национално проучване на здравето и храненето е установено, че жените, които пият 2-3 чаши кафе дневно, имат по-ниска обща телесни и стомашни мазнини (затлъстяване).

Резултатите от изследването са подобни сред тези, които консумират кафе, което е с кофеин/без кофеин, сред пушачите/непушачите и сред тези, които имат хронични заболявания или не. Подобни ефекти на кафето върху загубата на телесни мазнини са документирани и в други изследвания. В кафето може да има биоактивни съединения, различни от кофеина, които допринасят за загуба на тегло.

Помага ли ви кафето да отслабнете 2

Кафето ускорява ли метаболизма?

Кафето съдържа няколко биологично активни вещества, които засилват метаболизма ви, като кофеин, теобромин, теофилин и хлорогенова киселина.

Друг важен факт – кафето подпомага изгарянето на калории, дори когато тялото ви е в покой. Скоростта, с която тялото ви изгаря калории в покой, се нарича метаболитна скорост в покой (RMR). Различни проучвания доказват, че кофеинът, приеман в по-големи дози, може да увеличи RMR с 3-11%.

Кофеинът стимулира процеса на термогенеза или производството на топлина и енергия от храносмилането на храната в тялото.

Проучването също така установи, че ефектът е по-изразен при слаби и млади хора, отколкото при тези, които са с наднормено тегло или в напреднала възраст. Ефектът може да варира в зависимост от всеки отделен случай.

Изследователите от Harvard TH Chan School of Public Health провеждат 24-седмично проучване, което наблюдава ефекта на кафето върху 126 хора с наднормено тегло, нечувствителни към инсулин. Половината от участниците са помолени да пият четири чаши разтворимо кафе дневно. Другата половина от групата е помолена да консумира напитка, подобна на кафе, но без кофеин.

Първоначалната цел е да се проучи дали консумацията на кафе намалява риска от развитие на диабет тип 2. Вместо това изследователите откриват, че пиенето на четири чаши кафе дневно може да намали телесните мазнини с 4%.

Те твърдо вярват, че загубата на мазнини се подхранва от кафето и е резултат от „метаболитна реакция“. Кофеинът ускорява метаболитния процес и следователно способността на тялото да изгаря повече калории със скромна загуба на телесни мазнини.

Метаболизмът и свойствата на кафето за изгаряне на мазнини са проучени в друго изследване, което потвърждава, че консумацията на кафе води до повишаване на метаболизма, изгаряне на повече калории и намаляване на телесните мазнини.

Помага ли ви кафето да отслабнете 3

Има ли тъмна страна кафето?

Кафето е нож с две остриета. Пиенето на твърде много кафе може да повлияе негативно на здравето, да причини главоболие, треперене, храносмилателни проблеми, скок на кръвното налягане, ускорен пулс, ускорено сърцебиене и дори наддаване на тегло.

Кафето е подобно на наркотици, тъй като кофеинът влияе върху центровете за удоволствие, повишава нивата на допамин и ви прави по-щастливи. Проблемът възниква, когато не можете да функционирате правилно без кафе и се чувствате сприхави, тревожни или нервни. Това е червен флаг, сигнализиращ за пристрастяване, зависимост и преразглеждане на навиците ви за сън и психическо здраве.

Важно е да се каже, че не всички кафе напитки са еднакви. Вариации, като фрапучино или макиато, са пълни със захар и мазнини и редовната консумация на тези видове кафе ще ви накара да наддадете на тегло.

Ползите от кафето също зависят от дозата. Като безопасна се счита доза от около 400 милиграма на ден.

Важно е и времето, в което консумирате кафето. Чаша черно кафе преди ежедневната тренировка може да ви помогне да отслабнете бързо. Изследванията показват, че кофеинът подобрява ефективността на упражненията средно с около 11%. Ето защо той се консумира преди практикуване на спортове за издръжливост, като бягане или колоездене, тъй като помага да се движите по-бързо с по-малко мускулни болки.

Кофеинът блокира аденозин – инхибиторен невротрансмитер, и освобождава поток от неврони и невротрансмитери, като допамин и норепинефрин, което ви кара да се чувствате по-енергични и бдителни.

С течение на времето ще станете толерантни към ефектите на кофеина, ако го консумирате редовно. Така че всички негови положителни ефекти, като ускоряване на метаболизма и изгаряне на мазнини, се изхабяват с течение на времето. Въпреки това, той продължава да потиска апетита ви и може да ви накара да ядете по-малко.

За да превърнете кафето в устойчив инструмент за отслабване, дайте му почивка за известно време, преди да го включите отново в диетата си. Можете постепенно да намалите кафето или да преминете към пълна детоксикация от кофеин за една седмица, две седмици и т.н. По този начин тялото ви не свиква с кофеина и положителните му ефекти не се губят.

Ако сте свикнали с кафето, изберете безкофеиново през междинния период или опитайте други здравословни напитки, например на базата на цикория.

Когато се комбинира със здравословен начин на живот, който включва питателна храна и редовни упражнения, консумацията на кафе може да бъде допълнителна стратегия за отслабване.