ДИЕТИ, ФИТНЕС план

Спирането на диета за отслабване през уикенда увеличава загубата на мазнини и запазва мускулите

Спирането на диета за отслабване през уикенда

Спирането на диета за отслабване през уикенда

Спирането на диета за отслабване през почивните дни (събота и неделя) увеличава загубата на мазнини и предотвратява разграждането на мускулите

Ако хората, трениращи тежести, следват диета за отслабване, те ще загубят повече мазнини и по-малко мускули, ако спрат диетите през уикендите и консумират точно толкова калории през тези два дни, за да поддържат теглото си. Това е заключението на изследване върху хора, публикувано в Journal of Functional Morphology and Kinesiology от американския спортен учен Бил Кембъл от Университета на Южна Флорида.

 

Проучване

Кембъл разделя 27 млади мъже и жени, които от известно време тренират с тежести и консумират относително голямо количество протеин, на 2 групи.
И двете групи се подлагат на диета за отслабване в продължение на 7 седмици, която осигурява една четвърт по-малко енергия на ден, необходима за поддържане на телесното тегло. Субектите от другата група спират диетата през уикендите и консумират толкова калории в събота и неделя, колкото тяхното тяло може да изгори.
„Допълнителната“ енергия, която субектите консумирали, идвала изцяло от въглехидрати.

Спирането на диета за отслабване през уикенда 1

През делничните дни субектите намаляват приема на калории малко по-повече от пациентите в контролната група. В онези дни диетата им осигурявала 35% по-малко калории, отколкото са необходими за поддържане на теглото. На седмична база няма статистически значими разлики между диетите на двете групи.

Спирането на диета за отслабване през уикенда 2

Резултати

Субектите в непрекъснатата група са загубили средно 2,3 kg телесна мазнина, а субектите в препоръчаната група 2,8 kg телесно тегло.

Спирането на диета за отслабване през уикенда 3

Спирането на диета за отслабване през уикенда 4

В същото време субектите в първата  група изглежда задържат по-чиста телесна маса, отколкото втората група (тези които имат непрекъснат грежим за употреба на по-малко калории) Рефериращите са загубили 0,4 кг чиста телесна маса, субектите от другата група – 0,7 кг.
Кембъл подозира, че прекратяването на диетата за отслабване през уикендите е помогнало за поддържане на метаболизма и синтеза на мускулни протеини.

Заключение

“Това е първото изследване, доколкото ни е известно, за да се демонстрира запазване на чиста мускулатура и метаболизъм при 2-дневно подаване на въглехидрати по време на диета с ограничени калории“.
“Този експеримент доказдва по неопровержим начин, че „зареждането с повече калории през почивните дни води до намаляване на телесните мазнини. Употребата на въглехидрати може да предотврати някои от нежеланите реакции при продължително ограничаване на калориите.
„Бъдещата работа в тази област трябва да определи ефектите от единични периодични препоръчани дни (т.е. всеки трети ден), за разлика от два последователни дни.“

Source:
J Funct Morphol Kinesiol. 2020 Mar 8;5(1):19.