ЗДРАВЕ, ФЕТБЪРНЪРИ

Вълшебното лекарство за отслабване ОЗЕМПИК (Ozempik)

Вълшебното лекарство за отслабване ОЗЕМПИК (Ozempik)

ОЗЕМПИК (Ozempik) е лекарство с активна съставка семаглутид. ОЗЕМПИК заради ефекта му да потиска апетита изглежда като панацея срещу затлъстяването, но все още не знаем на каква цена става това

Вълшебното лекарство за отслабване ОЗЕМПИК (Ozempik)

Сигурно ви е направило впечатление, че изведнъж много публични личности и ваши познати започнаха да изглеждат по-добре? И сте чули навярно, че причината най-вероятно е Оземпик? Казват, че всеки, който не говори за него, го взема. Шумотевицата е голяма и у нас, и по света, защото ОЗЕМПИК изглежда като вълшебно средство за отслабване, което не изисква желязна воля и непоносими жертви. Приветствано от лекарите като революция в борбата срещу затлъстяването и животоспасяваща терапия за диабетици, днес Oземпик е не просто медицина, а символ на статут в обществото. Заради ефекта му да потиска апетита всички се надяваме, че с него идва нова ера в борбата със затлъстяването.

Като всяко “чудо” обаче и това си има тъмна страна. Много от лекарите, които препоръчват лекарството, се оказаха “спонсорирани” от компанията-производител. Те не споменават колко много неизвестни има около препаратите за отслабване, които даже не са тествани за това. Малко се говори и как, веднъж спряно лекарството, килограмите бързо се връщат. В същото време истеричното търсене доведе до тежък дефицит точно за хората, за които оземпик е най-важен – диабетиците.

Наред с всичко това има и по-генерални проблеми. Чудодейната инжекция ни връща в изходна позиция след години усилия да се наложи модата, че човек трябва да се чувства добре в тялото си, каквото и да е то. Това наглед суперлесно решение отклонява вниманието от основните причини за пандемията от затлъстяване – ултрапреработените храни, наблъсканите с пестициди и нитрати плодове и зеленчуци, вредните практики в животновъдството и т.н. Това не е и евтина терапия – у нас цената е сравнително поносима, но в САЩ например е 900 долара на месец.

Какво е предназначението на Оземпик (Ozempik)

Оземпик е едно от няколко лекарства с активна съставка семаглутид. Произвежда се от датската компания Ново Нордиск и е в употреба от 2017 г. То е от т.нар. GLP-1 рецепторни агонисти – клас неинсулинови лекарства за диабетици, които имитират естествения хормон GLP-1, наричан понякога хормон на отслабването.

За хора с диабет тип 2 Oземпик помага на тялото да намали нивата на кръвната захар. Това, което интересува отслабващите е, че то намалява сигналите за глад в мозъка, дори когато човек губи килограми. Освен това води до относително по-малка нужда от храни с високо съдържание на мазнини.

Засега в характеристиките на ОЗЕМПИК не е разрешено да се ползва за отслабване. Същата активна съставка семаглутид, но в по-висока доза, вече се прилага като инжекция за отслабване под търговското име уегови (Wegovy, Ново Нордиск). Европейската агенция по лекарствата го одобри за употреба в началото на 2022 г., но уегови все още не се внася у нас, а и в Европа почти не се намира, тъй като огромното търсене изненада производителя.

На нашия пазар има и трета форма на семаглутид – на хапчета, с името рибелсус (Ribelsus), които спасяват диабетиците при честите липси на оземпик.

Какво е положението с ОЗЕМПИК в България

Оземпик се продава в България на цена от около 190-210 лв. за 4 дози, които стигат за един месец. Продава се с рецепта и би следвало да се изписва само при диабет тип 2. НЗОК го поема почти на 100% – пациентът доплаща около 2 лв., ако му е предписано от специалист.

В последните месеци доставките като в цял свят са неритмични, количествата – оскъдни и много диабетици са в чудо как да си го набавят. ОЗЕМПИК ту влиза, ту излиза от списъка с лекарства, за които има забрана за износ и периодично Министерството на здравеопазването договаря извънреден внос. Заместващите хапчета рибелсус в момента се откриват на цена от 190-240 лв. Те също се поемат от касата, но не всички аптеки ги предлагат с реимбурсация. Може да го купите на свободна продажба, като представите рецепта, обясняват на пациент от една аптека. Само че цената в този случай вече е 200-230 лв. от джоба на пациента, а и не всички понасят промяната.

Общо е мнението, че от времето на виагра и ботокс в медицината не се е раждал такъв хит. ОЗЕМПИК не е съвсем ново лекарство, но популярността му буквално избухна миналата година. Илон Мъск е приема уегови, Ким Кардашиян – вероятно на оземпик, макар че отрече с него да се е събрала в роклята на Мерилин Монро. Днес хаштагът оземпик е задминал 600 млн. клика в ТикТок и много клюки се въртят около това кой е и кой не е на оземпик, включително и в България. Цялата тази суматоха щеше да е весела, ако не беше и малко опасна, защото промотира употребата на нещо ново и малко известно.

Неизвестности около ОЗЕМПИК

В клинични изпитвания този клас лекарства показват значително намаляване на теглото при пациенти с наднормено тегло и затлъстяване, но в съчетание с диета и упражнения. Тези лекарства обаче са сравнително отскоро в масова употреба, поради което все още се знае твърде малко за тях. Още по-оскъдна е надеждната информация относно приложението им при хора без диабет и без затлъстяване, които просто искат да свалят някой и друг килограм – такива хора не са участвали в клиничните изпитвания, личи от кратката характеристика на продукта.

Друг проблем – това са лекарства, предназначени за продължителна употреба от хронично болни хора. Затова и когато приемът се спре, килограмите се връщат почти напълно в рамките на няколко месеца до една година. Заедно с това са се възстановили и старите нива на кръвно налягане, кръвна захар и холестерол. Задържане на ефекта се постига само със старомодните методи – намаляване на калориите и увеличаване на физическата активност.

Нежелани реакции пто употребата на ОЗЕМПИК (Ozempik)

В кратката характеристика на оземпик е посочено, че употребата му може да е свързана със стомашно-чревни нежелани реакции – гадене, повръщане, диария, запек. Това трябва да се има предвид при пациенти с нарушена бъбречна функция, тъй като стомашните проблеми могат да причинят дехидратация и да влошат положението. В някои редки случаи се наблюдава остър панкреатит. При някои пациенти се развиват камъни в жлъчката. При пациенти, които ползват инсулин, е възможно да има повишен риск от хипогликемия. При пациенти с диабетна ретинопатия, лекувани с инсулин и семаглутид, е наблюдаван повишен риск от развитие на усложнения на диабетна ретинопатия. Това обаче са специфични случаи с комбинация от фактори, които се наблюдават рядко, а като цяло употребата на оземпик се счита за сравнително добре понасяна от пациентите и безопасна.

Най-често съобщаваните нежелани реакции в клиничните тестове са стомашно-чревни нарушения, включително гадене (много чести), диария (много чести) и повръщане (чести). Тези реакции обикновено са слаби или умерени по тежест и с кратка продължителност, като възникват в началото на лечението. Съобщава се и за повишен сърдечен ритъм.

Напоследък се говори за потенциалния риск от рак заради данни, че оземпик причинява тумори при гризачи. В кратката характеристика на продукта обаче пише, че предклиничните данни не показват особен риск за хората. В 2-годишни проучвания за канцерогенност при плъхове и мишки семаглутид причинява тиреоидни C-клетъчни тумори при клинично значими експозиции. Не са наблюдавани други тумори, свързани с лечението. Изтъква се, че гризачите са особено чувствителни към механизма на действие на тези вещества, докато при хора “значимостта е малка, но не може да се изключи напълно”.

Ефекта на бумеранг при употребата на ОЗЕМПИК

Понеже всичко в социалните мрежи се развива мълниеносно, докато едни научат за чудодейния оземпик, други вече се връщат оттам. Някои ТикТок звезди твърдят, че са качили обратно двойно повече килограми, отколкото са свалили, защото пристъпите им на тъпчене са се влошили.

Друг страничен ефект е т.нар. оземпишко лице. Това е състаряването, което обикновено съпровожда всяко рязко отслабване, а сега предизвика коментари, че наред с огромната цена на терапията с оземпик, приложението му води до вторични разходи за козметични процедури и продукти като филъри и т.н. Въобще – неизбежността на поредната черна дупка за пари и самочувствие е налице, заключава една статия на “Индипендънт”.

Диабетици срещу отслабващи

ОЗЕМПИК се предписва на пациенти с диабет тип 2, но също и по предписание на ендокринолог на хора в преддиабетно състояние, а също и на хора с други заболявания, които е добре да свалят килограми. У нас обаче също има търсене, което няма общо с диабета. Има даже официално предлагана терапия в клиника с оземпик, която някои определят като предназначена за “богати и дебели” клиенти.

“Така ще е цялата година, колкото и да внесат, складовете го изнасят или го взимат без рецепти “отслабващи” недиабетици – неспасяемо е”, коментират диабетиците. Там често се говори, че трябват връзки, че лекарството изтича към модните среди и депутатите, че непрекъснато липсват опаковки с необходимата дозировка, че от фирмата производител казали, че за Източна Европа ще има доставки, когато се построи нов завод и пр.

Всичко е бизнес и пари

Привидно стихийната популярност на ОЗЕМПИК всъщност е добре режисирана кампания. Разследване на “Обзървър” отпреди няколко дни разкри, че лекари и организации, които усърдно хвалят лекарството в медиите и пред държавните институции, са получавали пари от компанията-производител, макар и всичко вероятно да е в рамките на правилата.

Ново Нордиск” е платила 21,7 млн. британски лири (24,7 млн. евро) на организации и отделни лекари, които в някои случаи са промотирали оземпик без да разкрият зависимостта си от компанията, показва разследването. През 2019-2021 г. са извършени над 3500 плащания, които включват дарения, спонсорства, грантове и пр. Сред получателите са известни организации за борба със затлъстяването, университети, здравни фондове, лекарски практики.

Разкритията идват на фона на проверки в Англия и Австралия за нерегламентирани промоционални кампании, маскирани като уебинари за медици и за неразрешена реклама в социалните мрежи и от инфлуенсъри. Асоциацията на британската фармацевтична индустрия също обяви, че е поръчала одит на “Ново Нордиск“.

Проверките обаче едва ли ще сложат край на суматохата, просто защото залогът е огромен. През 2022 г. продажбите на GLP-1 агонисти са скочили с 42%, като на тях се дължи 98% от растежа на “Ново Нордиск“. Датската компания наскоро повиши двойно прогнозите си за пазара на лекарства за контрол на теглото, който се очаква да надхвърли 3,36 млрд. евро до 2025 г.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *