ЗДРАВЕ, ИЗГАРЯНЕ НА МАЗНИНИ

Пиете 50 милилитра сок от моркови, губите 1 килограм телесни мазнини

Пиете 50 милилитра сок от моркови, губите 1 килограм телесни мазнини

Ако пиете 50 милилитра пресен сок от моркови всеки ден в продължение на 6 седмици, може да загубите 1 килограм телесни мазнини.

Това със сигурност се е случило с тестовите субекти в малко изследване върху хора, което беше публикувано в Nutrition and Metabolic Insights през 2021 г.

Пиете 50 милилитра сок от моркови, губите 1 килограм телесни мазнини

Проучване

Mahesh Malleswarapu, изследовател в ICMR-Националния институт по хранене в Индия, кара 14 диабетици тип 2 – 7 мъже и 7 жени – да пият бутилка, съдържаща 50 милилитра пресен сок от моркови всеки ден в продължение на 6 седмици точно след обяд. Субектите не са променили начина си на живот през 6-те седмици. Няма контролна група. Изследователите са използвали сок от моркови, който са направили сами. Те купили моркови от местния пазар и ги сложили в сокоизстисквачката.

Резултати

Включването на сок от моркови в диетата доведе до статистически значимо намаляване на телесното тегло с почти 1 килограм. Това не е много, но в същото време процентът на мазнини на тестовите субекти намалява със статистически значимите 1,5%. Това означава, че тестовите субекти са загубили 1 килограм от мастната си маса. Морковите съдържат вещества, които значително повишават усвояването на глюкозата. Сокът от моркови действа толкова добре, че понякога се чудим защо спортното хранене не прави нищо с морковите, но това е друга история. Не е изненадващо, че нивата на глюкозата и инсулина на тестовите субекти се повишават. Въпреки това, маркерите за инсулинова резистентност и сърдечно-съдови заболявания не се влошиха.

Пиете 50 милилитра сок от моркови, губите 1 килограм телесни мазнини 1

Механизъм

Съобщава се, че каротеноидите, включително бета-каротин, намаляват затлъстяването и подобряват функциите на мастната тъкан“, пишат изследователите. [Arch Biochem Biophys. 2015 април 15:572:112-25.]
В допълнение, ролята на каротеноидите и техните продукти на разцепване върху биологията и функциите на мастната тъкан бяха подробно прегледани напоследък.” [Biochim Biophys Acta Mol Cell Biol Липиди. 2020 ноември;1865(11):158676.]

Други биоактивни фитохимикали?
Ежедневната бутилка сок от моркови съдържа приблизително 2400 микрограма бета-каротин. Концентрацията на бета-каротин в кръвта на тестовите субекти се е увеличила, неочаквано, с фактор 2. Разбира се, това не означава, че бета-каротинът е единственият фактор за отслабване в сока от моркови.
В настоящото изследване ние приписваме полезните ефекти на сока от моркови на витамин А и/или бета-каротин“, пишат изследователите. „Въпреки това ролята на други биоактивни компоненти на морковите, включително феноли (кумарова киселина, кафеена киселина, ферулова киселина, хлорогенова киселина, канелена киселина, ванилова киселина, пирогалол и др.), флавоноиди (цирсимартин, дидимин, кемпферол, кверцетин и др.) ), и лигнани (матаирезинол, сезаминол и др.) не могат да бъдат изключени.”

Source:
Nutr Metab Insights. 2021 Jul 15:14:11786388211014917.