ДИЕТИ, ЗДРАВЕ, ИЗГАРЯНЕ НА МАЗНИНИ

7-Keto DHEA – ползи, употреба и странични ефекти

7-Keto DHEA – ползи, употреба и странични ефекти

7-Keto DHEA е хормонален метаболит, който се произвежда в мозъка, бъбреците и репродуктивните органи. Освен, че се образува естествено от човешкото тяло, това вещество се предлага и под формата на хранителна добавка. Изследователите отдавна са установили благоприятното действие на 7-Keto DHEA, което включва:

  • увеличаване на загубата на тегло
  • ускоряване на изгарянето на мазнини
  • поддържане на метаболизма
  • подобряване на мозъчната функция
  • засилване на паметта
  • редуциране на негативното действие при физически и психологически стрес

Тази хранителна добавка действа еднакво ефективно както при мъжете, така и при жените, и не е необходимо да се спазва специална диета при приемането му. Нека разгледаме в тази статия подробно структурата на 7-Keto DHEA и неговите ползи за човешкото здраве.

7-Keto DHEA – ползи, употреба и странични ефекти

Известен е още като 7-оксодехидроепиандростерон и 7-оксо DHEA. Това е всъщност метаболит на хормона дехидроепиандростерон (DHEA) и присъства естествено в тялото заедно с множеството други метаболити и молекули, произхождащи от DHEA.Дехидроепиандростерон (DHEA) е основен хормон, произвеждан от надбъбречните жлези на тялото, и може да се преобразува в различни други стероидни хормони и в не-хормонални вещества (като 7-Кето), всяко със своите специфични функции. Използването на DHEA за ползите от 7-Keto DHEA е проблематично, защото DHEA може да бъде преобразуван не само в 7-Keto DHEA, но също и в мъжки или женски полови стероидни хормони като тестостерон или естроген с евентуални нежелани хормонални странични ефекти за потребителите. Когато се приема 7-Keto DHEA, той не може да бъде превърнат обратно в DHEA и не взема участие в синтеза на споменатите полови стероидни хормони. Следователно, 7-Кето е не-хормонално вещество и ако се приема като добавка, това няма да доведе нито естрогенни, нито андрогенни ефекти. Все пак, 7-Keto DHEA може да се намеси в метаболизма на основния стресов хормон в тялото – кортизол – чрез понижаване на действието му в различни тъкани. От значение е, че 7-Keto DHEA може да бъде използван за намаление на завишени нива на кортизол, което е от полза за хора, страдащи от прекомерен физически или психологически стрес. Основният плюс от приема на 7-Keto DHEA е във функцията му да гори телесни мазнини и химическото вещество се използва успешно за загуба на тегло и телесни мазнини. Конкретно, той е ефективен за засилване на метаболизма, увеличаване на енергийния разход и засилване на загубата на мазнини, когато се комбинира с калорийно ограничен хранителен режим и тренировъчна програма.

Дозите при приема на 7-Keto DHEA обикновено варират между 200-400 мг на ден в 2 разделени приема (т.е. 100 мг или 200 мг 2 пъти дневно) за постигане на засилено горене на мазнини и подобрен метаболизъм по време на диета. По-малки дози от 50-100 мг могат да бъдат ефективни за неврологични подобрения, но точният режим на добавяне и общата дневна доза за тази цел трябва още да бъдат научно изследвани. Препоръчително е приемът на общата дневната доза да бъде разделен, защото 7-Keto DHEA се усвоява бързо от организма, което води до бързо покачване, но и до последващ спад в кръвната му концентрация. За да се поддържат стабилни нива на кръвната концентрация на добавката, приемането два пъти на ден е доказано най-оптималната стратегия. Няма натрупване на 7-Кето в тялото и редовният му дневен прием е препоръчителен за постигане на желаните резултати. Препоръчителните дози от хранителната добавка са безопасни за човешка консумация за 8 последователни седмици на прием. Токсикологични изследвания и човешки експерименти докладват, че няма сериозни вредни реакции или хормонални странични ефекти от приемането на 7-Keto DHEA за 2 месеца. Приемът му за по-дълги периоди от време не е препоръчителен тъй като все още не съществуват проучвания относно безопасността и ефективността му при непрекъснат прием. Следователно, най-добре е веществото да се приема два месеца по време на най-интензивния период на диетата, а след това да се спре приемът му за няколко месеца.

Основните ползи от 7-Keto DHEA са подсилване на термогенезата (производството на топлина) в тялото, поддържане на подобрен метаболизъм по време на периоди на калорийна рестрикция и засилване на загубата на тегло и конкретно на мазнини след използване на добавката в продължение на няколко седмици. Съществуват асоциации между по-високи циркулиращи нива на 7-Keto DHEA в кръвта и по-малко затлъстяване сред населението и това кара учените да предполагат, че 7-Keto DHEA може да защитава от натрупването на твърде много мастна тъкан. Проучвания са изследвали предполагаемия механизъм, чрез който 7-Keto DHEA помага за загубата на мазнини. Веществото засилва термогенезата чрез активирането на три специфични ензима в митохондриите на клетките. Засилената дейност на тези ензими води до едно състояние, при което повече енергия се губи като топлина и тялото е по-малко ефективно в производството на енергия за физиологичните си нужди. Това означава, че по-големи количества енергия, складирана в мастните депа, трябва да бъдат използвани, за да може тялото да поддържа нормалния си начин на функциониране. От значение е, че тази термогенна дейност се постига без странични ефекти, свързани със сърдечносъдовата или нервната система, които са често срещани с други термогенни добавки, лекарства и стимуланти. Съответно, 7-Keto DHEA е един ефективен и по-безопасен начин за сваляне на мазнини, сравнено с вещества, които могат да влошат сърдечносъдовото здраве, ако се приемат за твърде дълги периоди от време.

Един специфичен ефект от 7-Keto DHEA е, че той поддържа метаболизма засилен по време на диета. Когато хората ограничат приема си на нутриенти, тялото реагира, като понижава количеството енергия, която то изразходва, с цел да си пази ресурсите. Обаче това не е полезно, когато човек се опитва да отслабне, и вещества, блокиращи това забавяне на метаболизма, предлагат подкрепа за хора, които пазят диета. Едно проучване тества ефектите от 200 мг 7-Keto DHEA или плацебо за 7 дни по време на калорийна рестрикция с 40 души. Когато хората са приемали плацебо хапчета, техният метаболизъм се е забавил с 3.9% и това по принцип е ситуацията при повечето диети. Когато участниците са вземали активното вещество, техният метаболизъм всъщност се е засилил с 1.4%, сравнено с базовия им метаболизъм, измерен преди периода на калорийна рестрикция. Тоест, добавката не само е блокилара понижението на енергийния разход, свързано с диетата, но дори е повишила енергийния разход, сравнено както с нормалния, така и с рестриктивния хранителен режим. Не е имало докладвани неблагоприятни странични ефекти от допълнителния прием и учените са направили заключението, че 7-Кето може да е от полза за затлъстели хора с влошен енергиен разход. Едно друго важно изследване е тествало дългосрочния прием на 7-Keto DHEA за способността му да засилва загубата на тегло и мастна тъкан.
30 възрастни индивида са получили плацебо или 200 мг 7-Keto DHEA за 8 седмици по време на които те е трябвало да намалят енергийния си прием и да спортуват три пъти на седмица. Това проучване тества как приемът  на 7-Keto DHEA повлиява на загубата на мазнини при хора, които консумират намалено количество калории и тренират редовно – дейности, които се изискват за качествено отслабване. Загубата на тегло на приемащите 7-Keto DHEA (около 3 кг) е била по-голяма от тази на хората, приемащи плацебо (близо 1 кг). Хората, които са приемали допълнително 7-Keto DHEA, са понижили нивото си на телесни мазнини с 1.8%, докато плацебо приемащите са постигнали само 0.6% намаление на мазнини по тялото. Тъй като учените съобщават, че енергийният прием на двете групи е бил подобен, можем да заключим, че 7-Keto DHEA най-вероятно действа, като засилва термогенезата, а не чрез друг механизъм (например, потискане на апетита). Не е имало значителни промени в нивата на различни хормони (като тестостерон или естроген), във важни физиологични функции и в дейността на черния дроб и бъбреците. Освен това не са били установени никакви неприятни ефекти. Следователно приемът на 7-Keto DHEA за 2 месеца може да доведе до значителна загуба на тегло, и конкретно на мазнини, когато се комбинира с диета и спорт.
Освен употребата му като добавка за сваляне на мазнини, 7-Keto DHEA може да подпомогне здравето и по други начини, особено с предполагаемите му анти-кортизолни и неврологични ефекти. Един начин, по който той се използва, е за намаление на дейността на кортизола, основният стресов хормон. Повишените нива на кортизол се асоциират с много проблеми като покачване на тегло, умора, компрометирана имунна система, засилена тревожност, проблеми със съня, болки в мускулите и костите и много други. Ето защо индивиди, страдащи от висок кортизол, може да се възползват от приема на 7-Keto DHEA. Определени ензими в тялото превръщат неактивната форма на стресовия хормон (наречен кортизон) в неговата активна форма (кортизол). Тези същите ензими се използват от 7-Keto DHEA за неговите собствени химични реакции и трансформации и чрез увеличаването на нивата на 7-Keto DHEA в кръвта, тези ензими може да се отклонят от активирането на кортизола и да се насочат към метаболизма на 7-Keto DHEA. По този начин се намалява активността на кортизола, което е полезно, когато в тялото се произвеждат прекомерни количества от него. Редица изследвания потвърждават точно това свойство на 7-Keto DHEA.

Друга потенциална полза на 7-Keto DHEA е свързана с подобряване на паметта. Животински проучвания показват, че веществото може да защитава от загубата на памет, причинена  от излагане или приемане на невротоксини или в следствие на остаряване. Експерименти с плъхове показват, че когато животните са третирани с невротоксини и 7-Keto DHEA, тяхната памет е била по-добра, сравнено с тази на животните, третирани само с невротоксини. Установена е също така подобрена памет във възрастни плъхове, които са били третирани със 7-Keto DHEA. Оказва се, че дори младите и здрави животни показват по-добро запазване на паметта, когато са получавали 7-Keto DHEA, сравнено с тези, които не са приемали молекулата. Други животински проучвания предполагат, че 7-Keto DHEA може да се използва за лекуване на алкохолизъм. Плъхове, които са предразположени към приема на алкохол, консумират по-малки количества, когато получават 7-Keto DHEA, което превръща добавката във възможна опция за хора, имащи проблеми с алкохола.

Редица здравословни състояния могат да бъдат коригирани и подобрени, ако приемаме 7-Keto DHEA под формата на хранителна добавка. Както видяхме, веществото не води до нежелани и странични ефекти и може да спомогне за регулиране на теглото, за подобряване на паметта и когнитивната функция, за намаляване на нивата на кортизола, което от своя страна регулира нивата на стрес в организма и др. Само с една добавка, Вие можете да подпомогнете доброто здраве на организма си по различни начини.