ДИЕТИ, ЗДРАВЕ, ИЗГАРЯНЕ НА МАЗНИНИ

Разлика между калория и килокалория

Разлика между калория и килокалория

Когато става въпрос за хранене и упражнения, килокалориите (kcal) и калориите се равняват на същото количество енергия. Калориите могат също да бъдат изразени като килоджаули (kJ), като една калория или kcal се равняват на 4,18 kJ.

Калория, означение cal, (латински: calor – „топлина“) е извънсистемна единица за измерване на енергия.
Калории и килокалория отразяват количеството енергия в храните и напитките или количеството енергия, което изгаряте при упражнения. В зависимост от това в коя част на света живеете, енергията може да се измерва и в килокалории (kcal) и килоджаули (kJ). Това може да създаде объркване, особено ако броите калории или сравнявате съдържанието на калории в различни храни и напитки.
Разлика между калория и килокалорияКакво представляват калориите и как се сравняват с kcal и kJ. Как да конвертираме между двете.

Основни разлики

Що се отнася до калориите, те могат да бъдат „малки“ или „големи“.
голяма калория изчислява количеството енергия, необходимо за повишаване на температурата на 1 кг вода с 1°C (или увеличение с 1,8°F).
малка калория изчислява количеството енергия, необходимо за повишаване на температурата на 1 грам вода с 1°C.

Според тези дефиниции 1 голяма калория = 1000 малки калории, тъй като 1 кг се равнява на 1000 грама.

За да се избегне объркване между големи и малки калории, се смята, че терминът kilocalorie (kcal) – префиксът „kilo“, означаващ 1000 – е създаден, за да се отнася за голяма калория.
Въпреки това, терминът малка калория рядко се използва днес извън изследванията по физика и химия. Вместо това, термините калории и kcal се използват взаимозаменяемо и се отнасят до едно и също количество енергия във връзка с храната или енергията, изгорена при упражнения.
Следователно, не е необходимо да ги преобразувате, тъй като 1 килокалория се равнява на 1 калория в храната.
Което ще рече, че ако трябва да приемате 1500 калории, то се отнася до kcal. За да изчислите калориите от храната която приемате, следете „kcal“ на етикета!

Калориите могат също да бъдат изразени като килоджаули (kJ).
1 калория (kcal) = 4,18 kJ или 4 184 джаула (J).
За да конвертирате от калории в kJ, умножете калории с 4,18. Обратно, за да конвертирате от kJ в калории, разделете kJ на 4,18.

Например, средно голям банан (118 грама) осигурява 105 калории (kcal) или 439 kJ.

Как се използват тези термини?

Регламентите изискват производителите на храни и напитки да показват етикет с хранителни съставки върху своите продукти. Той изброява, наред с друга информация, количеството калории, което артикулът съдържа на порция или грамаж.
Етикетът за хранителен състав служи, за да ви помогне да информирате за здравословността на пакетираните храни и напитки, както и дали съдържат съставки, които може да се наложи да избягвате поради алергия, непоносимост или лични предпочитания.
В зависимост от това къде живеете, етикетът с информация за хранителните стойности може да изразява енергийната стойност на храната или напитката в калории, kcal, kJ или комбинация от тях.

По-долу е даден списък на държавите и кой етикет използват за енергия:

 • Съединени щати: калории
 • Канада: калории
 • Европейски съюз (ЕС): kJ и kcal
 • Австралия и Нова Зеландия: kJ или и двете kJ и kcal
 • Китай: kJ

Производителите определят броя на калориите, съдържащи се в храната или напитката, въз основа на количеството хранителни вещества, които доставят енергия.

Трите основни хранителни вещества, доставящи енергия, са:

 • протеин – 4 калории (16,7 kJ) на грам
 • въглехидрати – 4 калории (16,7 kJ) на грам
 • мазнини – 9 калории на грам (37,6 kJ) на грам

Алкохолът също така ддава 7 калории (29,3 kJ) на грам.

Производителите закръглят до най-близкото увеличение от 1 грам, така че ако трябва да определите количествено броя на калориите или kJ от всеки от макронутриентите, те може да се сумират малко по-различно от броя, посочен на етикета за хранителните стойности.

Освен това етикетите за хранителните стойности на храни, които съдържат фибри, които са класифицирани като въглехидрати, може да съдържат по-малко калории от това, което изчислявате.

Това е така, защото фибрите, в зависимост от вида, са или несмилаеми, или лошо усвояеми, като по този начин допринасят за нула или малко калории.

Заключение

 • Калориите са мярка за енергия при хранене и упражнения.
 • Калориите и kcal се използват взаимозаменяемо и се отнасят за едно и също количество енергия.
 • Калориите или kcal също могат да бъдат измерени в kJ, като една калория (kcal) е равна на 4,18 kJ.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *