ДИЕТИ, ЗДРАВЕ, ФЕТБЪРНЪРИ

Отслабване: по-бързо и здравословно с 2 хранения на ден, отколкото с 6

Отслабване: по-бързо и здравословно с 2 хранения на ден

Отслабване: по-бързо и здравословно с 2 хранения на денИзследователите от Института за клинична и експериментална медицина в Прага откриха, че отслабването върви по-добре с 2 големи хранения на ден, отколкото с 6 по-малки хранения. Според чехите, които са изследвали пълни и дебели субекти с диабет тип 2, отслабването чрез ядене на 2 големи хранения на ден също е по-здравословно.

Експеримент

Изследователите давали на 54 субекта на възраст между 30 и 70 години 6 малки хранения на ден в продължение на 3 месеца, а за още 3 месеца им давали 2 големи хранения на ден. Двете хранения на ден били тежка закуска и също толкова тежък обяд.

Съставът на диетата е еднакъв и в двата периода: 55% от енергията идва от въглехидрати, 20% от протеини, а останалата част идва от мазнини.

Субектите са получили около 500 килокалории по-малко, отколкото са изгорили.

Изследваните субекти губят тегло и през двата периода. Но загубеното количество и намаляването размера  на талията са били по-големи през периода, в който субектите са яли 2 хранения на ден. По време на периода, в който субектите са яли 6 хранения на ден, обиколката на талията им е намаляла с 1 см; през периода, в който са яли само 2 пъти на ден, намалението е 5 см.

Отслабване: по-бързо и здравословно с 2 хранения на ден 1

Субектите са загубили няколко десетки процента повече килограми, когато са яли само 2 пъти на ден [на фигурата по-долу: горе вляво].

Отслабване: по-бързо и здравословно с 2 хранения на ден 2

 

По-здрави

По време на периода, в който субектите са яли 2 пъти на ден, количеството мазнини в черния им дроб [HFC] е намаляло повече, отколкото през периода, когато са яли 6 пъти на ден. Освен това, когато ядат по-малко храна, те имат по-малко глюкоза и С-пептид [маркер за производството на инсулин] в кръвта си рано сутрин. Това е индикация за подобрен инсулинов и глюкозен баланс.

 Заключение

„Тези резултати предполагат, че яденето на две по-големи хранения на ден (закуска и обяд) може да бъде по-полезно за пациенти с диабет тип 2, отколкото шест по-малки хранения през деня“, пишат чехите.
“Новите терапевтични стратегии трябва да включват не само съдържанието на енергия и макронутриенти, но и честотата и времето на приема на храна. Допълнителни по-мащабни, дългосрочни проучвания са от съществено значение, преди да се предложат препоръки по отношение на честотата на хранене.”

Source:
Diabetologia. 2014 Aug;57(8):1552-60.