ЗДРАВЕ, ФЕТБЪРНЪРИ

Постоянната борба с апетита намалява продължителността на живота

Постоянната борба с апетита намалява продължителността на живота

Жените, които са на диета и се борят да потиснат апетита си, скъсяват теломерите си. Това са защитните нишки в хромозомите, които определят максималната възраст, която можете да достигнете. Ако постоянно сте на диета и изпитвате постоянно чувство на глад, вероятно намалявате продължителността на живота си, пишат психиатри от Калифорнийския университет по психосоматична медицина.
Диетичен стрес, Спазването на диета може да бъде много стресиращо. Шансът за провал е голям, а с него идва и разочарованието. Нещо повече, диетата често е и непрекъсната борба за потискане на апетита. Едва ли е изненадващо, че повечето проучвания на мъже и жени, които искат да отслабнат, показват високи нива на кортизол, хормона на стреса.

Постоянната борба с апетита намалява продължителността на живота 1

Теломери

Стресът намалява дължината на теломерите, съобщават същите изследователи преди няколко години. Ето защо те също искали да разберат дали хроничната диета има същия ефект.
За да отговорят на въпроса, те изследвали 20 жени на възраст между 52 и 79 години. Изследователите са използвали холандския въпросник за хранителното поведение, за да определят колко ограничения са наложили жените върху хранителното си поведение. Въпросникът включва въпроси като:
– Опитвате ли се да ядете по-малко по време на хранене, отколкото бихте искали?
– Колко често се опитвате да не ядете между храненията, защото следите теглото си?

Изследователите дали на жените резултат за ограничаване на храненето въз основа на техните отговори. Освен това изследователите измерват дължината на теломерите в белите кръвни клетки на своите субекти. От това те съставили диаграмите по-долу.

Постоянната борба с апетита намалява продължителността на живота 2

Постоянната борба с апетита намалява продължителността на живота 3

Колкото повече жените се борели да потиснат апетита си, толкова по-къси били теломерите им. Изследователите също изследват дали има връзка между индекс на телесна маса (ИТМ) или възрастта на жените и дължината на теломерите им. Резултатите са показани по-горе. Диетичните ограничения са по-силен показател за дължината на теломерите, отколкото възрастта или ИТМ. Ефектът от борбата за потискане на апетита е значителен.

Друго проучване

В статията си изследователите описват и проучването, което са направили върху 36 по-млади жени на възраст 20-50 години. Това изследване дава същите резултати като проучването на по-възрастните жени.

Това са изводите

Постоянната борба с апетита намалява продължителността на живота.
Изследователите смятат, че не самата диета намалява дължината на теломерите, а непрекъснатите пропуски, по време на които се яде много повече.

Ограничението в храненето е свързано с нерегулирани модели на хранене (гладуване, преяждане и прочистване)“, пишат те.
„Честите пропуснати хранения, последвани от преяждане, могат да причинят „метаболитно напрежение“ под формата на чести и по-големи колебания в нивата на инсулин и глюкоза и се предполага, че такова непостоянство ускорява загубата на теломери.

Традиционните учени рядко имат добра дума за богатите на протеини диети. Понякога те се отписват като „нездравословни“ и „неефективни“, когато става въпрос за намаляване на мастната маса.
Въпреки това има нарастващи доказателства, че богатата на протеини диета засища добре и по този начин намалява чувството на глад. Ако отслабнете, като следвате диета, която съдържа 25% протеин или повече, е малко вероятно да излезете извън релсите и да прибегнете до преяждане. Може би само това трябва да е достатъчно, за да убеди учените.

Source:
Psychosom Med. 2008 Oct; 70(8):845-9.