ИЗГАРЯНЕ НА МАЗНИНИ, СТАТИИ, ФЕТБЪРНЪРИ

6 доказани метода за отслабване

6 доказани метода за отслабване
  1. Пиенето на вода преди хранене подпомага отслабването

Един лесен начин да отслабнете е да изпиете определено количество вода преди основните хранения – според проучване, ръководено от Хелън Паррети от Оксфордския университет във Великобритания. 30 минути преди всяко основно хранене, хората изпивали по половин литър вода. Втора група си представяли, че са нахранени и не са гладни. След 12 седмици групата, която пиела вода, загубила 5,3 кг, а тези с менталната концентрация – 2,6 кг. Показателен пример, че пиенето на вода преди хранене е прост, безопасен и ефективен начин за отслабване.
(Obesity, 23: 1785-1791, 2015)

 6 доказани метода за отслабване

  1. Мелатонинът помага за намаляване на мазнините

Мелатонинът е хормон, произведен от епифизната жлеза в мозъка, който провокира съня. Произвежда се циклично в отговор на тъмнина и светлина. Добавката мелатонин може да помогне за  контрола на теглото – според резултатите от проучване върху мишки от италиански изследователи. 2 групи – слаби и затлъстели мишки, са получавали мелатонин или плацебо в питейната си вода в продължение на 8 седмици. Мелатонинът намалява теглото в зоната за съхранение на мазнини и намалява мастната тъкан при затлъстелите мишки, но не и при слабите мишлета. Той действа, като намалява възпалението и нормализира адипокините, които са важни химични вещества, сигнализиращи отлагането на  мазнинте. Освен това активира кафявата мазнина и засилва енергийните разходи. Добавките с мелатонин помагат за подпомагане на хубавия сън и контрола на теглото.
(Nutrition Research, 35: 891-900, 2015)

  1. Интервалната тренировка с висока интензивност подпомага загубата на апетит и тегло

Интервалната тренировка с висока интензивност (HIIT) включва многократни повторения на високоинтензивни упражнения с продължителност от 10 до 120 секунди, последвани от почивка или намалена интензивност на упражненията. HIIT създава голяма  издръжливост, максимална консумация на кислород, съхранение на гликоген и митохондрии на мускулните клетки (клетъчни централи) за по-малко време от традиционните тренировъчни планове. Ефектите на този тип тренировка върху затлъстяването и контрола на теглото не са напълно разбрани. Аарон Сим и колегите му от Университета в Западна Австралия откриват, че HIIT, практикуван в продължение на 12 седмици, намалява апетита при мъже с наднормено тегло доста по-добре от обикновената непрекъсната тренировка.
Програмата HIIT се състояла от повтарящи се тренировки на велоергометър за 15 секунди при максимална интензивност, последвани от 1 минута почивка. Традиционната тренировка била 30 до 45 минути непрекъснато въртене на велоергометъра с 60% натоварване. Апетитът е оценен по време на тестово хранене. Групата на HIIT тренировките показва намален апетит по време на тестовите хранения, докато в групата с нормална тренировка няма никаква промяна в желанието за хранене. HIIT също подобрила  регулирането на кръвната захар. Това изследване доказва ,че този тип занимамие, освен всичко друго, влияе изключително добре върху инсулиновата резистентност.
(Medicine Science Sports Exercise, 47: 2441-2449, 2015)

  1. Млечни храни, но не и калциеви добавки подпомагат загубата на мазнини

Няколко големи проучвания върху населението установяват, че консумацията на млечна храна е свързана с по-малко телесни мазнини. Както се очаквало, млечната индустрия останала много доволна от този факт. Тези проучвания не потвърдили, че консумирането на повече млечни храни ще направи хората по-слаби – но се доказало, че употребата на млечни продукти е свързана с наличието на по-малко мазнини. Алисън Бут и колегите му от университета Deakin в Австралия извършили мета-анализ, който обединил резултатите от проучванията върху ефектите на консумацията на млечни продукти и добавките на калций върху телесното тегло и телесния състав. Калциевите добавки не оказват влияние върху теглото или загубата на мазнини. Консумацията на млечни продукти, като част от диета с намалени калории, от друга страна, довела до загуба на мазнини, но не и загуба на тегло. Изследователите заключават, че в краткосрочен план (4 месеца), включително 3 ежедневни порции млечни продукти, може да се подпомогне загубата на мазнини.
(British Journal Nutrition, 114: 1013-1025, 2015)

 6 доказани метода за отслабване

  1. Диети с ниско съдържание на мазнини не работят

През последните 35 години хранителните експерти съветват хората да намалят количеството на мазнините, които консумират. Тази препоръка беше дадена от съветници по хранене към сената на САЩ и по-специално Джордж МакГовърн (1968 и 1977 г.). Този продуктивен комитет установи като национални цели намаления прием на мазнини и увеличената консумация на въглехидрати. Американците приеха този съвет присърце и степента на затлъстяване стана огромна. Дейдър Тобиас и сътрудници от Бригъм и женската болница и университета в Харвард проведоха мета-анализ, който събра резултатите от 53 рандомизирани проучвания върху ефектите на диетите с ниско съдържание на мазнини върху дългосрочната загуба на тегло. Диетите с ниско съдържание на мазнини не причиняват повече загуба на тегло от диети с по-голямо съдържание на мазнини. Мазнините са демонизирани в продължение на почти половин век, основани повече на политически съображения, отколкото на научен факт.
(The Lancet Diabetes & Endocrinology, 3: 968-979, 2015)

  1. Периодично гладуване за отслабване

Успехът в много спортове изисква минимална телесна мазнина и максимална мускулна маса. Постоянното гладуване може да помогне на спортистите да постигнат тази цел – според статия на Грант Тинсли, Джошуа Ган и Пол Ла Баунти. Но постоянният глад ще понижи резултатите от самите спортни постижения поради липсите на ресурси в тялото.

Според изследване, направено с няколко групи доброволци, включващо периоди на гладуване и хранене, се оказва, че спортистите могат  да отслабнат и да поддържат енергия за интензивни тренировки. Гладуването дори веднъж седмично води до дефицит на калории във времето, което насърчава загубата на мазнини. Периодичното гладуване позволява на атлетите да консумират някои храни, които намират за вкусни и въпреки това да губат мазнини. Краткото гладуване се оказало най-добро за спортиситте, защото не причинява значителна загуба на мускули. Спортистите могат да гладуват в дни без упражнения, така че да имат много енергия за физическа активност.
(Strength and Conditioning Journal, 37: 60-71, 2015)