ЗДРАВЕ, СТАТИИ

Витамин Р (биофлавоноид)

Витамин Р (биофлавоноид)

към ИЗГОРИ МАЗНИНИТЕ

Витамин P

Витамин Р (рутин, цитрин, катехини и др.) е комплекс от съединения, наричани биофлавоноиди. Тези водоразтворими вещества с растителен произход са много важни за здравето ни. Преди всичко, когато се говори за витамин Р, се имат предвид цитрин и рутин. Ние ще разгледаме биофлавоноидите като цяло, които се срещат и под наименованията флавоноиди и биофлавини. Всички те действат по подобен начин – намаляват крехкостта и неустойчивостта на капилярите.

Биофлавоноидите, попадайки в човешкия организъм, предпазват клетките, значително повишават ефективността на други полезни вещества, например витамин С при наличието на биофлавоноиди е почти 20 пъти по-активен и сам се предпазва от окисление.

Източници на витамин Р

Витамин PОсновен източник на витамин Р са цитрусите. Високо е съдържанието му и в плодовете, вкл. горските: боровинки, малини, къпини, касис, шипка, череша, арония, кайсии, грозде.
Зеленчуци, богати на витамина: зеле, домати, магданоз, копър, зелена салата. Голямо количество има и в елдата, затова консумацията й се препоръчва при варикоза за укрепване стените на кръвоносните съдове. Някои напитки и екстракти също се характеризират с наличието на биофлавоноиди: чай, кафе, вино, жива бира.
В замразените плодове витаминът не се запазва.

Роля и значение на витамин Р

Биофлавоноидите предпазват и укрепват целия ни организъм. Отличават се с висока антиоксидантна активност (например, катехините в зеления чай могат да възстановят нарушената структура на клетките). Те пречат на и обезвреждат свободните радикали, повишават имунитета, предпазват ни от вредните влияния, предотвратяват развитието на някои заболявания и ранно стареене.

Витамин Р нормализира структурата на капилярите и я поддържа в оптимално състояние – капилярите остават еластични, могат да се разширяват, когато е необходимо и не се появяват заболявания. Биофлавоноидите възпрепятстват появата на варикоза, колебания в кръвното налягане, образуването на отоци и нарушено кръвообращение. Заедно с витамин С те не допускат разрушаването на изключително важната хиалуронова киселина, която действа като “цимент” за клетките на кръвоносните съдове – укрепва ги и ги свързва помежду им.

Благодарение на биофлавоноидите, сърдечно-съдовата система е защитена от натрупване на излишен холестерол. Те забавят развитието на раковите заболявания, предпазват от възпаления, допринасяйки за синтеза на глюкокортикоидите – вещества, които увеличават съпротивителните сили на организма срещу много заболявания.

Благодарение на обезболяващите си свойства и действието му против появата на отоци, витамин Р облекчава бронхиалната астма и други алергични състояния.

Дневна необходимост от витамин Р

Няма точно установено количество, което трябва да се набавя ежедневно, но можем да бъдем спокойни, че получаваме достатъчно биофлавоноиди, ако в менюто ни присъстват плодове, горски плодове, зеленчуци и зелени растения.

Разбира се, понякога е необходим допълнителен прием на витамина, например, когато сте се наранили или при лек натиск се образуват синини, е добре да го приемате заедно с витамин С.

Повечето лекари и специалисти по хранене препоръчват употребата от 25 мг до 50 мг рутин. И още една препоръка: 100 мг биофлавоноиди на всеки 500 мг аскорбинова киселина.

Недостиг и излишък на витамин Р

При недостиг от витамина страдат преди всичко капилярите, а това може да се превърне в тежки заболявания, опасни за здравето и живота. Първоначално се наблюдава кървене на венците, кръвоизливи по кожата и лигавиците. Човек се чувства слаб и отпаднал, уморява се бързо от всякакви натоварвания, усеща болка при ходене, болка в раменете при работа с ръцете.

Дефицитът на флавоноиди може да започне като оток на мозъка и мозъчни кръвоизливи, заболявания на други жизненоважни органи – сърце, бели дробове и др., също заболявания на капилярите.

Няма информация относно излишък от витамина. Той не е токсичен и ненужното количество от него се освобождава от организма без никакви последици.

Биофлавоноидите запазват адреналина, който помага на организма да бъде във форма по-дълго време и да се чувстваме бодри и силни.

Как да съхраним витамин Р?

Биофлавоноидите се разрушават под въздействието на цигарения дим, разтварят се във вода, загиват при светлина, във въздуха, при термична обработка и при замразяване. Затова е по-добре до се откажете от вредните навици и да консумирате повече пресни плодове и зеленчуци, необработени продукти със съдържание на витамина.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *