ЗДРАВЕ, СТАТИИ

Епимедиум (разгонен козел) – билка за сексуално щастие

епимедиум (разгонен козел) - Horny Goat Weed

Horny Goat Weed Extract (NOW)ТУК

Мощен сексуален стимулатор или мит от Далечния Изток?

Билката ЕПИМЕДИУМ (Horny Goat Weed) е сред най-популярните стимуланти, които се прилагат дори в съвременната порно индустрия за повишаване на сексуалната потентност и либидо при двата пола. Наименованието й на български се превежда дословно като “разгонен козел“. Основният й ефект е подобряване на сексуалното здраве и функция на мъжете, като се справя успешно с проблеми като еректилна дисфункция и бърза еякулация. Така също намира приложение за повишаване на сексуалното либидо и при двата пола.

Наименованието „разгонен козел” идва от историята, че по време на паша, китайски пастир забелязал невероятно силно завишение в сексуалната активност на стадото кози, които извеждал, след ядене на билкови листа от земята.

Всички знаем за вълшебните билки от земите на Далечния Изток, които възвръщат виталните ни сили и спомагат на тялото да се пребори с всяка болест. Докато голяма част от тези чудотворни растения действително помагат в много отношения, ефектът на останалите се размива в митологията и традиционната медицина. Една от най-популярните китайски билки е епимедиум, известна по европейските ширини още като палава коза или разгонена коза.

В традиционната медицина епимедиумът е утвърдил мястото си, но съвременната наука все още поставя много въпросителни към всичките му претендирани качества.

Какво представлява епимедиум?

Епимедиум не е конкретно растение, а цял род цъфтящи растения, който включва над 50 различни вида. Повечете видове са разпространени в Китай и други държави от Източна Азия. Някои от видовете епимедиум са листопадни растения, а други са вечнозелени, но всички са многогодишни.

Епидемиум - Horny Goat Weed 3

Отделните видове се различават по стъблото и цветовете, а и не всички съдържат активните съставки, на които се дължат потенциалните здравословни ползи на епимедиума. Счита се, че около 15 вида епимедиум могат да се използват за медицински цели.

Най-ценната част от растението са листата, тъй като именно там се съдържа активното вещество икариин. Икариинът е вид флавоноид и по-точно флавонол гликозид. Като вещество е дериват на растителния стерол кампферол. Икариинът са съдържа в повечето видове епимедиум, но се открива още и в някои видове берберин. Икариин не се съдържа в други видове храни или билки.

Други активни съставки в епимедиум са флавоноидите епимедин А, Б и C, кампферол, сагитазин А, Б и C, както и няколко вида лигнани. Концентрацията на кверцетин също е висока.

В наши дни са създадени множество хибридни видове на епимедиум. Някои хибриди са с цел култивиране, а други се използват за декоративни нужди. Днешният комерсиален епимедиум е изцяло хибриден и има съществени различия от натуралния вид, който се е използвал в традиционната китайска медицина. Някои от по-древните видове се използват масово в Япония, но с изцяло декоративна цел.

Механизъм на действие на епимедиум

Повечето специалисти твърдят, че почти всички положителни ефекти на епимедиум се дължат на активното вещество икариин, което работи чрез няколко механизма в тялото.

На първо място, икариинът потиска действието на ензима фосфодиестераза тип 5 (PDE5), който влияе върху цикличния гуанозин монофосфат (cGMP) в кръвоносните съдове, които снабдяват мъжкия полов орган с кръв. Механизмът на действие е същият като на “Виагра“.

Икариинът влияе и върху нивата на биоактивен азотен оксид, а според някои учени имитира ефекта на тестотерона върху тялото. Като вещество икариинът има още антиоксидантен и неврозащитен ефект, както и въздействие върху цитокина ядрен фактор капа-Б, но повечето от тези ефекти са потвърдени в ин витро изследвания, а не при преки изследвания върху пациенти.

Няколко изследвания стигат до извода, че икариинът е много чувствителен в стомашна среда и е уязвим към ензимите, като едва 12% от него се усвояват при силна ензимна активност. Установено е, че усвояването се засилва при прием на гладно с повече течности или при съчетание със съставки, които потискат активността на ензима лактаза.

Полуживотът на икариин в организма при перорален прием варира между 9 и 11 часа, което предполага, че трябва да се приема поне две пъти дневно, на интервали от 12 часа.

Епимедиум в традиционната китайска медицина

Първите легенди за действието на епимедиум като афродизиак се появяват още от древните китайски времена. Твърди се, че именно козари и овчари са забелязали повишената сексуална активност на рогатия добитък, когато се е хранил с див епимедиум. Оттогава епимедиумът се използва като сексуален стимулатор.

В традиционната медицина епимедиумът е бил популярно средство за подобряване на бъбречната функция, като се е използвал за подсилване на бъбреците и изхвърляне на излишните течности от тялото. Билката се е използвала още като средство за регулиране на честото уриниране, намаляване на мускулните спазми и болки в гърба.

Китайските лечители препоръчват да не се приема епимедиум при високи температури или когато тялото е подложено на силен физически стрес, заради дехидратиращите му свойства.

Потенциални и доказани ползи при хора

• Изследвания върху жени в менопауза стигат до извода, че комбинацията от епимедиум (60mg икариин) и соеви изофлавони забавят драстично загубата на костна маса;

• Десметиликаритин, който е метаболит на икариина, води до повишаване на естрогена при жени в менопауза. Твърди се още, че епимедиум повишава естрадиола и понижава холестерола, но някои други изследвания не установяват драстична промяна в нивата на естроген;

• Епимедиум е научно доказано афродизиак, като положителният му ефект върху ерекцията се дължи на два механизма – стимулирането на биоактивния азотен оксид и потискането на ензима PDE5, като ефектът му е сходен с този на “Виагра”. Установено е, че ефективната доза за 68-килограмов мъж е 110 мг икариин дневно, като ежедневната употреба за продължителен период от време демонстрира по-силен ефект. Възможно е злоупотребата с по-висока доза да има обратен ефект;

• Ин витро изследванията демонстрират силните антиоксидантни свойства на епимедиум. Те се дължат както на икариина, който притежава самостоятелна антиоксидантна активност и предпазва ДНК от оксидативния стрес, така и на други компоненти в епимедиум, какъвто е кверцетин;

• Екстрактът от епимедиум притежава потенциални свойства за понижаване на високо кръвно налягане.

Потенциални и доказани ползи при животни

  • Ин витро изследвания и изследванията върху модели от плъхове показват потенциални неврозащитни свойства. Икариинът действа при високи дози, като потиска провъзпалителните цитокини, които влияят върху мозъка и стимулира производството на мощните антиоксиданти глутатион и супероксид дисмутаза. Икариинът проявява по-силно свойствата си при силен стрес върху клетките;
  • Като допълнение към неврозащитните свойства, приемът на епимедиум засилва паметта и когнитивните процеси при висока невротоксичност;
  • Ин витро изследвания и преки изследвания върху плъхове установяват, че икариинът е по-ефективен от генистеина при предотвратяването на остеопороза. Положителните свойства на икариина се изразяват и в засилено формиране на костна маса;
  • Досега са правени редица изследвания за въздействието на епимедиум върху хормоналния баланс при животни, най-вече плъхове. Едно подобно изследване установява, че прием на икариин от 1-5 мг/кг телесно тегло повишава ерекцията, но не променя нивата на тестостерон при кастрирани плъхове. Други изследвания установяват, че епимедиумът успява да възстанови нормални нива на тестостерон при увреждания, като ефективната доза е 1 мг/кг телесно тегло.
  • Икариинът обаче не въздейства върху нивата на тестостерон при премахване на тестисите. Единственият случай, в който се наблюдава ударно покачване на тестостерона, е при прием от 200 мг/кг тегло икариин. Нивата на тестостерон буквално се утрояват, но не се забелязва промяна в лутеинизиращия хормон и фоликулостимулиращия хормон. Учените не успяват да установят точния механизъм на действие, както и дали подобна ударна доза би била безопасна при хора;
  • Множество тестове върху плъхове със сексуални  отклонения или старост демонстрират драстично подобряване на ерекцията и увеличаване на броя на еякулациите;
  • Икариинът като самостоятелно вещество демонстрира потенцални антидепресантни свойства. Механизмът на действие се свърза с потискане на провъзпалителните цитокини, които се отделят при стрес, както и регулиране на химикала моноаминоксидаза, който се отделя в мозъка при силен стрес;
  • Потенциалните свойства на епимедиум като адаптоген се потвърждават при изследвания върху мишки. Установява се, че епимедиумът понижава нивата на кортизол и увеличава издръжливостта при физическите тестове.

Възможни странични ефекти

Счита се, че в краткосрочен план епимедиум е напълно безопасен. В дългосрочен план обаче, билката може да прояви някои странични ефекти като дехидратация и гадене.

При отделни индивиди може да се проявят странични ефекти, особено ако се употребява доза над препоръчителната. Такива странични ефекти могат да бъдат ниско кръвно налягане, сърцебиене, сънливост, затруднена ерекция и мускулни схващания.

Епимедиумът забавя кръвосъсирването и може да причини по-силни кръвоизливи. Кръвоизливите могат да се засилят и при съчетаване с други сходни добавки, каквото е рибеното масло. Възможно е епимедиумът да предизвика еуфория и хиперактивност при хора над 60-годишна възраст.

Не се препоръчва прием на високи дози епимедиум при потребители с висок естроген.

Не се препоръчва прием на епимедиум от бременни жени, защото се счита, че има високи шансове от увреждане на плода или предизвикване на силни контракции.

Трябва да се отбележи, че категорично не се препоръчва едновременният прием на епимедиум с някои видове медикаменти. Трябва да се избягва едновременната употреба с лекарства за понижаване или повишаване на кръвното налягане, както и с медикаменти, които забавят кръвосъсирването.

Епимедиум не трябва да се съчетава с други мощни инхибитори на PDE5 като “Виагра”.

С какво да комбинираме епимедиум?

Епимедиум може да се използва за различни цели и конкретната цел определя и подходящите комбинации.

Епимедиум може да се използва като адаптоген, с цел борба срещу стреса и умората. Удачни комбинации включват други билки като жен-шен, родиола и ашваганда.

Най-честата употреба на епимедиум е свързана със стимулиране на либидото. Ефективни съчетания в тази насока могат да се направят с йохимбин, трибулус терестрис, мака и Дългият Джак. Доказано е, че йохимбинът допълва като действие виаграта, отново чрез механизма на влияение върху PDE5.

По аналогия има предположения, че подобен синергичен ефект ще прояви комбинация от епимедиум с йохимбин.

Някои спортни специалисти препоръчват епимедиум като средство за повишаване на силовите показатели и покачване на мускулна маса. За тази цел е подходящо комбинирането на епимедиум с трибулус терестрис, D-аспаргинова киселина и аминокиселини с анаболен ефект като L-левцин.

Активните съставки в някои билки, като каретоноиди в пипера и екдистероидите, имат свойството да потискат П-гликопротеина в интестиналния тракт.

Конкретният протеин е отговорен за неутрализирането и изхвърлянето на икариина от тялото. Комбинация с пипер или източник на екдистерон би засилила драстично ефекта на икариина.

Някои изследвания твърдят, че приемът на епимедиум може да доведе до увеличаване на нивата на естроген. Ако се приеме това за вярно, тогава е препоръчително билката да се съчетава с вещества, които понижават естрогена.

Такива са цинк, мака, дииндолилметан (DIM) и билката брасайопсис глумерулата. Ако комбинирате епимедиум с D-аспаргинова киселина, задължително трябва да се използва вещество, което да регулира нивата на естроген.

Препоръчителни дози

Дозирането на билката зависи от това дали е избран прах или екстракт. При прах препоръчителните дози са по-високи и варират между 6 и 12 gr дневно.

Ако се употребява екстракт, потребителят трябва да се съобрази с концентрацията на икариин, която може да варира между 10 и 60%.

Препоръчителните дози икариин за здравословни цели са до 100 mg дневно, а за спортни цели до 200 mg дневно. Ако при по-висока доза се прояви понижаване на кръвното налягане, тогава намалете дозата. Прием на 75 mg икариин дневно се счита за поносима доза при всички организми.

Как може да открием епимедиум?

Епимедиумът е разпространен като хранителна добавка и като биохрана.

Като биохрана епимедиум може да се намери единствено под формата на прах, като обикновено производителите предлагат не екстракт, а цялата билка в прахообразно състояние. Това означава, че и концентрацията на икариин е по-ниска.

Епимедиум може да се намери и под формата на билков чай и тинктура, но такива предложения са рядкост на пазара.
Най-разпространената форма на епимедиум е билков екстрат на капсули или таблетки. В зависимост от производителя варират и видовете екстракти.

Традиционно на пазара се предлагат екстракти със съдържание на икариин между 10 и 60%. По-високо концентрирани екстракти се използват главно за медицински цели.

Епимедиум е разпространена съставка и в редица комплексни формули. Най-често той се използва в сексуални стимулатори, тестостеронови стимулитори или специализирани формули за покачване на мускулна маса.

В миналото епимедиум се използваше по-често и в някои класически предтренировъчни стимулатори, заради „напомпващите“ свойства на билката. В наши дни най-често се намира в натурални сексуални стимулатори.

Епимедиум е билка, която открито се рекламира като сексуален стимулатор. В тази насока билката е доказала своята ефективност, дори и при тежки случаи със здравословни проблеми.

В много други отношения обаче епимедиум води със себе си до разногласия и противоречия. Въпреки тях палавата коза се използва масово за здравословни и спортни цели, като често се рекламира като добавка за повишаване на тестостерона и стимулиране на анаболните процеси.

Въпреки спорните въпроси, в никакъв случай не можем да заключим, че приемът на епимедиум за спортни цели е напълно безмислен, защото билката има и потенциални достойнства, които не можем да захвърлим с лека ръка. Тепърва по-качествени и стриктни изследвания ще ни дадат всички отговори.