ИЗГАРЯНЕ НА МАЗНИНИ, СТАТИИ, ФЕТБЪРНЪРИ

Перфектната диета за отслабване – добавки с високо съдържание на протеини плюс капсаицин

Перфектната диета за отслабване - протеин плюс капсаицин

Cayenne (Nature‘s Way)ТУК
Cayenne (NOW)ТУК

Ако загубата на тегло е вашата цел, нищо не работи по-добре от диета с относително големи количества протеини. Поне това винаги сме мислили. Но ако се опрем на  проучване, което холандските диетолози са публикували в Journal of Nutrition, може да променим нашата гледна точка. Може би най-добрата диета за отслабване е високо протеинова диета, комбинирана с добавки, съдържащи капсаицин.
Капсаицин се извлича от лютия червения пипер.Cayenne Natures Way

Капсаицин

Проучване

Изследователите са накарали 28 здрави субекта да останат за осем 24-часови периода в дихателна камера, където изследователите могат да измерват точното количество калории, които субектите са изгаряли. При всеки случай на субектите се давали различни ястия.

  1. Субектите получават 100% от количеството калории, изгорени от телата им. 10% от енергията в храната се състои от протеин. За повечето хора това е нормален процент.
  2. Субектите са получили 80% от количеството калории, изгорени от телата им. 10% от енергията в храната се състои от протеин.
  3. Субектите получават 100% от количеството калории, изгорени от телата им. 10% от енергията в храната се състои от протеин. Освен това субектите са приемали 2 капсули, съдържащи 40 000  единици Scoville пипер с всяко хранене.

Най-важното биоактивно вещество в лютия червен пипер е капсаицин [показаната по-горе структурна формула]. Диетолозите използвали стандартна хранителна добавка, съдържаща екстракт от КАПСАИЦИН.

  1. Субектите получавали 80% от количеството калории, изгорени от телата им. 10% от енергията в храната се състои от протеин. Освен това субектите са приемали 2 капсули, съдържащи 40 000 единици Scoville пипер с всяко хранене.

cayenne red peppers

  1. Субектите получават 100% от количеството калории, изгорени от телата им. 25% от енергията в храната се състои от протеин. Изследователите намаляват количеството въглехидрати и заместват разликата с протеини.
  2. Субектите получават 80% от количеството калории, изгорени от телата им. 25%а от енергията в храната се състои от протеин.
  3. Субектите получават 100 % от количеството калории, изгорени от телата им. 25% от енергията в храната се състои от протеин. Освен това субектите са приемали 2 капсули, съдържащи 40 000 единици Scoville пипер с всяко хранене.
  4. Субектите са получили 80% от количеството калории, изгорени от телата им. 25% от енергията в храната се състои от протеин. Освен това субектите са приемали 2 капсули, съдържащи 40 000 единици Scoville пипер с всяко хранене.

Резултати

Намаленият прием на калории води до 5% намаляване на енергийните разходи на субектите, показва фигурата по-долу. Намаляването на енергийните разходи в резултат на намаляването на приема на калории не се е случило, когато субектите са приемали капсаицин или са увеличили приема на протеини.
Комбинацията от богата на протеини диета и капсаицин имала още по-добри резултати.

светлия цвят: прием на калории = 100% от изгорените калории;
тъмния цвят = прием на калории = 80% от изгорените калории.

capsaicin protein weightloss diet 3

Добавката на капсаицин елиминира глада и субектите не се чувстват гладни в резултат на намаляването на калориите. Изследователите съобщават за още по-добри резултати за пациентите на богата на протеини диета, съчетана с добавка на капсаицин.

capsaicin protein weightloss diet 4

Заключение

Комбинацията от добавяне на капсаицин и заместване на въглехидрати с протеини с 20% диета с ограничена енергийност или замяна на въглехидрати с протеин води до по-високи енергийни разходи в сравнение с контролна диета за енергиен баланс“, пишат изследователите.

Ефективността на капсаицина и протеините трябва да бъде допълнително оценена в добре проектирани проучвания за отслабване при лица с наднормено тегло и затлъстяване.

Ако мислите да изпробвате капсаицин, имайте предвид, че не всеки реагира добре на високите дози, използвани от изследователите. Дългосрочната употреба може да доведе до проблеми със стомаха и храносмилателния тракт.

Source:
J Nutr. 2013 Apr;143(4):442-7.