АМИНОКИСЕЛИНИ, СТАТИИ, ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Аминокиселината L-орнитин подобрява издръжливостта по време на продължителни физически упражнения

Аминокиселината L-орнитин подобрява издръжливостта feat.

Към страницата на 100% L-Ornithine

Японски изследователи откриха, че добавката на L-орнитин (L-Ornithine) ви дава повече енергия за кратки спринтове по време на дейности за издръжливост.

L-орнитин (L-Ornithine)

 

l-ornithine структурна формула

L-орнитин (L-Ornithine) се отделя в урея цикъла на метаболизма на тялото. Това е верига от реакции, чрез които тялото се освобождава от амоняка и изразходва протеини. Добавения орнитин ускорява тези реакции, като дава възможност на тялото да елиминира по-бързо амоняка и други азотни съединения от кръвта. Това от своя страна намалява умората, причинена от натоварване.

Проучване

Изследователите са накарали изпитваните да въртят велоергометъра в продължение на четири часа при 80% от сърдечната честота при анаеробния праг. Половин час след началото на цикъла и половин час преди края на периода, изследователите са накарали изпитваните да циклират възможно най-бързо за десет секунди.

l-ornithine структурна формула

l-ornithine структурна формула 2

Резултати

Приема на хранителната добавка L-орнитин (L-Ornithine) доведе до по-малка умора и подържане на по-голяма скорост в упражнението спринт.

Ефектът беше придружен и от по ниско натрупване на амоняк в кръвта. “Трудно е да се получат достатъчни количества L-орнитин (L-Ornithine) от обикновенита храна“, пишат изследователите. За това е добре да се употребява като хранителна добавка 15-30 мин.преди физическо натоварване.
В това проучване използвахме L-орнитин, синтезиран по метода на ферментация. Препоръчваме прием на L-орнитин като хранителна добавка в случаи на умора.

Source:
Nutr Res. 2008 Nov;28(11):738-43.