АМИНОКИСЕЛИНИ, ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Да приемаме ли BCAA?

Да приемаме ли BCAA?

Много, много отдавна хранителните добавки с BCAA аминокиселини са сред най-популярните сред спортуващите, като ползите от приема им не са една или две.

Какво стои зад абревиатурата BCAA?

Има 20 основни аминокиселини, които на практика са необходими за всеки биохимичен процес в човешкото тяло. 9 от тях са незаменими (есенциални).
Незаменимите аминокиселини не могат да бъдат произведени от човешкото тяло и затова трябва да си ги набавяме чрез храната. Сред тях има 3 аминокиселини, които се наричат верижно разклонени аминокиселини (BCAA):

  • Левцин
  • Изолевцин
  • Валин

Докато другите незаменими аминокиселини в по-голямата си част се използват за изграждане на биологично-активни молекули (хормони и др.), BCAA са градивните елементи на телесните тъкани (мускули и органи).

Левцин е най-важната на триото, тъй като директно стимулира синтеза на мускулен протеин.
Изолевцин пък играе важна роля в регулирането на кръвната захар и производството на хемоглобин.
Валин поддържа азотния баланс и стимулира растежа и възстановяването на мускулната тъкан.

Ще намериме тези аминокиселини най-вече в червеното месо, яйцата и млечните продукти. Въпреки че BCAA се съдържат в много високобелтъчни храни, определено има полза от допълнителният им прием под формата на хранителна добавка.

Какви са ползите от приема на BCAA?

  • Подпомагат и засилват синтеза на мускулна тъкан чрез т. нар. “инсулогенен ефект”, повишавайки нивата на анаболния хормон инсулин.
  • Намаляват разграждането на мускулен протеин (т. нар. катаболизъм) по време на режими за редуциране на теглото, съхранявайки мускулната маса на трениращия.
  • Подобряват времето за възстановяване на микро-разкъсванията на мускулните влакна в следствие от интензивните тренировки. Това е особено важно за професионални атлети, които спазват режими с висок тренировъчен обем.
  • Могат да се преобразуват до други аминокиселини, като например аланин и глутамин.
  • Дават усещане за бодрост и повишават концентрацията.