ЕНЕРГЕТИЦИ, МУСКУЛНА МАСА, СТАТИИ

HMB прави спортистите по-адаптивни и по-бързи

HMB прави спортистите по-адаптивни и по-бързи

olimp hmb mega caps

Гребци, бегачи, плувци, колоездачи и други аеробни атлети развиват по-голяма издържливост, ако приемат 3g HMB всеки ден, пишат полските диетолози от Познанския университет по естественни науки в списанието на International Society of Sports Nutrition. В допълнение, HMB прави спортистите по-бързи, защитава мускулната им маса и ускорява разграждането на мастната маса.

Силовите атлети са запознати с HMB като добавка, която подобрява качеството на  тяхната мускулатура. Ако сте на диета, можете да ускорите загубата на мазнини през първите няколко дни, като използвате HMB. Според някои (не безспорни) изследвания, културистите трябва да могат да натрупат чиста и качествена мускулатура, като използват HMB.

Всъщност повечето проучвания за HMB са спонсорирани, но не всички от тях – и повечето от спонсорираните проучвания също показват, че HMB работи.

HMB за атлети при които е нужна издържливост

Изследователите Кшиштоф Дуркалец-Михалски и Ян Йешка искали  да разберат дали HMB има някакъв ефект върху издръжливостта. Те давали на 16 гребци 3 gr HMB дневно в продължение на 12 седмици. Те използвали калциевата сол на HMB за своя експеримент.

За целта използвали HMB Mega Caps 1250, произведен от Olimp Laboratories. Някои от субектите приемали 1 капсула – съдържаща 1 gr HMB – сутрин непосредствено след тренировката си, и още една непосредствено преди лягане.

На останалите субекти е даден плацебо.

Резултати:

По време на 12-седмичния експеримент всички гребци загубили чиста телесна маса (с други думи мускули), но добавката с HMB намалила наполовина загубата. Гребците от плацебо групата натрупали малко под килограм мазнини; гребците от групата на HMB загубили килограм мазнини.

HMB прави спортистите по-адаптивни и по-бързи 1

Издръжливост
Изследователите накарали контролната група да работи на веларгометър преди да употребяват HMB като на всеки 3 минути увеличавали интензивността с 50 W Също така се измерва максималното поемане на кислород [VO2max] и момента, в който спортистите достигат своя аеробен праг [VT].

Аеробният праг е точката, в която натоварването става толкова интензивно, че трябва да започнете да дишате по-дълбоко от нормалното, за да можете да осигурите кислород за мускулите си. Започваш да се задъхваш.

Изследователите засекли, когато това започнало да се случва с [TVT], с колко вата [WVT] и с какъв пулс [HRVT]. Както можете да видите по-долу, добавката с HMB подобрява всички компоненти на издръжливостта.

HMB прави спортистите по-адаптивни и по-бързи 2

Скорост
В друго изпитание гребците трябвало да въртят велоергометър максимално бързо в продължение на няколко секунди, а изследователите измервали мощността, която са способни да генерират. Колкото повече мощност, толкова по-голяма скорост. HMB способства атлетите да бъдат по-бързи, както показва фигурата по-долу.

HMB прави спортистите по-адаптивни и по-бързи 3

Резултати
Поляците подозират, че HMB активира ензими като AMPK и Sirt1.

Заключение:
„Това проучване показвава, че добавянето на HMB при спортисти, трениращи аеробни спортове, действа благоприятно за увеличаване на аеробния капацитет на организма, главно поради повишените стойности на максимално усвояване на кислород и индексите на аеробният праг, както и намаляването на мастната тъкан“, заключиха изследователите. Той може също да повиши пиковата анаеробна сила.

 

Източник:
Journal of the International Society of Sports Nutrition (2015) 12:31.

Още:
You’ll get fitter if you use HMB Free Acid with your high-intensity interval training 28.05.2014
HMB reduces muscle breakdown in endurance athletes 25.08.2012

Архиви:
Endurance Supplements
HMB