АМИНОКИСЕЛИНИ, СТАТИИ

Действието на ограничени количества глутамин върху спортисти

Действието на ограничени количества глутамин върху спортисти

Body Research GLUTAMINE  – ТУК

Body Research Glutamine banner

Глутамин (Glutamine) е заменима аминокиселина, за която е казано толкова много, че всяко изследване би било повтаряне на друго такова.

Да, горното е вярно? Но испански учени обаче смятат друго. Те подозират, че спортистите, които правят много разнообразни (многоставни) движения, могат да реагират положително на добавките с Глутамин (Glutamine). Тази категория спортисти употребявали по 6 грама глутамин дневно.

В момента много учени предполагат, че Глутамин (Glutamine) не е ефективна добавка за спортисти [Clin Nutr. 2019 юни; 38 (3): 1076-1091.]. Спортистите, които използват глутамин, не стават по-силни или по-мускулести и дори теорията, че добавките с глутамин намалява вероятността от инфекция с неприятен вирус или бактерии, е доста неясна.
Както и да е, може просто да е, че определен тип спортист се възползва по-добре от допълнителния глутамин.
Или че, Глутамин (Glutamine) действа само в определена доза, не твърде ниска и разбира се, не твърде висока.

Проучване

Испански спортни учени публикуваха изследване върху хора в Nutrients, в което разглеждат ефекта от дневната доза от 6 грама глутамин при баскетболистите. В техния спорт натоварването от много разнообразни движения е значително. В продължение на 20 дни изследователите давали дневна добавка Глутамин (Glutamine) на 12 спортисти, които са играли на национално и европейско ниво. По друг повод на субектите се дава плацебо за 20 дни. Изпитанието се провело по време на състезателния сезон. Следователно физическото натоварване на спортистите било доста голямо.

Резултати

В края на периода количествените натрупрания на креатин киназа [CK] и миоглобин [Mb] в кръвта на играчите са намалели. Това предполага, че мускулите им са претърпели по-малко щети.

Действието на глутамин върху спортисти 1

Действието на глутамин върху спортисти 2

През 90-те години, когато глутаминът все още беше много популярна добавка, уебсайтовете и списанията за фитнес все още съобщаваха, че глутаминът понижава концентрацията на кортизол. Испанците не открили този ефект. Те открили, че добавките с глутамин понижават концентрацията на ACTH в кръвта на спортистите. ACTH стимулира освобождаването на кортизол от надбъбречните жлези.

Действието на глутамин върху спортисти 3

Данните от таблицата  отговарят за приема на 6 грама глутамин на ден.

И накрая, добавката Глутамин (Glutamine) също е променила състава на кръвните клетки. Делът на лимфоцитите намалява. Това може да означава, че спортистите са имали по-малко проблеми с инфекциите по време на употребата на глутамин.

Действието на глутамин върху спортисти 4Заключение

“В заключение, представените данни показват, че добавянето на глутамин води до намаляване на маркерите за увреждане на циркулиращите мускули, придружено от адекватен баланс между отговора на катаболните и анаболните хормони и стабилността на броя на левкоцитните клетки”, пишат изследователите.
“Предполагаме, че контролът на тези специфични параметри може да помогне за предотвратяване на възпалението и стреса, провокирани от силно натоварено упражнение. От практическа гледна точка, добавките с Глутамин (Glutamine) могат да помогнат за възстановяване след интензивни и многоставни (сложни) упражнения, които произвеждат мускулни увреждания с висока риск от лезии. ”

Source:
Nutrients 2021, 13, 2073.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *