СТАТИИ, ТРЕНИРОВКИ, ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Комбинацията кофеин и таурин подобрява времето за реакция и пъргавината при спортистите

Комбинацията кофеин и таурин подобрява времето за реакция и пъргавината при спортистите 3

Комбинацията кофеин и таурин подобрява времето за реакция, пъргавината и точността при спортистите

Комбинацията от добрия стар кофеин с добрия стар таурин, присъстващ в 90% от енергийните напитки, не само дава повече сила на боксьорите, но също така повишава тяхната координация, баланс и скорост на реакция.

Проучване

Мурат Озан, физиолог от университета Ататюрк, експериментира с 20 мъже боксьори на възраст 18-24 години, които са били активни на високо ниво.
Озан подложил боксьорите на набор от тестове в 4 отделни случая. Веднъж боксьорите са взели плацебо [PLA] 60 минути преди началото на тестовете. В другия случай субектите са получили 6 милиграма кофеин на килограм телесно тегло (CAF), а в друг случай са получили 3 грама таурин (TAU).
И накрая, Озан тества боксьорите, след като са взели кофеин и таурин [CAF+TAU]. Хранителните добавки идват от стандартен уеб .

Резултати

Хранителната добавка с комбинацията от таурин и кофеин повишава силата на субектите по време на кратък спринт на велоергометър. Следователно, боксьорите са били в състояние да се движат по-бързо чрез добавки с таурин и кофеин.

Комбинацията кофеин и таурин подобрява времето за реакция и пъргавината при спортистите 1

Комбинацията кофеин и таурин подобрява времето за реакция и пъргавината при спортистите 2

Озан тества способността на боксьорите да пазят баланс на Sport Kat-4000. Sport Kat-4000 е уред, на който спортистите трябва да стоят и докато пода се движи, да поддържат баланса си възможно най-добре. Устройството измерва колко бързо атлетите могат да променят позата си в отговор на движението на устройството. Колкото по-кратко е времето, в което това се случва, толкова по-голяма е тяхната координационна способност. Добавянето на таурин и кофеин повишава координацията, според таблицата по-горе. Накрая боксьорите трябвало да седнат зад лаптоп, където Озан използва тест на Струп, за да определи колко бързо работят мозъците им – и колко грешки са направили. Добавянето на хранителните добавки таурин и кофеин повишава скоростта на реакцията, но в същото време намалява броя на грешките.

Комбинацията кофеин и таурин подобрява времето за реакция и пъргавината при спортистите 3

Комбинацията кофеин и таурин подобрява времето за реакция и пъргавината при спортистите

Механизъм

Кофеинът активира мозъка и нервната тъкан, която контролира мускулите, подозира Озан. Тауринът активира GABA-A рецептора, като временно дезактивира други невротрансмитери. Може да се каже, че тауринът нулира невроните чрез GABA-A рецептора. Това може да ускори предаването на стимули от централната нервна система към мускулната тъкан.

Source:
Nutrients. 2022 Oct 20;14(20):4399.