АМИНОКИСЕЛИНИ, СТАТИИ

Две седмици употреба на бетаин, повече мускули, по-бърз спринт

2 седмици употреба на бетаин (betaine) увеличват мускулната маса

Към страницата на Betaine Hydrochloride

Ако физически активните ученици приемат 2,5 грама бетаин (Betaine) всеки ден в продължение на 2 седмици, мускулната им маса се увеличава с 1,5 килограма и способността им да се движат експлозивно след изтощителна тренировка се подобрява значително.

2 седмици употреба на бетаин (betaine) увеличват мускулната маса

 

Проучване

Хънтър Уолдман, специалист по физкултура от Университета на Северна Алабама, разделил 23 спортистки, които тренират по 45 минути или повече наведнъж поне 3 пъти седмично, на 2 групи. В продължение на 2 седмици половината от подопечните му приемали 2,5 грама бетаин (Betaine) всеки ден, докато участниците  от другата група получават плацебо.

Уолдман използвал продукт на DuPont. Тази компания обаче не спонсорирала проучването. Проучването е финансирано от университета Waldmans. Преди и след суплементирането, учениците трябвало да карат колело до изтощение съгласно протокол, при който интензивността, която трябва да се postiga, се увеличава всеки път. След това, след кратко почивка, учениците били помолени да направят три 10-секундни спринта.

Резултати

Добавката на бетаин (Betaine) увеличава силата, която атлетките могат да развият по време на кратките финални спринтове.
2 седмици употреба на бетаин (betaine) увеличват мускулната маса 1

2 седмици употреба на бетаин (betaine) увеличват мускулната маса 2

Ако бетаин (Betaine) се употребява в момент на спортно състезание, то той би подобрил представянето.

 

 

Забележително било също, че чистата мускулна маса на участничките се увеличила с 1.5 килограма. В период от 2 седмици такова увеличение не е никак лошо.

Мазнините в същото време са намалели. Оказва се, че бетаин стимулира разграждането на мазнините. Ефектът е достатъчно силен, за да наречем бетаина добавка за отслабване. В това проучване обаче изследователите не открили доказателства за ефект върху метаболизма на мазнините или мастната маса.

Source:
J Diet Suppl. 2021 Sep 3;1-17. doi: 10.1080/19390211.2021.1973644.