ЗДРАВЕ, ИЗГАРЯНЕ НА МАЗНИНИ, СТАТИИ

Отслабването прави дебелите мъже по-мъжествени

Отслабването прави дебелите мъже по-мъжествени

Отслабването прави дебелите мъже по-мъжествени 1

Дебелите мъже са по-малко мъжествени. Излишните мазнини, които носят, феминизират хормоналния им баланс и намаляват нивата на тестостерон. Но важи и обратното: ако дебелите мъже отслабнат, нивата на тестостерон се повишават.

Телесни мазнини, тестостерон и естрадиол

Мастните клетки синтезират ензима ароматаза и ароматазата превръща тестостерона, мъжкия полов хормон, в естрадиол, женския полов хормон. Колкото повече мазнини имат мъжете, толкова по-малко тестостерон и толкова повече естрадиол циркулират в тялото си. Тъй като естрадиолът съобщава на мозъка, че в кръвта циркулират много стероидни хормони, мозъкът реагира на високото ниво на естрадиол, като намалява количеството LH и FSH, които отделя.
LH и FSH стимулират производството на тестостерон и сперматозоиди в тестисите. Ако има по-ниски нива на тези два хормона, нивото на тестостерон намалява допълнително и качеството на спермата също намалява. Някои проучвания показват, че има връзка между наднорменото тегло и намалената плодовитост и сексуалните проблеми.

Проучване

Решението? Отслабнете, разбира се. Но за да бъдете наистина убедени, вижте проучването, което показва, че дебелите мъже повишават нивата на тестостерон след отслабване. Така датските ендокринолози от университета в Орхус направили експеримент с 43 мъже на възраст между 20 и 59 години, с ИТМ (индекс на телесна маса), по-висок от 33.

Мъжете, спазвали 14-седмична диета и тренировъчна програма за отслабване. Преди да стартират програмата, изследователите са измерили нивата на хормоните на мъжете и качеството на спермата. Таблицата по-долу показва, че колкото по-висок е ИТМ, толкова по-лоши са били стойностите.

Отслабването прави дебелите мъже по-мъжествени 2

Отслабването прави дебелите мъже по-мъжествени 3

Изследователите повторили измерванията за 27 от участниците, след като завършили програмата. В таблицата по-горе сме показали статистически значимите ефекти, които показват, че загубата на тегло прави мъжете по-плодовити и повишава нивото на тестостерон.

Заключение

За да завършим това пилотно кохортно проучване, забелязахме, че промененият андрогенен профил има тенденция да се подобрява след загуба на тегло и че загубата на тегло може потенциално да доведе до подобряване на качеството на спермата“, пишат изследователите.

Source:
Reprod Health. 2011 Aug 17;8:24.