ЗДРАВЕ, СТАВИ И СУХОЖИЛИЯ, СТАТИИ

Противовъзпалителната диета може да облекчи ревматоидния артрит

Противовъзпалителната диета може да облекчи ревматоидния артрит feat

Диета със сравнително високо количество на селен, здравословни мастни киселини, витамин С, магнезий и цинк потиска хроничното възпаление в тялото.

Според епидемиологично проучване, публикувано в Nutrition Journal, такава противовъзпалителна диета може също да помогне на пациентите с ревматоиден артрит да страдат по-малко от заболяването си.

Противовъзпалителната диета може да облекчи ревматоидния артрит

Проучване

Изследователи от университета Керманшах в Иран са изследвали 184 жени с ревматоиден артрит, за които е общото, че посещават клиниката за артрит в техния град. Изследователите са използвали въпросници, за да определят степента на заболяването при участниците в проучването, от една страна, и диетата им, от друга. За всеки участник в проучването иранците изчисляват диетичния възпалителен индекс.

Резултати

Колкото по-висок е възпалителният индекс на диетата, толкова по-голяма е активността на възпалителния протеин CRP в кръвта на участниците в изследването. Това можеше да се очаква. В края на краищата, високият индекс на възпаление на диетата също увеличава възпалителните фактори като TNF-алфа и интерлевкин-6.

Противовъзпалителната диета може да облекчи ревматоидния артрит 1

Колкото по-висок е възпалителният индекс на тяхната диета, толкова по-засегнати са били участниците в проучването от заболяването си. Високият възпалителен индекс се свързва с по-болезнени и подути стави.

Противовъзпалителната диета може да облекчи ревматоидния артрит 2

Противовъзпалителната диета може да облекчи ревматоидния артрит 3

Заключение

Изследователите са наясно, че въпреки, че този тип епидемиологично изследване може да открие асоциации, не всяка асоциация предполага причинно-следствена връзка.
Необходими са проспективни надлежни проучвания или клинични изпитания, за да се изясни дали диетата с нисък диетичен индекс на възпаление може да предизвика съответните подобрения в активността на болестта на ревматоидния артрит“, пишат иранците.

Source: Nutr J. 2022 Aug 16;21(1):53.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *