ЗДРАВЕ, СТАВИ И СУХОЖИЛИЯ, СТАТИИ

MSM (Methyl-sulphonyl-methane) – какви са ползите

MSM (Methyl-sulphonyl-methane) - какви са ползите

към ИЗГОРИ МАЗНИНИТЕ

MSM (Methyl-sulphonyl-methane), МСМ (метил-сулфонил-метан) е добавка, към която ще посегнем, ако имаме проблеми или болки в ставите. Дори в тези случаи веществото остава рядко в нашето полезрение като самостоятелен продукт, като по-често то се съдържа в комплексната формула, която сме си избрали или са ни препоръчали. Дотук свършват масовите познания за така наречената органична сяра. Като хранителна добавка обаче това вещество, което е навсякъде около нас и в самите нас, има да предложи далеч повече положителни свойства, отколкото можем да предположим.

MSM (Methyl-sulphonyl-methane)

Какво представлява MSM (МСМ)?

MSM (Methyl-sulphonyl-methane), МСМ (метил-сулфонил-метан) е органично сярно съединение, което по-често се разпространява с абривиатурата МСМ/МSM или под името органична сяра.

Много често метилсулфонилметанът се бърка с друго подобно вещество – DMSO (диметилсулфоксид), което е също органично сярно съединение, но се различава от МСМ и бива негов прекурсор.

MSM (Methyl-sulphonyl-methane), МСМ (метил-сулфонил-метан) е прахообразно кристаловидно вещество, което няма цвят и мирис. Типично за него е, че е стабилно вещество, което устоява на термична обработка и затова се използва като разтворител на органични и неорганични вещества.

МСМ (MSM) е лесно разтворим във вода и киселинна среда, което е причина да не причинява сериозни стомашни проблеми и да се усвоява лесно в човешкото тяло.

Органичната сяра е чудесен лиганд. Лигандът е йон или молекула, която се свързва с метален атом, за да формира координационен комплекс, като лигандът обикновено дарява една или повече електрони връзки.

Метилсулфонилметан е тясно свързан с DMSO. Докато МСМ съществува в кристаловидна форма, то DMSO същестува в течна форма при нормални условия. DMSO е далеч по-реактивно вещество, защото има по-висока степен на окисляване. МСМ е метаболит на DMSO.

Установено е, че когато DMSO се приема орално или чрез нанасяне в кожата, 15% от него се метаболизира в МСМ. Метилсулфониметанът почти не се абсорбира през кожата, затова за локално третиране на възпаления се препоръчва DMSO.

От друга страна, МСМ е натурално вещество, докато DMSO не е. МСМ не притежава страничните ефекти на DMSO, като лош дъх и неприятна миризма на потта. МСМ се усвоява и по-добре при орален прием.

Счита се, че натуралният профил на МСМ го прави по-безопасно и ефективно вещество от DMSO.

Източници на MSM (МСМ)?

Метилсулфонилметан е органично вещество, което се намира в повечето храни в природата.
В животинските храни сярата обикновено се съдържа в колагена и кератина. Най-богатите източници на сяра са храните, богати на колаген. Добър източник на МСМ е супа от кости и хрущяли.
МСМ се съдържа още и в прясното мляко, като млякото е най-богатият източник на сяра изобщо.
Интересно е да се отбележи, че виното, кафето и бирата също съдържат солидни количества сяра. МСМ се съдържа в почти всички зеленчуци.

Минус на органичната сяра е, че се превръща изключително лесно в газ. Затова при термична обработка или пастьоризация на храните концентрацията на МСМ спада драстично (до 50%). Сярата се влияе и уврежда също от неестествените електромагнитни полета.

Установено е, че вегетарианците страдат от дефицит на серни вещества в тялото. Причинатата е, че именно храните, които са най-богати на животински протеини, са и най-богатите източници на сяра.

Как работи MSM (МСМ)?

Сярата е градивен материал на редица вещества в човешкото тяло и допълнителният прием на серни вещества може да засили метаболизма на тези вещества.

Сярата е един от основните блокове на колаген и кератин. Тя изгражда още 150 други органични вещества, сред които и най-важните протеини.

Концентрациите на МСМ са най-високи в черния дроб и меките тъкани.

Едно изследване показва, че колкото по-голям е приемът на МСМ, толкова по-малко сяра се изхвърля от организма. Според учените, приемът на МСМ влияе положително върху метаболизма на всички серни съединения и съответно тялото ги използва по-пълноценно с времето.

МСМ е мощен прекурсор и на антиоксиданта глутатион. МСМ подобрява функцията на глутатиона и регулира съотношението в тялото между редуциран и окислен глутатион.

Няколко изследвания проследяват метаболизма на МСМ в тялото чрез използването на ядрено-магнитен ресонанс. Установено е, че МСМ се усвоява в кръвта и преминава кръвно-мозъчната бариера, когато се приема орално.

Големи концентрации на МСМ са открити в кръвта и гръбначната течност, което означава, че тялото може само да го синтезира, най-вероятно чрез бактерии в чревния тракт.

Потенциални и доказани ползи при хора

 • Най-положителния ефект на МСМ е свързан с противовъзпалителните му качества при болки  в ставите и най-вече при лечението на остеоартрит. Дори и по отношение на тези му свойства, резултатите от изследванията са противоречиви. При хора са използвани дневни дози от 6 гр. на ден в продължение на 12 седмици. Приемът на органична сяра понижава драстично болката и подобрява движението на пациентите. Въпреки тези положителни резултати е установено, че възпалителните маркери не се повлияват. В друго изследване са използвани едновременно 1500 мг МСМ в комбинация с глюкозамин и резултатите показват драстично подобряване на пациентите при остеоартрит на коляното;
 • DMSO е одобрен в САЩ за инжектиране в пикочния мехур за лечение на цистит. Макар и недоказано, счита се, че положителният ефект на DMSO може да се дължи на метаболизирания от него метилсулфонилметан;
 • Предполага се, че МСМ може да има потенциални противовъзпалителни и имуностимулиращи свойства, но на този етап не са открити доказателства за това. В едно малко изследване е установено, че МСМ не влияе върху C-реактивния протеин и имуноглобулините, но подобрява състоянието при сезонни алергии;
 • Потенциални ползи за намаляване на хремата при впръскване в носа под формата на спрей;
 • Комбинацията от метилсулфонилметан и ектракт от магарешки бодил под формата на крем подобрява състоянието при розацея, възпаление на кожата на лицето;
 • Потенциални ползи, свързани със стимулиране на растежа и здравината на косата и ноктите;
 • Твърди се, че метилсулфонилметан подобрява състоянието при спортни травми – на стави, сухожилия и мускули, както и че регулира възпаленията в мускулите, причинени от физически стрес. Някои спортни специалисти го препоръчват и за превенцията на крампи. Досега направените изследвания не са достатъчно сериозни и няма категорични доказателства за тези му свойства;
 • МСМ в комбинация с хиалуронова киселина и масло от чаено дърво подобрява състоянието при хемороиди, при нанасяне под формата на крем;
 • Потенциални ползи при третирането на тендинит и възстановяване на раменните ротатори след операция;
 • МСМ се използва във формули за лечение на очни заболявания. МСМ не участва пряко в процесите, а служи като ефективен транспортьор на активните вещества, заради ценните си хелиращи свойства;

Потенциални и доказани ползи при животни

 • В редица ранни изследвания върху животни са установени положителни резултати при лечението на остеоартрит. Заради положителните резултати са започнати и някои изследвания върху хора;
 • Едно руско изследване върху  мишки демонстрира положителния ефект от прием на МСМ при ревматоиден артрит. Засега не съществуват сериозни изследвания върху хора;
 • Изледванията върху плъхове установяват потенциални ползи при превенцията и лечението на някои видове рак, като рак на дебелото черво и на млечните жлези;
 • Потенциални ползи при автомунното заболяване лимфопролиферативен синдром, при което тялото произвежда свръхколичества лимфоцити;
 • Наблюдава се връзка между приема на МСМ и увеличаване на нивата на метионин в тялото при тестове върху прасета;
 • Метилсулфонилметан регулира увреждането на тъканите на червата при болни от колит плъхове;
 • Органичната сяра подобрява възстановяване на тъканите на черния дроб и белите дробове при нарочно предизвикано възпаление при мишки;

Странични ефекти

МСМ се счита за беозпасно вещество дори и във високи дози. Неговата токсичност е ниска и опасните дози започват от 2 гр/кг телесно тегло, което за един 80-килограм мъж означава дневен прием от 160 грама вещество.

Някои изследвания твърдят, че прием от 8 гр/кг телесно тегло също е безопасен, но прием от 17.5 гр/кг телесно тегло е смъртоносен.

При краткосрочен прием не са установени никакви странични ефекти. За потенциални странични ефекти при дългосрочен прием е невъзможно да се говори заради липсата на качествени изследвания.

Възможно е при прием на високи дози МСМ да се проявят някои неприятни ефекти при отделни индивиди. Такива са гадене, диария, главоболие, подуване и газове.

Не е установена безопасната доза за бременни, кърмещи, деца и пациенти с чернодробни и бъбречни  проблеми. Затова се препоръчва да се избягва употреба.

Въпреки че преминава кръвно-мозъчната бариера, прием на високи дози не влияе по никакъв начин върху мозъчната дейност и не води до невротоксичност.

Препоръчителни дози

Дневната препоръчителна доза варира между 1500 и 10000 мг на ден, като се препоръчва приемът да е разделен на 2-3 пъти, за да се избегне дразнене на стомашно-чревния тракт.

Приемът не е обвързан с храна или празен стомах. Препоръчва се поемането на повече течности преди прием на МСМ, за да се подобри разтворимостта в стомаха.

С какво да комбинираме МСМ?

Метилсулфонилметан най-често се използва като хранителна добавка за третирането на ставни възпаления, затова и ще го срещнете предимно в комбинации с други подобни вещества.

Ако целите възстановяване на хрущялна тъкан или подобряване мобилността на ставите, удачна е комбинацията на МСМ с глюкозамин, хиалуронова киселина и колаген. Ако проблемите са свързани със силно възпаление, тогава е препоръчително МСМ да се комбинира с натурални противовъзпалителни като босвелия, бромелаин и куркумин.

МСМ може да се използва и като средство за поддържане на кожата и косата. В тези случаи се комбинира успешно с хиалуронова киселина, колаген, пролин, витамин C и цинк.

МСМ е мощен прекурсор на глутатион и е възможно да се съчетава с други прекурсори на антиоксиданти като селен.
Не е установено дали метилсулфонилметан взаимодейства негативно с други вещества и хранителни добавки.

Къде можем да открием органична сяра?

МСМ се продава единствено като хранителна добавка, като най-често се намира в гамата на производителите на здравословни хранителни добавки или органични храни.

По-често МСМ е част от комплексни формули за стави и хрущяли, като най-често се комбинира с хиалуронова киселина, глюкозамин и хондроитин. Такава формула е NOW MSM.

Някои производители предлагат MSM (МСМ) като самостоятелен продукт, най-често в капсули с концентрация от 1000 мг в една капсула/таблетка.

По-икономичен вариант е опаковка на прах, но тя се среща и по-рядко на пазара. Като цяло МСМ е сравнително евтина и достъпна хранителна добавка.

Можем да направим заключението, че MSM (Methyl-sulphonyl-methane), МСМ (метил-сулфонил-метан) е навсякъде – в храната около нас, дори в множество компоненти в самите нас. Сярата е важна част от ензимните процеси в цялото човешко тяло.

Въпреки, че не са правени подробни наблюдения за дефицита на сяра в организма, начинът на обрабтване на модерната храна може да предположи, че голяма част от нея се губи, а така страдат и всички останали звена по веригата, които зависят от концентрациите на сяра.

Сярата е добър пример за това как човек може да се лиши от най-изобилстващото около него. Затова добавянето на MSM (Methyl-sulphonyl-methane), МСМ (метил-сулфонил-метан)  към всеки един суплементарен план ще е само и единствено от полза за тялото.