ВИДЕО, ЗДРАВЕ, СТАВИ И СУХОЖИЛИЯ

Ревматоиден артрит – начини за превенция

Ревматоиден артрит - начини за превенция

Какво е ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит е хронично заболяване на ставите, което води до тяхното подуване, сковаване и болка. Ревматоидният артрит е сериозно състояние, което за щастие в една или друга степен подлежи на контролиране.

Причини, рискови фактори и превенция на ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит се дължи на погрешна атака на ставите от страна на имунната система. То е автоимунно заболяване. Какво кара имунната система да атакува тялото, което пази, не е напълно известно.
От Ревматоиден артрит страдат по-често жените (7 от 10) и хора над 40 години. Има основания да се счита, че ревматоидният артрит „се отключва” от вирусни или бактериални инфекции.
Ревматоиден артрит е най-разпространеното автоимунно заболяване. То се наблюдава по-често при членовете на едно семейство.

Симптоми

Ревматоиден артрит обикновено първо засяга малките стави, т.е. тези на пръстите на ръцете и краката. По-късно възпалението се пренася и до китки, лакти, колене, глезени и дори до раменните или тазобедрените стави. Понякога състоянието може да засегне и шийните прешлени, което е изключително болезнено.

Симптомите на раздразнената или възпалената от Ревматоиден артрит става са:

  • Болка
  • Подуване
  • Зачервяване
  • Скованост, която е най-отчетлива след ставане от сън
  • Леко затопляне
  • Обикновено РА засяга ставите от двете страни на тялото огледално.

Ревматоиден артрит също може да причини:

  • Липса на апетит и загуба на тегло
  • Слабо повишена температура и леко втрисане
  • Умора и отпадналост

Заболяването се диагностицира трудно в ранната му фаза и изисква кръвни и други тестове. Лекарите, които са компетентни в тази област на медицината, са ревматолозите.

Лечение

Ревматоиден артрит е неизлечимо състояние, което обаче подлежи на контролиране. Болестта често се проявява на периоди. Епизодите на активно възпаление се редуват с епизоди на ремисия (т.е. период на относителна липса на симптоми). Колкото по-рано започне лечението, толкова повече развитието на болестта ще бъде забавено.

Терапията цели да намали болката, да потисне възпалението и да забави или дори да спре увреждането на ставите. Това се постига чрез промени в стила на живот и лекарства.

Медикаментозното лечение се извършва от ревматолог. Лекарствата за Ревматоиден артрит имат множество сериозни странични ефекти. Това е характерно за медикаменти, които потискат имунната система. Следвайте стриктно назначения прием на медикаменти и внимавайте за странични ефекти. Като цяло новите лекарства са по-ефективни.
Понякога се ползват шини за обездвижване на ставите. При сериозно увреждане на става може да се наложи хирургическа намеса.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.