СТАВИ И СУХОЖИЛИЯ, СТАТИИ

MSM блокира ефектите на кортизола

MSM блокира ефектите на кортизола

MSM (methylsulfonylmethane) защитава мускулите по време на физическо натоварване, показва наскоро проведено проучване. Благодарение на in vitro проучването, което корейските изследователи от университета Konkuk публикуват в Експериментална и терапевтична медицина, разбираме малко по-добре как. На молекулно ниво MSM (methylsulfonylmethane) намалява отрицателния ефект на стресовия хормон кортизол върху мускулните клетки.

Кортизол и мускули

Конните състезания бързо се превърнаха във важна индустрия в Южна Корея. Проучването, за което става въпрос е резултат от това. Той има за цел да намери хранителна стратегия, която позволява на състезателните кончета да се представят по-добре. Между другото, проучването не е финансирано от производител на добавки, а от Министерството на земеделието на Южна Корея.

Публикувано по-рано молекулярно изследване показва, че когато концентрацията на кортизол се повиши и мускулните клетки са подложени на физически стрес, активността на протеина супресорен тумор р53 се увеличава, както и активността на комплекса на сукцинат дехидрогеназа, субединица A [SDHA] и хипоксантин фосфорибозил трансфераза 1 [HPRT1].

Проучване

Във всеки случай последните 2 ензима са важни маркери на физическия стрес поради интензивната физическа активност при конете. Следователно, в „чаши на Петри”, изследователите подлагали мускулните клетки на кортизол и 50 милимола MSM и разглеждали ефекта върху p53, SDHA и HPRT1.

Резултати

И да: MSM блокира ефектите на кортизола.

MSM блокира ефектите на кортизола

Source:
Exp Ther Med. 2020 Jan;19(1):214-22.