ЗДРАВЕ, СТАВИ И СУХОЖИЛИЯ, СТАТИИ

Добавките с КОЛАГЕН намаляват болката при износени коленни стави

КОЛАГЕН намалява болката при износени коленни стави

Добавките с колаген намаляват болката в колянната става на страдащите от остеоартрит на възраст над четиридесет години. Чешките ревматолози Томаш Трц и Яна Бохмова направили това заключение, след като проучили около сто страдащи.

Колаген и хрущял

Ставите са съставени основно от хрущял, а хрущялът е до голяма степен съставен от колаген. Ако ставите ви болят, консумацията на повече колаген може да помогне.

Тази идея не е нова. Още през 1175 год. мистикът абат Хилдегард ван Бинген пише в медицинска книга, че пиенето на супа, приготвена от желатин от копитата на говедата, облекчава болезнените стави. Половин дузина, предимно германски изследвания от втората половина на ХХ век също показват положителните ефекти на желатина и колагена върху ставите.

В проучването, върху което се основава тази статия, изследователите са използвали колагеновия препарат Colatech, продукт на испанската FDG Farmadiet Group. Това е основната съставка в добавките за стави като Artilane.

Проучване

Изследователите разделят своите обекти на 2 групи.
На едната група се дава по 10 gr колаген всеки ден в продължение на 13 седмици.
Другата приема 1,5 gr глюкозамин сулфат [GS] всеки ден.

Сравнението не е съвсем коректно. Глюкозамин сулфат вероятно действа по различен начин от колаген. Популярна теория е, че ставите използват глюкозамин като градивен елемент за сложните молекули, които функционират като вид смазка. От друга страна се смята, че приема на колаген помага на хрущяла да расте.

Четири пъти субектите били помолени да класират болката в ставите си по скала от 0 до 10. Колкото по-висок е резултатът, толкова по-голяма е болката.

Резултати

И двете добавки намаляват болката в колянната става, но 10 g колаген е по-ефективен от 1,5 g глюкозамин сулфат. След 13 седмици на добавяне на колаген субектите посочиха, че нивото на болка, което изпитват, е с 2 точки по-малко, отколкото в началото на експеримента.

КОЛАГЕН намалява болката в ставите 1

КОЛАГЕН намалява болката в ставите 2

Artilane

Изследователите питали за 4 вида болка:
типична болка, болка в момента, най-силна болка, най-малка – почти без никаква такава.
Таблицата по-горе показва средните стойности на четирите резултата. Както можете да видите, 37 % от участниците с глюкозамин съобщават за намаляване на болката с 2 точки или повече [> 20 mm].
В групата с колаген цифрата е била 68%.

10% от потребителите на колаген съобщават за леки странични ефекти, като къркорене на стомаха и метеоризъм. Групата с глюкозамин съобщава за подобни странични ефекти, но те са по-редки.

Source:
Int Orthop. 2011 Mar;35(3):341-8.