ЗДРАВЕ

Кафето прави заседналия начин на живот по-малко смъртоносен

Кафето прави заседналия начин на живот по-малко смъртоносен

Непрекъснатото седене с часове не е здравословно. Заседналият начин на живот увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и други хронични заболявания и следователно също риска от преждевременна смърт. Пиенето на кафе предпазва от това.

Кафето прави заседналия начин на живот по-малко смъртоносен

Проучване

Китайски епидемиолози публикуваха проучване в BMC Public Health, в което анализираха данни от 10 639 възрастни американци, събрани в Националното проучване за изследване на здравето и храненето между 2007 и 2018 г. Участниците в проучването са отговорили на въпроси относно приема на кафе и броя на часовете на ден, които прекарват седнали. Изследователите определят дали кафето влияе върху ефекта от седенето върху риска от смърт.

Резултати

След като изследователите са премахнали другите фактори на начина на живот по най-добрия начин, те са видели, че пиенето на кафе намалява риска от смърт. Колкото повече кафе пият участниците в проучването, толкова по-малък е рискът от смърт. Заседналият начин на живот имал обратен ефект. Колкото повече часове са седели участниците в проучването през деня, толкова по-голям бил рискът от смърт. Можете да видите асоциациите в таблицата по-долу.

Фиф 1,2

Когато китайските учени разгледали взаимодействието между кафето и седенето, те открили, че рискът от смърт не се повишава значително в групата, която води заседнал начин на живот 6 или повече часа на ден, но също така пие кафе. Следователно кафето предпазва здравето при заседнал начин на живот.

Активни вещества в кафето?

Не се знае кои активни вещества в кафето благоприятстват този ефект,  тъй като кафето изобилства от активни вещества.
Но изследванията продължадват.

Source:
BMC Public Health. 2024 Apr 17;24(1):1069.