ИЗГАРЯНЕ НА МАЗНИНИ, СТАТИИ

Опитите за отслабване ви правят по-здрави, дори ако се провалят

Опитите за отслабване ви правят по-здрави, дори ако се провалят feat

Наднорменото тегло не е здравословно и това важи особено за затлъстяването. Ако тежите повече, отколкото трябва, и се опитвате да отслабнете, това категорично трябва да бъде приветствано. Дори ако усилията ви за намаляване на мастната тъкан се провалят, те ви правят по-здрави, както американски изследователи пишат в BMC Medicine.

Опитите за отслабване ви правят по-здрави, дори ако се провалят feat

Проучване

През есента на 2020 г. изследователи от Националния институт по рака на САЩ публикуваха епидемиологично проучване, анализирайки данни от 161 738 участници на възраст 39-65 години, които през 2004-2006 г. взеха участие в Националния здравен институт-AARP за диета и здравно проучване. Изследователите са проследявали участниците в изследването средно 7 години. През този период умират 21 194 участници в изследването. Изследователите са знаели колко пъти участниците в проучването са се опитвали сериозно да отслабнат през 20-годишния период преди началото на проучването.

Резултат

На фигурите по-долу изследователите са определили риска от смъртност на субекти, които не са се опитвали да отслабнат. Както можете да видите, опитите за отслабване не са увеличили риска от смърт.

Опитите за отслабване ви правят по-здрави, дори ако се провалят

Опитите за отслабване ви правят по-здрави, дори ако се провалят 1

Когато изследователите коригирали действителната загуба на тегло, участниците в изследването, които се опитали да отслабнат 5 или повече пъти, били по-малко склонни да умрат. Така че опитите за отслабване, които не водят до загуба на тегло, също намаляват риска от смърт.

Опитите за отслабване не намаляват риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания, но намаляват риска от смърт от рак.

Опитите за отслабване ви правят по-здрави, дори ако се провалят 2

Заключение

В това голямо проспективно проучване открихме, че по-честите опити за умишлено отслабване за период от 20 години в средата на живота са свързани с намален риск от смърт, дори сред тези, които в крайна сметка са натрупали тегло“, обобщават изследователите. “Ако се повтори, това откритие е от голямо клинично значение поради повишеното разпространение на затлъстяването и трудността при поддържане на вече загубеното тегло. Въпреки че многократните амплитуди на отслабване, последвани от възстановяване на теглото, може да не са идеални, те са често срещано явление.”
Нашите резултати показват, че честите умишлени опити за отслабване не са вредни и могат да осигурят дългосрочна полза.

Източници:
BMC Med. 2020 Sep 17;18(1):248.