ВИДЕО, ИЗГАРЯНЕ НА МАЗНИНИ, ФЕТБЪРНЪРИ

Л-КАРНИТИН (L-Carnitine) и начин на приемане

Л-КАРНИТИН (L-Carnitine) и начин на приемане

към категория Л-КАРНИТИН – ИЗГОРИ МАЗНИНИТЕ

Л-карнитин (L-carnitine) е натурална аминокиселина. Първоначално е изолиран през 1905 год. от месо, а латинската дума за месо – carnis, e източник на името му.

В човешкия организъм основното действие на Л-карнитин (L-carnitine) е да осъществява един от механизмите за производство на енергия. В най-голяма степен това се случва в органите, където за производството на енергия се използват големи количества мастни киселини. Това са основно мускулите и сърцето.

В организма 99% от Л-карнитин (L-carnitine) се намира във вътреклетъчното пространство и основните органи, в които се складира, са скелетните мускули. Следващият по концентрация на L-карнитин орган е черният дроб.

През последните години Л-карнитин (L-carnitine) се изследва като част от решенията за борба с метаболитния синдром, поради добрите резултати, които показва при подобряването на инсулиновата чувствителност.

Как си набавяме Л-карнитин (L-carnitine)?

Както повечето аминокиселини, Л-карнитин (L-carnitine) се среща и в храната, която ядем. Най-вече в животинските продукти, от които червеното месо е най-богатият източник. В много по-малка степен L-карнитин може да се срещне и в млякото, а в растителните храни количествата са практически незначителни.

Въпреки че, чрез храната си набавяме около 75% от общото количество Л-карнитин (L-carnitine) за деня, останалите 25% организмът синтезира сам. Изключение са вегетарианците, които чрез храната успяват да си набавят едва 10% и синтезират останалите 90%.