ДИЕТИ, ИЗГАРЯНЕ НА МАЗНИНИ, ФЕТБЪРНЪРИ

Протеиновата диета за отслабване работи по-добре с 6 хранения на ден

Протеинова диета за отслабване

Протеинова диета за отслабване

Безспорно, най-добрата диета за загуба на мазнини и запазване на мускулната маса е диетата, която е сравнително богата на протеини – където 30% вместо 15% от вашата енергия идва от протеин. Диетолозите от Skidmore College в САЩ са намерили начин да направят богатата на протеини диета още по-ефективна – чрез увеличаване на броя на храненията, които ядете на ден.

Проучване:

Изследователите провели експеримент, включващ 30 неактивни хора с наднормено тегло на средна възраст 45 години. Експериментът е продължил в 2 периода по 28 дни (общо 56 дни).

През първия период субектите употребявали точно същия брой калории всеки ден, колкото изгаряли (BAL).
През втория период им се давало само 75% от броя на калориите, които изгарят ежедневно (NEG).

• Едната група яде според съветите на традиционните диетолози: 3 хранения на ден, като 15 % от калориите идват от протеини, 60% от въглехидрати и 15% от мазнини [TD3].

• Втората група била поставена на богата на протеини диета. Енергията за деня е получена от 35% от протеин, 45% от въглехидрати и 20% от мазнини. Тестваните лица във втората група правели 3 хранения на ден [HP3].

• Третата група също била поставена на богата на протеини диета. Тестовите лица в третата група правели не 3, а 6 хранения на ден [HP6].

Резултати:

Както се очаква, субектите в групите с високо съдържание на протеини са загубили повече мазнини от групата на традиционната диета.
Но загубата на мазнини била по-бърза във високопротеиновата група, която се храни 6 пъти на ден. Нещо повече, тази група натрупала по-голяма чиста телесна маса, докато високопротеиновата група, която яде 3 пъти на ден, няма такива добри резултати относно чистата релефна мускулатура.

Протеинова диета за отслабване 1

Протеинова диета за отслабване 2

По време на експеримента изследователите измервали количеството калории, които тестваните изгарят след неколкократните хранения. Те използват резултатите, за да представят фигурата по-долу. Той показва връзката между приема на калории и изгорените от организма калории.
Както можете да видите, богатата на протеини диета увеличава разхода на енергия и този ефект се засилва, като се яде 6, а не 3 хранения на ден.

Протеинова диета за отслабване 3

Заключение:

Когато се изрази като съотношение на общите килокалории, изразходвани за метаболизма на консумираните килокалории, увеличението на термогенезата е по-изразено в HP6 (128%) в сравнение с HP3 и TD3„, пишат изследователите.

Изводи: всички хранения по време на BAL и NEG период (общо 56 дни) би довело до разход съответно 3444.0, 3259.2 и 6333.6 ккал за TD3, HP3 и HP6, и ясно подчертава дълбокото въздействие на диета с повишен протеин и честота на хранене върху термогенезата и телесния състав. “

Източник: Source:
Obesity (Silver Spring). 2013 Jul;21(7):1357-66.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.