ЗДРАВЕ, СТАТИИ

БЕТАИН и ХОЛИН – вещества, които предпазват от рак

БЕТАИН и ХОЛИН - вещества, които предпазват от рак

Спортистите познават бетаин и холин като вещества, които увеличават количеството на мускулната тъкан и намаляват количеството на телесните мазнини. Според мета-проучване, публикувано в научни доклади от китайски онколози от Медицинския университет в Нанкин, тези две вещества също предпазват от рак.

Бетаин и холин

В организма и бетаин, и холин действат като донори на метил. Клетките използват тези метилови групи, за да поправят увредената ДНК, и поради това специалистите по хранене подозират, че диетите с високо съдържание на холин и бетаин намаляват риска от някои видове рак. В допълнение, клетките използват холин като градивен елемент за мембраните си.

БЕТАИН и ХОЛИН предпазват от рак 1

Проучване

Изследователите проследяват 11 по-рано публикувани изследвания в научната литература, обединяват резултатите и ги анализират повторно.

Резултати

В сравнение с диета с ниско съдържание на бетаин, диета с високо съдържание на бетаин намалява риска от рак с 14%.
Диета с високо съдържание на холин намали риска от рак с 18%.

БЕТАИН и ХОЛИН предпазват от рак 2

БЕТАИН и ХОЛИН предпазват от рак 3

Когато учените разгледали ефекта на диета със сравнително голямо количество бетаин и холин, констатирали, че рискът от рак намалява с 40%.

БЕТАИН и ХОЛИН предпазват от рак 4

Изследователите успели  да изчислят, че при всяко увеличение от 100 милиграма холин плюс бетаин в диетата, рискът от рак намалява с 11%.

Заключение

Нашият анализ показва, че консумацията на холин и бетаин притежава способността да понижава риска от рак“, пишат учените.
Въпреки това, тези резултати трябва да се разглеждат с повишено внимание поради значителната разнородност, потенциалните пристрастия и объркващи фактори. Допълнителни проучвания, добре проектирани като големи проспективни проучвания и плацебо-контролирани интервенционни изпитвания за добавяне на холин и бетаин, са основателни за установяване на резултатите и установете потенциалната връзка доза-отговор.

Source:
Sci Rep. 2016 Oct 19;6:35547.