АМИНОКИСЕЛИНИ, МУСКУЛНА МАСА, СТАТИИ

Малка доза BCAA и L-аргинин предотвратява сърдечно-индуциран мускулен разпад

BCAA и L-аргинин предотвратява мускулен разпад

Кардио сесията – особено когато се прави след силова тренировка – има много положителни ефекти за здравето, но кардио упражненията разграждат мускулната тъкан. За силовите атлети кардиото е нож с две остриета. Изследователи от Otsuka Pharmaceutical в Япония смятат, че можете да направите едната страна на меча по-малко остра, като приемате 2gr BCAA и 0,5gr  Аргинин.

BCAA и L-аргинин предотвратява мускулен разпад

Проучване

Аргинин и BCAA намаляват разграждането на мускулите по време на физически упражнения и засилват анаболния отговор на тялото. Изследователите искали да знаят дали по-ниски дози BCAA, допълнени с малко количество L-аргинин, също могат да свършат работа.

Японците направили експеримент с 4 мъже и 4 жени, всички от които били здрави, в средата на двадесетте и нетренирани. Субектите получили закуска, след което трябвало да карат веларгометър 3 пъти по 20 минути с 50% от максималната си интензивност. Те почивали 5 минути между всяка сесия.

10 минути след началото  на интензивната тренировка, субектите приемали своите аминокиселини, разтворени в спортна напитка. Методът на приложение дава индикация за намеренията на изследователите. След това изследователите повторили експеримента, но дали на субектите плацебо.

Изследователите измервали  количеството аминокиселини, които субектите абсорбират и отделят по време на тренировката чрез катетър, поставен в крака. Колкото повече аминокиселини се отделят от мускулите на краката, толкова по-голям е мускулният разпад, разсъждават изследователите.

Резултати

Таблиците по-долу показват нетния ефект – усвояването на аминокиселини в мускулите на краката минус освобождаването. Както можете да видите, добавките намаляват освобождаването на глутамин и аланин.

BCAA и L-аргинин предотвратява мускулен разпад 1

BCAA и L-аргинин предотвратява мускулен разпад 2

Ефектът е най-голям в края на тренировката – по време на третата сесия. Цифрите са за фенилаланин. Ако погледнете фенилаланин, сместа от BCAA и L-аргинин блокира разграждането на мускулите почти напълно по време на третата тренировка.

BCAA и L-аргинин предотвратява мускулен разпад 3

Заключение

Антикатаболният ефект на спортната напитка с аминокиселини вероятно щеше да бъде по-голям, ако изследваните не я бяха пили по време на тренировката, а преди това. По-високите дози несъмнено биха имали по-голям антикатаболен ефект. Резултатите от изследването предполагат стратегия, която би могла да даде по-голяма полза на силовите спортисти от кардио упражненията след тренировка с тежести – вземете доза BCAA и L-аргинин, преди да се качите на бягащата пътека.

Source:
Int J Sports Med. 2007 Jun;28(6):531-8.