ЗДРАВЕ, СТАТИИ

Ресвератрол има антиестрогенен ефект

Ресвератрол има антиестрогенен ефект

Ресвератрол, съединение, намерено в обвивката на червеното грозде, има антиестрогенен ефект. Според ин витро проучване, направено в Китайския университет в Хонг Конг през 2006 г., ефектът е толкова силен, че високите дози могат да предпазят жените от рак на гърдата – може да помогнат на спортистите да намалят нивата на естрадиол.

Ресвератрол има антиестрогенен ефект

Проучване

Изследователите са провели експерименти, използвайки клетка от човешки рак на гърдата SK-BR-3 и генетично модифицирана клетка MCF-7aro.
MCF-7 също е клетка от човешки рак на гърдата. Изследователите са използвали версия на клетката, която има прикачени допълнителни гени, така че да може да произвежда ароматаза.
Ароматаза е ензимът, който трансформира тестостерон и андростендион в естрадиол. Има два аспекта на връзката между естрадиол и рак. Естрадиолът може да се превърне в аналози (4- и 16-хидрокси аналози), а те могат да променят здравите клетки в ракови клетки. В допълнение, много клетки от рак на гърдата имат рецептори за естрадиол. Колкото по-високо е нивото на естрадиола, толкова по-бързо растат клетките и толкова по-малък е шансът имунната система на тялото да ги изчисти от тялото.

Китайците изследователи искали да разберат дали ресвератрол е в състояние да инхибира този процес, като по този начин намалява шансовете за развитие на рак, свързан с хормоните. От епидемиологични проучвания те вече знаели, че малките количества ресвератрол, които хората консумират, като ядат грозде, фъстъци и горски плодове, помагат за намаляване на риска от рак на гърдата [Eur J Cancer Prev. 2005 Apr;14(2):139-42.]. Те също знаели, че в епруветките екстрактите от червено грозде пречат на ароматазата да върши работата си правилно. [Cancer Res. 1 декември 2003 г.; 63(23): 8516-22.]

Резултати

Когато китайците изложили SK-BR-3 клетки на ресвератрол, те заблязали, че колкото по-висока е концентрацията на ресвератрол, толкова по-малко активна става ароматазата. Първата фигура по-долу показва това. Втората фигура по-долу показва как ресвератрол намалява производството на ароматаза в същия тип клетки

Ресвератрол има антиестрогенен ефект 1

Ресвератрол има антиестрогенен ефект 2

Ресвератрол има антиестрогенен ефект 3

Фигурата по-горе показва как ресвератролът забавя растежа на MCF-7-aro клетки, които също са били изложени на тестостерон. Колкото по-висока е концентрацията на ресвератрол, толкова по-голям е ефектът. Цифрите също показват, че ресвератролът има забележим ефект при концентрация от няколко десетки микромола. Това е доза, която можете да постигнете с добавки, заключават изследователите от проучване, направено в Държавния университет в Ню Джърси. [J Agric Food Chem. 2004 Feb 25;52(4):935-42.] В това [човешко] изследване, приемът на 1 mg ресвератрол на kg телесно тегло води до концентрация на ресвератрол в кръвта от 40 микромола.

Ресвератрол има антиестрогенен ефект 4

Ако кажете „анти-естроген“ на силовите спортисти, те автоматично си мислят „повече тестостерон“. Тази връзка е правилна, ако ресвератролът е въпросното вещество, според проучване върху животни, направено в Universitat de Barcelona, където намерихме показаната по-горе фигура. [J Nutr. 2005 април;135(4):757-60.] Той показва какво се случва с производството на тестостерон и сперма, ако дадете на мишки 20 mg ресвератрол на kg телесно тегло в продължение на 90 последователни дни. Консервативна оценка на еквивалентната доза за хора е 2 mg на kg телесно тегло. Здравословният ефект на ресвератрола може да е дори по-голям, отколкото предполага китайското проучване. Клетъчните изследвания показват, че ресвератролът също инхибира производството на генно-токсични аналози на естрадиол [Cancer Prev Res (Phila). 2008 Jul;1(2):135-45.] и предотвратява увреждането на генетичния материал [Free Radic Biol Med. 2008 юли 15;45(2):136-45.].

Source:
Toxicol Sci. 2006 Jul;92(1):71-7.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.