ЗА ЖЕНИ, ЗДРАВЕ, СТАТИИ

Куркумин е лек анти-естроген

Куркумин е лек анти-естроген

Куркумин, основното биоактивно вещество в куркумата (Turmeric), инхибира производството на естрадиол. Как действа антиестрогенният ефект на куркумин, изследователите от Медицинския университет Хубей в Китай не са разгадали точно, но това не прави тяхното ин-витро изследване по-малко интересно.

Куркумин е лек анти-естроген

Куркумин и тестостерон

Куркуминът е лек антиестроген. Куркуминът, поне в относително високи дози – има ефект на повишаване на тестостерона и следователно е интересен за мъже и спортисти, които искат да повишат нивото на тестостерон си по естествен начин. Писахме за това преди време. Това само по себе си е интересно, разбира се, но проучването, което китайците публикуваха в Iranian Journal of Reproductive Medicine, показва, че куркуминът е още по-интересен – въпреки че авторите са се интересували от нещо напълно различно от дълголетието – мъжете, анаболните хормони и спорта. Китайците търсеха безопасно и евтино лекарство за ендометриоза.

Ендометриоза е заболяване, при което лигавицата, която обикновено покрива вътрешността на утробата, започва да расте извън утробата. Растежът на тази лигавица се регулира от естрадиол и изглежда, че клетките на ендометриалната тъкан извън утробата започват сами да произвеждат естрадиол. Известно е поне, че жените с ендометриоза имат повишени нива на естрадиол.

Китайските изследователи преди това са открили, че куркумин инхибира растежа на ендометриалните клетки при лабораторни животни. [Int J Mol Med. януари 2011 г.; 27(1): 87-94.] Те се питали дали това е, защото куркуминът има антиестрогенен ефект.

Проучване

Китайците първо измерват концентрацията на естрадиол в здрави клетки на ендометриума и след това в ектопични ендометриални клетки (т.е. извън утробата). И наистина, концентрацията на естрадиол била по-висока в последния.

Куркумин е лек анти-естроген 2

След това китайците излагат ендометриалните епителни клетки на куркумин в епруветки. Концентрацията на куркумин, която те са използвали, варирала от 10 до 50 наномола на милилитър. Фигурата по-долу показва, че куркуминът намалява концентрацията на естрадиол [химическата структура по-горе] в клетките в сравнение с клетките, които не са изложени на куркумин.

Куркумин е лек анти-естроген 3

Антиестрогенният ефект на куркумин се увеличава, колкото по-дълго е продължило експозицията и разбира се, колкото по-висока е концентрацията на използвания куркумин. Според изследователите антиестрогенният ефект на куркуминът започва да става рабптещ едва при концентрация от 30 наномола/мл. Ако приемате добавки, предназначени да повишат бионаличността на куркумин, тогава концентрацията на куркумин в кръвта ви вероятно трябва да се доближи доста до тази от 30 наномола/мл.

Source:
Iran J Reprod Med. 2013 May;11(5):415-22.