СТЕРОИДИ, ТЕСТОСТЕРОНОВИ БУСТЕРИ

НОЛВАДЕКС (Nolvadex) – кратък преглед

НОЛВАДЕКС (Nolvadex)

Бърз преглед:

  • Активен живот – 5-7 часа
  • Клас на препарата – селективен модулатор на естрогенните рецептори
  • Средна доза – 10-30 мг/ден
  • Акне – да
  • Водна задръжка – не
  • Високо кръвно налягане – рядко
  • Стрес върху черния дроб – нисък

Общи сведения

Нолвадекс е търговското наименование на препарата тамоксифен цитрат, който е нестероидно вещество, което демонстрира силен антиестрогенен ефект! Със свързването си към естрогенните рецептори, нолвадекс блокира естрогена и така се постига анти-естрогенния ефект! Тъй като за много от формите на рака на гърдата отговаря естроген, способността на тамоксифен да блокира неговото действие в раковите клетки е доказан метод за лечение! Въпреки, че нолвадекс е ефективен при борбата с естрогена, той въобще не е най-силния в това отношение! Днес разполагаме с препарати като Аримидекс, Фемера (летрозол), Аромазин, които забележително предотвратяват образуването на естроген! Нолвадекс е по-мек в действието си, използва се за широк спектър от проблеми и затова е по-често ползваното лекарство!

Ензим в мъжкото тяло, наречен ароматаза, е причината тестостерона да се превръща в естрадиол! Структурата на естрогена всъщност е доста близка до тази на тестостерона, така че неговото присъсътвие в мъжкия организъм никак не е странно! Тъй като същият този ензим (ароматаза) може да превърне и много от анаболните стероиди в различни естрогени, увеличаването нивата на естрогена са важна грижа по време на ползването на такива! Високи нива на естроген могат да предизвикат някои нежелани странични ефекти, като  (гинекомастията започва с леко подуване под зърната и ако се остави да се развие, се получава неприятна тъкан, която често не може да се лекува освен чрез хирургическа намеса)!

Естроген също може да доведе до увеличено задържане на течности в организма, като резултатът е загуба на релефност и замазан вид (поради задръжката на течности под кожата)! Трупането на мазнини също се увеличава при високи нива на естрогена! Този хормон всъщност е причината жените да имат повече мазнини и разпределението им да е различно от това при мъжете! Хората, чувствителни към естроген, трябва да внимават при приемането на лесно ароматизиращи стероиди и да планират ползването на антиароматизиращи и антиестрогенни средства!

Нолвадекс също показва способност да увеличава отделянето на лутенизиращия и фоликолостимулиращия хормон в мъжкото тяло! Това се постига, като се предотвратява тъй наречения “negative feedback inhibition“. Това означава спиране на отделянето на хормони от хипоталамуса и хипофизата, поради отрицателна обратна връзка – механизъм, предпазващ тялото от пре-производство на хормони, който се активира от високи нива на естрогена. Това всъщност е функция, която изпълняват също препаратите Кломид и Циклофенил! Тъй като по-високи нива на лутенизиращият хормон могат да доведат до стимулиране на клетките на Ледиг (които са отговорни за отделянето на андрогени, като тестостерона, и се намират в семенните тубички в тестисите), се постига увеличено производство на собствени андрогени, включително тестостерон!

Този ефект на нолвадекса го прави желан не само по време на цикъл, но и след него, при възстановяването на собственото производство на хормони! Нолвадекс е по-силен в това отношение дори от Кломид и би трябвало да се предпочита от атлетите при след-цикловите терапии! При тежки цикли, където собственото производство на хормони е силно подтиснато и дори спряно, ползването на нолвадекс не е достатъчно! Тогава се налага ползването на гонадотропин (HCG), който симулира действието на лутенизиращият хормон и така задейства клетките на Ледиг, които са отговорни за собственото производство на тестостерон! Гонадотропин постига огромно стимулиране на тестисите, което може да ги върне обратно на работа след дълги неактивни периоди! При такава ситуация обаче, производството на собствен тестостерон все още може да не е достатъчно и тогава нолвадекс идва на помощ!
Помнете, че той само блокира действието на естрогена и затова не трябва да се спира, когато все още има високи нива на естрогена, защото това би довело до бързото заемане на естрогенните рецептори от силни естрогени, които могат да доведат до споменатите вече странични ефекти! Гонадотропин (HCG) не само стимулира производството на тестостерон, но и увеличава ароматизацията му в тестисите, а това налага ползването на анти-естрогени няколко седмици след спирането му (в противен случай могат да се наблюдават доста изразени естрогенни странични ефекти, дори и гинекомастия)! Когато се ползва само нолвадекс за борба с естрогена по време на цикъл, то той трябва да се продължи, докато сте сигурни, че хормоните ви вече са под контрол! При ползването на дълги естери като енантат, ципионат, деканоат… това означава ползване на нолвадекс няколко седмици след последната инжекция!

Примерни дози

Обичайната доза за мъже е 10-30 мг/ден! Добре е да се започне с малко и при нужда дозата да се увеличи, за да се избегне ползването на ненужно високи дози!
Кога трябва да се започне приема на нолвадекс – това зависи изцяло от личната чувствителност към естроген и разбира се от това какви препарати ще се ползват за цикъла! При ползването на силно ароматизиращи препарати е добре нолвадекс да се взима още в началото на цикъла, а при цикъл със слабо ароматизиращи или неароматизиращи стероиди (или при хора, нямащи проблеми с естрогена), нолвадекс е добре да се започне, когато се търси подновяването на собственото производство на тестостерон! Жените също ползват нолвадекс, за да намалят ефекта от собствения им естроген! Това им помага в борбата с мазнините, особено в проблемни области като бедрата и ханша! Това разбира се е рисковано, защото се наблюдават странични ефекти, като топли вълни, нарушения в менструацията.