ЗА ЖЕНИ, ЗДРАВЕ

Ползи за здравето от Indole-3-Carbinol

ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО ОТ INDOLE-3-CARBINOL

Към страницата на Now Foods Indole-3-Carbinol

ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО ОТ INDOLE-3-CARBINOL

Индол-3-карбинол, Indole-3-Carbinol (I-3-C) може да бъде едно от основните хранителни вещества за поддържане на ЗДРАВОСЛОВНИ НИВА НА ЕСТРОГЕН, детоксикация и др.

Кръстоцветните зеленчуци, като зеле и броколи помагат за защита срещу някои видове рак и токсини на околната среда. Сред полезните хранителни вещества в тези зеленчуци, Indole-3-Carbinol (I-3-C) е едно от най-важните. Той помага за освобождаване от токсините в организма, намаляване риска от няколко вида рак и дори действа като защита от вредното въздействие на радиацията.

При хранителните добавки Indole-3-Carbinol (I-3-C) се предлага и като DIM (3,3′-дииндолилметан). DIM е метаболит на I-3-C, което означава, че телата ни превръщат I-3-C в DIM. И двете форми са тествани в проучвания.

Токсини, нарушаващи баланса нахормоните

Токсини като бисфенол-А (BPA), намиращи се в много пластмаси, съдържат химикали, които имитират естроген. Те повишават нивата на естроген, създават хормонален дисбаланс и потенциално увеличават риска от ракови заболявания, свързани с хормоните, като рак на гърдата при жените и рак на простатата при мъжете.

При жените хормоналния дисбаланс, предизвикан от токсини, може да допринесе за заболявания на щитовидната жлеза. Същият механизъм може да предизвика или да увеличи неприятните симптоми на менопаузата.

При мъжете, трансформацията на тестостерон към естроген (ароматаза) са нормални, но токсините засилват процеса, което води до излишък на естроген. Това може да допринесе за увеличаване на простатата и повишаване на риска от рак на простатата.

Как действат хранителните добавки, съдържащи Indole-3-Carbinol (I-3-C)

Лабораторните проучвания с животни показват, че I-3-C и DIM стимулират детоксикиращите ензими, като помагат за елиминиране на токсините и вредните форми на естроген, които могат да доведат до рак. Тези хранителни вещества могат също да спрат или забавят развитието на раковите клетки. Досега тестовете с животни в лабораторни условия показват ефекти върху ракови клетки на гърдата, простатата, шийката на матката, яйчниците, панкреаса, дебелото черво и белия дроб.

В едно проучване при животни, Indole-3-Carbinol (I-3-C) предотвратява или обръща увреждането на простатата, свързано с BPA. В друг, I-3-C намалява тумори, предизвикани от тютюн. Друго проучване върху животни установява, че DIM намалява увреждането от радиация, като стимулира възстановяването на ДНК.

Обръщане развитието на цервикални лезии

Изследванията при хора са насочени основно към намаляване на риска от рак. Изследователи от Медицински център – Шривпорт в Луизианския държавен университет тестват Indole-3-Carbinol (I-3-C) върху 30 жени, диагностицирани с анормални израстъци на шийката на матката. Такива израстъци са известни като цервикална интраепителна неоплазия (CIN), състояние, което може да доведе до рак на маточната шийка. В проучването, публикувано в Gynecologic Oncology, всяка жена приема плацебо, 200 mg I-3-C или 400 mg I-3-C дневно в продължение на 12 седмици. Биопсиите показват пълна регресия сред 4 от 8 жени, които са взели 200 mg I-3-C и сред 4 от 9 жени, които са приемали 400 mg. Други жени, които приемат добавки I-3-C, са намалили риска от развитие на рак; тези в групата на плацебо не виждат промяна.

Подобряване на гениталното здраве

Британски учени са тествали I-3-C добавки като лечение за интраепителна неоплазия на вулвата (VIN), състояние, което се характеризира с лезии на вулвата, което понякога е предраково. В своето проучване, публикувано в International Journal of Gynecological Cancer, 12 жени с напреднал VIN приемали 200 или 400 mg I-3-C дневно в продължение на 6 месеца. Двете дози действали еднакво добре. Ползите включват значително по-малко сърбеж и болка и по-малки лезии.

Намаляване на риска от рак на гърдата

В изследване, публикувано в „Breast Cancer: Basic and Clinical Research“, канадските изследователи са тествали I-3-C добавка срещу плацебо върху 96 жени. Всяка капсула съдържа лигнани (полезни влакна, намерени в лененото семе и др.), билки и 200 mg I-3-C. В продължение на 28 дни, жените са приемали по 1 капсула или с плацебо, или с добавка, 2 пъти дневно. Анализите на кръвта и урината, които измерват биомаркерите на риска от рак, показват, че тези, които приемат I-3-C добавки, значително намаляват риска за рак на гърдата и други естроген-свързани проблеми.

Indole-3-Carbinol (I-3-C) хранителни добавки

Добавките, предназначени да подпомагат хормоналния баланс, могат да съдържат индол-3-карбинол (I-3-C), DIM, или комбинация от двете. Едното или и двете могат да бъдат комбинирани с броколи или други растителни екстракти от кръстоцветни растения, лигнани, билки или други хранителни вещества, известни с това, че поддържат хормоналното здраве и детоксикацията. Като общо ръководство, потърсете приблизително 200 mg на дневна доза I-3-C, DIM или комбинация от двете.