ЗДРАВЕ, ИЗГАРЯНЕ НА МАЗНИНИ, СТАТИИ, СТЕРОИДИ

Екстракт от гроздовo семe инхибира ароматаза

Екстракт от гроздовo семe инхибира ароматазата feat

Към страницата на NOW Foods Grape Seed

Екстракт от гроздовo семe инхибира ароматазата feat

Добавките, съдържащи екстракт от гроздово семе (GSE), могат да понижат нивата на естрадиол. Това, както се досещате, би направило GSE интересна добавка за спортисти, които искат да отслабнат по-бързо или просто да тонизират тялото си малко повече. Изследователи на рака в изследователския институт Бекман в Калифорния демонстрират антиестрогенния ефект на GSE в тестове, които са направили върху клетките.

Екстракт от гроздовo семe инхибира ароматазаНамаляване на ароматазата

Екстракт от гроздово семе (GSE), се състои от 75% проантоцианидин. От тях изглежда много вероятно, че процианидин В димер са активните. Те се срещат в червеното вино и изследователите вече са показали, че тези съединения инхибират ароматаза, ензима, който превръща тестостерон и андростендион в естрадиол. Това представлява интерес за изследователите на рака, тъй като естрадиол е отговорен за растежа на много форми на рак на гърдата. Туморите често произвеждат своя собствена ароматаза. Така че, би било още по-добре, ако има естествено срещащи се вещества, които не само дезактивират ароматазата, но и предотвратяват производството на ароматаза на клетките. Което, разбира се, води до въпрос за 64 милиона долара: способен ли е GSE да направи това?

За да отговорят на този въпрос, изследователите първо проучили дали екстракт от гроздово семе (GSE) наистина инхибира ароматазата. Те поставят нарастващи концентрации на екстракта в епруветки с клетки, произвеждащи ароматаза, и след това измерват колко естрадиол е произведен. Фигурата по-долу показва, че колкото повече GSE е имало в епруветка, толкова по -малко е произведен естрадиол.

Ароматаза 1

Механизъм

Но как точно работи екстракт от гроздово семе (GSE)? Изследователите знаят кои части от гена на ароматазата [или по-точно екзоните] клетките трябва да прочетат, за да получат ароматаза. Гените на ДНК са като изграждане на модели. А РНК копира компонентите, от които клетките се нуждаят, за да направят протеин. След това РНК въвежда копията в клетките, където молекулярните „фабрики“ произвеждат компонентите и ги сглобяват. Изследователите добавиха екстракт от гроздово семе (GSE) към клетките и след това провериха дали клетките все още могат да прочетат всички части от ДНК. Те забелязали, че екстрактът кара клетката да пропусне парченца. Когато изследователите разгледали защо това се случва, те разбрали, че екстракт от гроздово семе (GSE) саботира два транскрипционни фактора, от които клетката се нуждае, за да прочете гена за ароматаза. Ако сравните ДНК със старомодна дългосвиреща грамофонна плоча и останалата част от клетката с еднакво старомоден грамофон, тогава транскрипционният фактор е иглата, която поставяте в записа, за да го презапишете. Метафората не работи съвсем, защото една клетка има много транскрипционни фактори, а грамофона само един, но вие разбирате.

Глюкокортикоиден рецептор.

Един от транскрипционните фактори, които се инхибират от екстракт от гроздово семе (GSE), е интересен за силовите спортисти: глюкокортикоидният рецептор. Това е протеинът, към който се свързва разрушаващият мускулите хормон кортизол. Фигурата по-долу показва ефекта на GSE върху броя на глюкокортикоидните рецептори.

Ароматаза 2

Много феноли имат инхибиращ кортизол ефект. Кверцетин е един от тях. Според източници на Ergo-Log натуралните спортисти, които са експериментирали с мега-дози кверцетин (Quercetin) (500 до 1500 mg на ден), забелязват, че губят част от коремната мазнина.

In vitro, not in vivo

Разбира се, тук говорим за изследвания, направени с вещества в епруветки. Не знаем дали хората всъщност произвеждат по-малко естрадиол, ако приемат екстракт от гроздово семе (GSE). Изследователите често пренебрегват ролята на храносмилането и метаболизма. Те забравят, че тялото понякога почти не поема вещество и минималните абсорбирани количества се превръщат за нула време в неактивни съединения. В случая с екстракт от гроздово семе (GSE) обаче сценарият може да не е лош. Тялото действително абсорбира повечето вещества в екстракт от гроздово семе (GSE) добре.

Source:
Cancer Res. 2006 Jun 1;66(11):5960-7.