ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ, ЗДРАВЕ, СТЕРОИДИ

ГИНЕКОМАСТИЯ – причини, профилактика и лечение

ГИНЕКОМАСТИЯ – причини, профилактика и лечение

Какво представлява гинекомастията?

Гинекомастията е най-коментираният страничен ефект от употребата на анаболни и андрогенни стероиди и хормони. Всеки професионално трениращ, трябва да познава и да се съобразяват с този възможен страничен ефект. Гинекомастията не е само бодибилдинг синдром или явление, което се получава единствено и само вследствие на употреба на анаболни стероиди. Тя се среща често при мъже от всякакви възрасти, дори без да са употребявали каквито и да е анаболни препарати.

Gynaecomastia

Особено неприятна и понякога травматизираща е появата на гинекомастия при деца, навлизащи в пубертета. Имайки предвид, че по време на своето съзряване момчетата са подложени на доста изменения в техния организъм, то състояние като гинекомастията може да доведе до тежки психологически травми, ниска самооценка и депресия.

Основната причина, която генерира заболяването, е промяна в баланса между естрогени и андрогени (естрогените предизвикват нарастване на жлезата, докато андрогените са тези, които отговарят за противоположния ефект), което означава че всяко понижение на нивото на андрогените в кръвта и съответно повишение на естрогените води до гинекомастия. Затова е важно в края и след стероидния цикъл да се приемат препарати като Proviron, защото те подтискат производството на хормона естроген – това, което причинаява гинекомастията при мъжете.

Никой не е застрахован от този страничен ефект, особено ако се приемат тежки орални препарати като Анаполон. Нивото на естрогена при атлети, използващи стероиди, нараства след края на стероидния цикъл, тъй като голяма част от анаболните стероиди ароматизират в тялото. С напредването на годините обаче, количеството на ароматизиращите ензими в клетките, които преобразуват андрогените в естроген, значително се увеличава.

Понякога се оказва трудна задача да се обясни защо някои атлети, приемайки стероиди, развиват гинекомастия от малки дози, а други, които приемат високи дози, рядко получават този страничен ефект.

Известно е, че в края на всеки стероиден цикъл производството на тестостерон е намаляло, като в тялото доминира усиленото производство на естрогени. Така тялото се опитва да си възвърне естествения хормонален баланс.

Още едно неприятно явление съпровожда гинекомастията и това е секретирането на мляко, което се дължи на високите нива на хормона пролактин. Той се отделя от хипофизата, място, на което стероидите също ароматизират.

Веднъж появила се, гинекомастията е много вероятно с всеки следващ стероиден цикъл да се задълбочава, което впоследствие да доведе до хирургическа намеса.ГИНЕКОМАСТИЯ

Гинекомастията ще спре своето развитие, когато тестостеронът се върне в нормални граници, а нивото на естрогените се понижи. Това може да стане чрез силови треннировки, които повишават драстично нивото на тестостерона, а така се достига и до редуциране на подкожните мазнини до много нисък процент.

Успоредно с редуцирането на мазнините се понижава и синтезът на женски полови хормони. Приемът на антиестрогенни препарати по време на всеки стероиден цикъл е добра алтернатива за намаляване на възможността да се развие гинекомастия.

Лечение

Лечението за псевдо гинекомастията е лесно за отгатване – упражнения и отслабване. Но за същинската болест леченията са медикаментозно и оперативно. Медикаментите, които трябва да имате предвид, са:

 • Витекс – Аврамово дърво. Тази билка инхибира производството на пролактин, предизвикано от повишени нива на естроген или специфични хормони. За съжаление действа на доста малко хора.
 • Йохимбин – чист алкалоид на веществото от африканското дърво йохимбе. Има термогенен ефект и действа срещу задържането на мазнини и вода в районите около зърната. Ползва се като продукт за отслабване в съчетание с диета и кардио.
 • Цинк. Един от най-реномираните фитнес треньори в САЩ – Чарлз Полюкин казва по темата за гинекомастият:

  * „В повечето случаи, ако не и във всички случаи, гинекомастията е знак за недостиг на елемента цинк във вашето тяло ”
  * „Цинкът е един от най-добрите анти-ароматизатори (вещества, които пречат на превръщането на мъжките полови хормони в женски)”
  * „Ниските нива на цинк в организма ви означават повишена ароматизация на тестостерона в естроген, а това значи мъжки цици (гинекомастия)”
  * „Почти всеки съвременен човек има недостиг на цинк, особено хората, които вдигат тежести”
  * „През последните 10 години не съм видял нито един мой клиент, който да не е бил с недостиг на цинк”

 • 4-хидрокси-андростендион, познат в Европа като Формастен. Той буквално кара ароматазния ензим да се “самоунищожи” и са докладвани добри резултати. Наличието му без рецепта е под голям въпрос, затова може би трябва да се ориентирате към други антиестрогени като Rebound XT.
 • Ликвидекс и фемара (летрозол) – още два нестероидни инхибитора на ароматизацията. Много скъпи, но работят и в дози от 0.5 до 2 милиграма дневно.
 • Нолвадекс. Това е препарат, който се свързва с рецепторите за естроен, като ги блокира така, че в тях да не се приема естроген. Спортистите препоръчват да се приемат 10 mg нолвадекс дневно на 500 mg тестостерон седмично. Цената му е около 2 лева за опаковка от 30 таблетки. Среща се и под името Тамоксифен.
 • Теslac. Както е по-известен в България – тестолактон. Продава се в таблетки по 50 mg. Всъщност интересно е , че този препарат сам по себе си е стероид, които обаче е изключително слаб и не може да предизвика какъвто и да било мускулен растеж. В медицината се използва за лечение рака на гърдите при жените. Действа аналогично и при гърдите на мъжете, дори да нямат рак. Този препарат обаче, както всички препарати, си има и недостатъци. Колкото и слаб да е, той си остава стероид. Друг проблем, който би ви отказал от употребата, е цената му. Таблетка от 50mg струва само около 4 $. Ако на всеки 500 мг тестостерон седмично трябва да вземате 4-5 таблетки Тестолактон, то ще ви излезе доста скъпо.
 • Proviron. Това е друг стероид, който действа по много сходен начин както Teslac. За разлика от него, са достатъчни само 2 таблетки на 500mg тестостерон седмично, при това 1 таблетка е само 1$. Спортистите предпочитат нолвадекса, тъй като е по-евтин и си спестяват риска да попаднат на менте.
 • Cytadren. Продава се на таблетки по 250 mg. В медицината се използва за лекуването на синдрома на Кушинг. Приемът на 1000-2000 mg от него блокират производството на кортизол от над бъбречната жлеза. Някои от вас вече знаят, че кортизола е основния катаболен хормон в тялото. Ако не произвеждаме кортизол, мускулните ни клетки биха могли да задържат допълнителен протеин. Кортизолът обаче е основният антивъзпалителен хормон в тялото, ако не го произвеждаме и сме подложени на стрес, примерно, ако тренираме бодибилдинг, бихме изпитвали остра и мъчителна болка в ставите. Ако приемаме една таблетка Cytadren дневно за всеки 500 mg тестостерон седмично обаче, той действа като антиароматизатор. Ако решим да подтискаме кортизола, ще ни трябват 6 таблетки от препарата, което си излиза скъпо.
 • Накрая ще ви кажа за най-ефективния препарат. Това е Arimidex. Произвежда се в таблетки по 1 mg. Използва се при по-големи количества естрогени или към по склонни към гинекомастия билдери, взимащи малки или умерени количества стероиди. Той няма страничните ефекти на цитадрена и елиминира естрогена в много по-голяма степен от цитадрена да речем. Действа, като блокира превръщането на ароматизиращия стероид в естроген, а не както при Clomid или Nolvadex блокирайки естрогенните рецептори. Лошата новина е цената му – само 230 $ за 28 таблетки. Накратко казано, 1 таблетка от 1 mg струва 8-9 $.

Ако вече сте твърдо решени да приемате стероиди, и сте решили как да се справите с естрогените бъдете готови за други проблеми. Освен гинекомастия, стероидите причиняват силно акне и рязко ускоряват оплешивяването, затова най-добре е да не приемате никакви стероиди.