ЗА ЖЕНИ, СТАТИИ

Пуерария мирифика (Pueraria mirifica) – билка с мощен естрогенов ефект

Пуерария мирифика (Pueraria mirifica)

Билка с мощен естрогенов ефект

Пуерария мирифика (Pueraria mirifica)

В наши дни проблемите с женските полови хормони стават все по-масови. Наред с тяхното зачестяване се увеличават и алтернативите на традиционните естрогенови терапии в медицината. Все повече жени се обръщат към натурални средства за въздействие върху естрогена, като пазарът буквално е залят от най-различни екзотични билки, масла и други хранителни добавки.

Една от тези билки е Пуерария мирифика (Pueraria mirifica), за която се твърди, че притежава изключително висок ефект при въздействието върху естрогена. Дали това е така ще разберем от събраната досега скромна научна информация.

Какво представлява Пуерария?

Пуерария мирифика (Pueraria mirifica)Пуерария мирифика (Pueraria mirifica) се нарича още Квао Круа или по-специално бяла Квао Круа. Всъщност това е една от трите билки с подобно наименование. Другите две билки са червена Квао Круа (Butea superba) и черна Квао Круа (Mucuna collettii). Много често билката се бърка с корена от Кудзу (Pueraria lobata), но по своята същност това са коренно различни билки.

Името “mirifica” идва от латинското “miracle” и означава “чудо“. Пуерария мирифика е особено популярна в Тайланд и се използва от традиционната медицина за тонизатор и подмладяващо средство, особено при възрастни жени в менопауза.

Съставът на Пуерария мирифика е изключително впечатляващ. Билката съдържа класически фитоестрогени, наподобяващи соевите изофлавони, но също така съдържа и друг клас фитоестрогени, наречени хромени. Именно на тези активни вещества се дължи естрогеновата активност на Pueraria mirifica, която е установено още в далечната 1952 год.

Основните компоненти на билката са:

 • Хромени, които се делят на мироестрол, деоксимироестрол и исомироестрол, като най-високопроцентният е мироестрол, а деоксимиростролът притежава по-силна естрогенова активност от самия естроген;
 • Изофлавонът пуерарин (гликозид на генистеин) и соевите изофлавони даидзеин и генистеин. Общата маса на изофлавоноидите съставлява 8.4-10.2% от сухата маса на билката;
 • Квакхурин – изофлавон с по-ниска естрогенова активност;
 • Други гликозиди и изофлавоноиди като птерокарпен, куместрол, туберозин, мирифицин и спинастерол;
 • Полизахариди (73%).

Как функционира Puerarica mirifica?

Метаболизмът на активните съставки в Пуерария мирифика е изследван само на ниво ин-витро.

Наблюденията на този етап установяват, че нито един от активните компоненти в билката не оказва директно влияние върху естрогеновата активност. Активни са клетъчните метаболити на активните вещества, като техният метаболизъм зависи от редица фактори. Накратко казано, активният компонент в билката е майка молекула и от нея се образува друга молекула, която проявява мощен метаболитен ефект.

Пуерария мирифика не проявява метаболитна активност при наличието на дрожди (мая), но би трябвало да има силна метаболитна активност при наличието на човешки ензими.

Установено е, че метаболизмът на активните компоненти в Пуерария мирифика може да бъде засилен с използването на фракцията S9 (продукт от органична тъкан).

Пуерария мирифика (Pueraria mirifica)

Потенциални и доказани ползи при хора

 • Потискане на симптомите на менопауза. Ефектът се изразява в нормализиране на хормоните и понижаване на естрадиола, подобряване на вазомоторните симптоми, регулиране на липопротеините и подобрявне на настроението и депресивните състояния. Резултатите се измерват по климактеричната скала Грийн. В едно от изследванията се твърди за потентност, равна на естрогенова терапия;
 • Подобрява липопротеиновият профил при жени в менопауза. Увеличава се HDL (добър холестерол) и алипопротеин А и се понижава драстично LDL (лош холестерол) и алипопротеин Б. Подобрява са значително баланса между лош и добър холестерол;
 • Понижава алкалин фосфатазата в костите, което предполага значително подобряване на здравината им. В изследването не са правени наблюдения върху минералната концентрация в костите;
 • Значително понижаване на сухотата във вагината и подобряване на съзряващия индекс.

Потенциални и доказани ползи при животни / ин-витро

 • Неврозащитни свойства върху клетки от хипокампус. Подобрява и функцията на синапсите в хипокампуса (ин-витро);
 • Естрогеновата активност подобрява азотния баланс, циркулацията на кръвта и вазорелаксацията (зайци);
 • Възможен профилактичен ефект при остеопороза, поради подобряването на маркерите на загуба на костна маса (ин-витро и мишки);
 • Полизахаридите в билката притежават изненадващо силни имуностимулиращи свойства (ин-витро);
 • Високи дози потискат лутеинизиращия хормон и фоликулстимулиращия хормон в мъжката полова система (мишки);
 • Потенциални анти-андрогенни и потискащи свойства в тестисите (мишки);
 • Високи дози успешно потискат паратироидния хормон (маймуни);
 • Антиоксидантна активност, но сравнително умерена (плъхове);
 • Възможно е да намали хепатоксичноста в черния дроб, поради потискане на освобождаване на жлъчна течност (ин-витро).

Начин на употреба

Билката се препоръчва за употреба само от жени.

Предварителните данни установяват, че дори дневни дози от 25-50 mg могат да са ефективни. Не препоръчваме да превишавате дневна доза от 500 mg.

Достатъчно е билката да се употребява 1 път дневно със закуската.

Противопоказания и странични ефекти

Предварителните данни сочат, че Pueraria mirifica е изключително ефективна като естрогенова терапия. На този етап обаче не съществуват никакви доказателства, че е по-безопасна от традиционната естрогенова терапия.

Заради силната естрогенова активност, Пуерария мирифика носи същите рискове като естрогеновата терапия. Не се препоръчва употребата на билката от жени с висок риск за рак на матката или рак на гърдата, както и от лжени, претърпели тези форми на раково заболяване.

Не се препоръчва употребата на билката от мъже, защото може да увеличи естрогеновата активност и да се отрази отрицателно на либидото и процента подкожни мазнини. За мъже препоръчваме билки като мака, бабини зъби (трибулус терестрис), жен-шен и родиола.

Счита се, че Пуерария мирифика не е токсична билка. Употребата на дози до 50 mg показват нулева токсичност. Подобни са и резултатите и при дългосрочна употреба на 100 mg дневно в продължение на 6 месеца.

С какво да комбинираме билката?

Поради високата естрогенова активност и малкото подробни научни изследвания, не бихме препоръчали Пуерария мирифика да се комбинира с други билки, които въздействат върху женските полови хормони. В тази категория влизат черен кохош, витекс и червена детелина.

Не препоръчваме и употребата на билката по време на традиционна естрогенова терапия.

Билката може да се употребява с общоздравословни средства като омега-3 и омега-6 мастни киселини, като единствено трябва да се внимава с количеството ленено масло. Могат да се използват свободно и минерали като цинк и магнезий.

Къде можем да открием Pueraria mirifica?

Пуерария мирифика се продава единствено като хранителна добавка. На този етап е по-лесно да се открие билката на капсули, но не и цялата билка на прах или в сурово състояние.

Специализирани екстракти са труднооктриваеми. Обикновено се продава билката на прах, като концентрацията в капсула вариара между 150 и 500 mg.

Пуерария мирифика се съдържа по-рядко в комплексни формули за стимулиране на женските полови хормони или за третиране на менопауза, но в България подобни формули не се откриват.

Заключение

За финал можем да кажем, че Pueraria mirifica има впечатляващ потенциал и силна естрогенова активност. Недостатък на всичките резултати досега са липсата на пълни и подробни изследвания с контролни групи, използване на пласебо, по-строг клиничен контрол. Въпреки това може да предположим, че билката наистина работи и трябва да се употребява внимателно. За нейната потентност и съпоставянето с други медицински средства ще трябва да се изчакат още и по-качествени изследвания.