ВИДЕО, ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ, ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ (Видео), ПРОТЕИН, ПРОТЕИНИ

Протеинов шейк – преди или след спорт

Протеинов шейк - преди или след спорт

Как да приемаме протеина – преди или след тренировка? Това е въпроса, който най-често си задават хората с активен начин на живот.

Каква да е дозата, по кое време на деня и как се променят нещата в тренировъчни и нетренировъчни дни са сред най-честите въпроси, затова и те са предмет на това видео.

След тренировъчните шейкове отдавна са считани за най-важните парчета от пъзела на хранителните режими. Последните проучвания обаче показват, че приемането на протеин и аминокиселини преди тренировката може да бъде още по-полезно.

Кога и как да да пиеме протеиновия си шейк?

Необходимото количество и съответната доза от продукта са определени и сега остава само да приготвите шейка и да го изпиете. Но кога?

Тъй като с най-голям приоритет е общото количество протеин за целия ден, реално няма да сбъркате, както и да го изпиете. Може да е на 1 път, може на 2, може на 10.

Това обаче не е най-оптималният начин. Множество научни изследвания, търсещи отговора на въпроса каква е най-оптималната доза протеин приета наведнъж, определят, че все пак има определен минимум, който трябва да се приеме и под този минимум стимулирането на протеиновия синтез или е незначително, или го няма.

Минимумът е някъде около 15 гр. протеин на прием.

Повечето изследвания на този етап стигат до извода, че еднократен прием на около 20-25 гр. е достатъчен за повечето хора за почти максимално стимулиране на протеиновия синтез.

Изследване от 2016 г. обаче сравнява прием на 20 и 40 гр. протеин след тренировка и открива, че еднократният прием на 40 гр. води до по-добър стимул на протеиновия синтез.

Основното нещо, което отличава това изследване е, че проведените силови тренировки са включвали всички мускулни групи, докато предишните обикновено са провеждани по съвсем различен начин и включват само една мускулна група. Има и други разлики, разбира се, но се предполага, че типът тренировка е ключовият фактор.

Тепърва ще излизат още данни на тази тема, но може би не е лоша идея да се опитате да приемате по-високи еднократни дози, вместо няколко по-малки, особено ако тренировките ви са доста обемни и включват няколко мускулни групи.

Не на последно място, все пак никога не можем да сме сигурни, че етикетът на продукта е на 100% точен, така че идеята да се подсигурим и да сложим няколко грама в повече определено не е лоша.

Иначе казано, ако ще приемате 2 лъжички за деня, по-добре ги изпийте наведнъж, вместо на 2 пъти през няколко часа.

В тренировъчни дни най-подходящото време е след вашата тренировка. Не е нужно да е на секундата след приключването на тренировката, може да е след 1-2 часа дори, но като цяло колкото по-близо до тренировката, толкова по-добре.

В почивните ви дни може да приемате дозата, когато ви е най-удобно. Най-подходящо да е между храненията или в дълги интервали от време, когато нямате възможност да се нахраните добре.

Протеинов шейк - преди или след спорт - banner